Den första världskvalificeringen ägde rum i Busto Arsizio i utkanten av Milano i Italien. Tävlingen i sig hade 602 deltagare från 113 länder från hela världen som kämpade om 49 olympiska kvotplatser.

Tävlingen skulle alltid bli en tuff affär med 10 olympiska medaljörer och 7 nuvarande världsmästare som fortfarande vill göra anspråk på en plats i Paris. Efter den inledande lottningen stod det klart att vi skulle behöva boxas några tuffa matcher längs vägen för att kvalificera oss, många boxare fick som uppgift att boxas mot antingen kontinental- eller världsmedaljörer.

 

Kallade boxare:

54kg Sara Svensson

60kg Agnes Alexiusson

75kg Love Holgersson

63,5 kg Hampus Broman

71 kg Kevin Scott

80 kg Erik Mendoza

 

Dag 1

Dam 60kg Agnes Alexiusson mot Tapia Rodriguez (PUR) Vinst 5-0

Agnes fick en bra start mot den kortare, aggressiva boxaren från Puerto Rico. Agnes använde sina snabba fötter för att landa flera slag innan hon försvann utom räckhåll. Inför den sista ronden var Agnes 2 ronder upp på alla domarkort och fortsatte att fånga upp sin motståndare när hon laddade in och vid den vid matchens slut tilldelades Agnes segern med 30-27 på alla 5 domarkort.

 

Dag 2

Herr 80kg Erik Mendoza mot Roman Viney (TGA) Vinst 5-0

Erik inledde sin kampanj mot tvåan i Oceanic Games, Roman Viney från Tonga. Efter att ha tittat på tidigare filmer med laget var det lätt att se att Erik behövde göra det han gör bäst och stänga ner sin rangliga motståndare och arbeta på medeldistans. Efter en jämn första rond började Eriks höga tempo och höga slagvolym att märkas på tonganen. I den sista ronden fortsatte Erik att trycka på och landade starka kombinationer, både mot huvudet och kroppen. I slutminuterna använde Erik sin erfarenhet och började röra sig runt på utsidan och fångade sin motståndare på kontring. Slutresultatet blev 30-27 av samtliga 5 domare.

 

Dag 3

Dam 60kg Agnes Alexiusson mot Alessia Mesiano (ITA) Förlust 1-4

Agnes nästa match var mot den tidigare världsmästaren och hemmafavoriten Alessia Mesiano. Agnes började återigen i ett snabbt tempo med bra dubbelattacker mot den framstormande italienskan. Alessia pressade hela tiden och försökte slå många kombinationer. Efter de första 2 ronderna var det nära på alla poängkort och det var allt att spela för att gå in i den sista ronden. Båda boxarna utväxlade många slag mot varandra och båda tryckte på för att vinna men tyvärr gav domarna beslutet 4-1 till italienskan vid matchens slut.

 

Herr 63,5kg Hampus Broman v Saparmyrat Odajev (TKM) Förlust 5-0

Hampus började sin väg till Paris mot den starka boxaren från Turkmenistan. Boxaren från Turkmenistan satte upp sin taktik från början och försökte gå ner Hampus med en hög guard och letade efter att landa stora attacker. Han fann snabbt att detta var en svår uppgift eftersom Hampus använde sin rörelse till god effekt genom att röra sig i sidled och landa bra slag på kontringen. Tyvärr var det i slutet av ronden uppenbart att domarna föredrog arbetet från den turkmeniske boxaren framför Hampus kontringar. De två följande ronderna fortsatte på samma sätt med Hampus som försökte arbeta i det högre tempot och försökte allt han kunde för att vända matchen men vid den sista klockan kunde han inte stänga gapet och förlorade till ett 5-0 beslut.

 

Dag 4

Dam 75kg Love Holgersson v Citlalli Vanessa Ortiz (MEX) Vinst 3-2

Love inledde sin kampanj mot den före detta proffsboxaren mexikanska Citlalli Ortiz. Planen var alltid att hålla det på långt håll mot det korta kraftpaketet, den mexikanska boxaren är känd för att ladda framåt så Love var tvungen att vara på tårna och landa sina varumärkes långa raka slag för att hålla sin motståndare i schack. Love fortsatte att dominera med sin jabb under de kommande två ronderna och när tiden gick och hennes motståndare började tröttna tillät detta Love att öka tempot och landa några talande slag för att fånga domarnas ögon. Efter 3 ronder boxning tilldelade domarna matchen till Love 3-2.

