SM i boxning kom för femte gången till Sundsvall på de senaste 20 åren. Men för första gången till Nordichallen och som del av den av SM-veckan.

Mästerskapet invigdes på torsdagskvällen av kommunalrådet Lars Persson, som tyckte att alla eliminerade boxare borde åka och ”bränna pengar” i Sundsvalls stenstad och köpcentrumet Birsta. Alla vill väl inte hålla med om att Sundsvalls är Norrlands huvudstad, men ingen lär förneka att Sundsvall är Norrlands ekonomiska centrum. Svenska Boxningsförbundets ordförande Patrick Wheeler slog dock huvudet på spiken när det gäller själva boxningsturneringen då han som siste talare förkunnade: ”Må bäste pugilist vinna!”

Här följer ett kort sammandrag av första kvällens 10 matcher:

48 kg: Maja Strömberg, NBK  Akilles – Elin Rönnlund. Haninge BK 14 – 8

En mycket välboxad och sevärd inledningsmatch, mellan två jämspelta boxare som höll tät gard. Rönnlund var snabbt ute och träffade bra mot både kropp och huvud. Men Strömberg tryckte på och gick framåt och tog gradvis över matchen. Strömberg boxas nu final mot Fanny Ahlfors, BK Örnen på lördag.

51 kg: Jenny Hardingz IF Linnea – Juliana Söderström, Botkyrka BK 11 – 6

Europamästaren från 2009 och vårt OS hopp mot London Jenny Hardingz besegrade programenligt fjolårets mästare i 54 kg Juliana Söderström. Men Söderström visade ingen större respekt i en bökig match och försökte hela tiden bjuda hårt motstånd. Hardingz satsade väl mycket på sina slag och blev lite långsam, men det var också uppenbart att hon hade tydligaste träffarna inne. Hardingz möter i finalen på fredag kväll Frida Stenholm BK Kelly.

54 kg: Linda Sundin, Djurgårdens IF – Justecia Truedsson, Helsingsborgs BK 26 – 6

Linda Sundin utnyttjade sin bättre räckvidd väl till en klar seger. Skåneboxaren hade inledningsvis inne bra högerslag, men kom sedan lite för nära. Hon hade också behövt fortsätta sin forcering, men kondition räckte riktigt. Sundin träffade med en hård uppercut i sista.

69 kg: José Martinez, Kunghamns BK – Murad Halilov, Sundsvalls BK 10 -6

Svenske mästaren  2009  Martinez gick vidare till  kvartsfinal genom en knapp seger över hemmaboxareen Murad Halilov. Det var rätt mycket schackspel mellan de båda, då bägge väntade på att få kontra. Martinez tunga svingar utifrån blev avgörande. Halilov försökte gå framåt mot slutet, men det blev för lite slak, enbart en rak vänster inte gärna flera slag.

69 kg: Leon Chartoi, Narva BK – Iman Agaphoor, Partille BK 19 – 1

Den unge Agaphoor gjorde en riktig kämpamatch och överlevde var sin stående räkning i rond två och tre. Regerande mästaren Leon Chartoi vann klart på bättre, boxning, tempo och initiativförmåga. När Agaphoor blev stående mot repen var han inte sen att växla tempo. Göteborgsboxaren kunde ha valt lättaste vägen ut, men det gjorde han inte. Chartoi mot Martinez i  kvartsfinal blir ett meriterat möte i klassen på fredag kväll.

75 kg: Tommy Haddad, Järfälla BK – Lindon Krasniqi, Saltsjöbadens BK 14 – 8

En inte alldeles lättdömd match. Krasniqi sökte initiativ och lyckades bäst när han stod på avstånd och slog långa raka slag. Men när han drev upp tempot förlorade han överblicken. I rond 2 varnades han av ringdomare Per Engström för att trycka ned motståndaren Tommy Haddad. Poängdomarna var nog också tveksamma till att godkänna en del av hans träffar utan de föredrog Tommy Haddad som arbetade mindre yvigt, men inte han heller hade någon förkärlek för raka slag.

75 kg: Abdesslam Charbi, Lunds BS – Henrik Palosaari, Sundsvalls BK 12 – 2

Unge lundensaren Charbi JSM 2:a  2101, var lite för snabb och bestämd för hemmaboxaren Henrik Palosaari. Visserligen hade Charbi lite problem med balansen ibland, men Paalosari var inte snabb nog för att utnyttja saken. I sista var Charbi tydligt trött, men kunde ändå trolla bort ronden, då hemmaboxaren mest slog ett och ett slag och lufsade efter.

75kg: Hampus Henriksson, Höllvikens BK – Amir Smesam Hisingens BK 8 – 4

Unge juniormästaren Hampus Henriksson svarade för SM-turneringens första skräll. Amir Smesam måste nog på förhand ha betraktats som klassfavorit. Han var silvermedaljör  i fjol och vann turneringen i Brasilien i november med svenska landslaget. Nu verkade Smesam närmast övertänd. Kanske räknade han med att kunna vinna matchen på kraft. Det blev rätt mycket brottningsmatch mellan varven där poängdomarna inte kan ha haft lätt att hitta tydliga träffar. Men faktum är att den högerboxande Henriksson höll ihop utmärkt hela matchen. I sista började dessutom kontringarna sitta ordentligt.

+91 kg: Modo Sallah, Djurgårdens IF – Robin Håkansson, Höllvikens BK 8 – 3

Flerfaldige svenska mästaren Modo Sallah, 116, 5 kg tog en säker ledning på rent boxningskunnande och bra kombinationer mot Håkansson, 108, 2 kg som var försiktig inledningsvis. Han slog mest sin raka vänster, men det räckte. Men allteftersom klev han in i matchen och i sista träffade han också till sist med ett par hårda vänsterkrokar. Men det räckte inte till väga upp Sallahs ledning.

+91 kg: Otto Wallin, Sundsvalls BK – Joel Larsson Kristianstads BK 7 – 1

Otto Wallin, 101, 5 rörde sig på lätta fötter för en tung man mot Joel Larsson 106, 5. Wallin arbetade metodiskt med sin högerjab kombinerat med en vänster mot kropp eller huvud. Bara någon gång svek koncentrationen och Larsson kunde träffa. I sista räknade ringdomaren Tom Svenonius stående över skåneboxaren. Semifinal mellan Sallah och Wallin på fredagkväll.

För alla som finns i Sundsvall med omnejd fortsätter SM boxningen med två pass på fredag:

Kl. 13.00  och kl. 19.00

Samtliga matchprogram och resultat går att löpande finna via Svenska Boxningsförbundets  TA-system.

/Roger Söderberg