 

Dag 5

Dam 54kg Sara Svensson mot Scarlet Delgado (CAN) Förlust 1-4

På dag 5 gick Sara Svensson in i turneringen mot kanadensiska och 2x AMBC-mästaren. Den första ronden började med att båda boxarna arbetade bakom sina jabbar och letade efter möjligheter att slå och när ronden fortskred började Sara pressa sin motståndare och letade efter att landa sina kombinationer. I den andra ronden såg Delgado ut att använda sin rörelse för att dra in Sara och fånga henne på kontringen. På väg in i den sista ronden såg Sara ut att trycka på för att stänga luckan på sin motståndare och såg ut att stänga utrymmet och landa kombinationer till god effekt. Matchen fortsatte att vara en jämn tillställning men förlorade tyvärr vid detta tillfälle 4-1 med domarna.

 

Dag 6

Herr 80kg Erik Mendoza mot Jin Jea Kim (KOR) Förlust 0-5

Dag 6 ställdes Erik mot den mest erfarne boxaren från det koreanska laget Jin Jea Kim, även om han boxats som proffs återvände han till ringen för att försöka kvalificera sig till Paris. Detta visade sig bli en kamp där båda boxarna försökte få in stora slag tidigt. Koreanen verkade få det bättre i de tidiga utbytena men mot slutet av omgång 1 började Erik komma tillbaka in i det. Den andra och tredje ronden fortsatte med båda boxarna som gav allt och landade stora slag mot både huvud och kropp och pressade varandra men mot slutet av den sista började koreanen landa de renare slagen och kantade honom till en 5-0-seger.

 

Dag 7

Dam 75kg Love Holgersson mot Luisa Vasquez Cortez (COL) Vinst5-0

Dag 7 gick Love upp mot den colombianska mästaren Luisa Vasquez Cortez liknande hennes första match mot mexikanskan. Love såg ut att dominera med sina raka slag och bra lateral rörelse. Love såg ut och fortsatte att dominera colombianskan genom alla 3 ronderna, landade sina slag och rörde sig med lätthet och i slutet av tävlingen tillkännagavs hon som vinnare 5-0 och fick sin plats i kvalificeringsrundan.

 

Dag 9

Dam 75kg Love Holgersson mot Sunniva Hofstad (NOR) Förlust RSC 2

Den sista kvalificeringen innebar att den som vann denna match skulle få en plats i Paris. Den första ronden verkade vara en nära affär med norskan som pressade tillbaka Love. Love landade tydliga slag på bakfoten, men i slutet av ronden verkade domarna föredra den norska boxarens arbete. Den andra ronden började med att norskan ökade tempot och när hon landade en kombination gav domaren en stående räkning, norskan kände en möjlighet och fortsatte trycket och tvingade fram en annan räkning och domaren stoppade tävlingen i den andra ronden.

 

Alla boxare presterade bra men tyvärr kunde de inte kvalificera sig till detta evenemang. Laget har fått värdefull erfarenhet från denna tävling som förhoppningsvis kommer att hjälpa dem att uppnå kvalificering i framtiden.

Nästa och sista OS-kvalmatch kommer att äga rum i Bangkok 26 maj – 13 juni

 

Resultat:

Dam 54kg Sara Svensson mot Scarlet Delgado (CAN) L1-4

Dam 60kg Agnes Alexiusson v Tapia Rodriguez (PUR) W5-0

Dam 60kg Agnes Alexiusson mot Alessia Mesiano (ITA) L1-4

Dam 75kg Love Holgersson v Citlalli Vanessa Ortiz (MEX) W3-2

Dam 75kg Love Holgersson v Luisa Vasquez Cortez (COL) W5-0

Dam 75kg Love Holgersson mot Sunniva Hofstad (NOR) LRSC 2

Herr 63,5kg Hampus Broman v Saparmyrat Odajev (TKM) L5-0

Herr 80kg Erik Mendoza mot Roman Viney (TGA) W5-0

Herr 80kg Erik Mendoza v Jin Jea Kim (KOR) L0-5

 

Domare:

Mats Olander

 

Ledare:

Stuart O’Connor

Sander Lauritsen

Mikael Broman