Förbundstränare Katrin Enoksson lämnar sin rapport från ungdoms- och junior-EM i Ryssland där truppen kammade hem fyra guld.

Måndagen den 29 augusti 2011

Vi hade tidiga samlingar på Arlanda och Landvetter där vi alla fick kliva upp mellan 02.30 och 04.30 på morgonen för att vara på plats i tid. Via Berlin respektive Wien sammanstrålade vi i Moskva på eftermiddagen, allt enligt tidtabellen, där samtliga fick ut sitt bagage. Vi ställde fram klockan två timmar och bytte till inrikesterminalen där vi Återigen fick checka in bagaget. Planet som vi klev på var från 60-talet, helt inrökt, sätena var trasiga, toaletterna gick inte att spola i och frågan var hur det säg ut framme i cockpit… Det kändes som planet skulle skaka sänder vid start men det fungerade både upp och ner, kapten lyckades till och med fixa till dagens bästa landning! Ytterligare två timmar ställdes klockan fram och vi landade 21.35 lokal tid. Alla fick sitt bagage och ryssarna var på plats och mötte oss.

Vi kom till vår inkvartering efter en halvtimma i buss och möttes av gammal öststats standard Lakanen kändes relativt rena (dock några konstiga fläckar), brytmärken på en av dörrarna, gott om mögel och diverse kryp i rummen -tjejerna var mentalt förberedda och alla tog det hela med ro. Efter en snabb uppackning körde vi en kort träning på 20 minuter för att få resan ur kroppen och sedan gavs det möjlighet till plattor individuellt. Därefter försökte vi skrapa ihop 6-7 timmars sömn.

Tisdagen den 30 augusti 2011

Bussen hämtade oss vid 07.00 och tog oss till arenan som var nybyggd och fräsch. Efter två och en halv timma var vi ackriditerade och invägda, utan några viktproblem, och kunde Åka tillbaka för frukost. Den ryska frukosttanten blev förtjust i oss, framförallt att Sona kunde ryska, det var bara vi, Rumänien och Azerbadjan som bodde på hotellet. Tjejerna gick och vilade då jag och Matte Åkte tillbaka för lottning. Till detta UEM/JEM hade många länder tyvärr valt att avstå från deltagande, antagligen på grund av den höga kostnaden (flygbiljetterna) per person. Elva deltagande länder blev det till slut; Armenien, Azerbadjan, England, Finland, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Sverige och Ukraina. Totalt vägde 81 boxare in; 43 ungdomar och 38 juniorer.

Själva lottningsförfarandet gick oerhört snabbt och smidigt eftersom det var datorlottning. Vi hade turen att samtliga tjejer stod över denna första dag och således fick de lite mer tid på sig att bli av med jetlagen. Samtliga, utom Sona, skulle kliva in först i semifinalerna. Sona blev i sin tur lottad till direktfinal. Vi Åkte tillbaka till hotellet och hämtade tjejerna för genomgång av lottningen och tillbakatransport till arenan för lunch. Det var ingen kulinarisk upplevelse men alla fick i sig mat, buss tillbaka till hotellet där vi kunde slappa ett par timmar innan det var dags för bussen igen. Då det vara så få boxare blev det endast kvällspass med sju matcher på programmet.

Per Engström fick sedermera inleda mästerskapet med att vara ringdomare. Invigningen bestod som brukligt av något för många tal av individer på ledande positioner, men allt annat var mycket snyggt med säng, dans och ljusshow. Det hela kröntes med att de boxare som stått rakt upp och ned i en timma under invigningen fick en ros och en sjal – Frida och Patricia hade Äran denna gång. Tjejerna Åkte tillbaks till hotellet och vi ledare blev bjudna på middag på ett annat ställe, efter Överenskommelse fick vi smita efter förrätten för att hinna tillbaka i någorlunda tid för att genomföra kvällsträning med tjejerna. Det blev en dryg halvtimma som mestadel bestod av parövningar utan handskar och det avslutades som sedvanligt med plattor för de som så Önskade.

Onsdagen den 31 augusti 2011

Efter lite tjafs om var provvägen befann sig och att tjejerna Även dag två skulle ha med sig sina pass, trots att de var ackriditerade och hade deltagarkorten på sig, blev alla invägda i korrekt viktklass och vi fick med oss en matchlista tillbaka. Knappt två timmar efter det att vi lämnat hotellet kunde vi Äta frukost där vår mycket vänliga mattant fixade nygjorda omeletter till hela gänget. Efter frukost tog vi vårt sedvanliga morgonmöte där vi gick igenom dagen och avslutade med hejarramsan. De enskilda samtalen följde därefter då vi snackade med samtliga, vi gick igenom taktiken med de som skulle boxas. Vid halv ett tog bussen oss till arenan för lunch och tävling. Efter käket tog vi en gemensam promenad för att komma ut i solskenet och skingra tankarna från de kommande matcherna.

U 63 kg Ida Lundblad SWE Olena Garpeshyna UKR, semi (4 deltagare) VINST RSC r.2

Ida klev in och tog mitten med kyla, hennes motståndare var betydligt svagare och fick tidigt respekt för Idas hårdhet och styrka. Redan i första ronden blev det en räkning på Olena. Vi hade en ledning med 6-0 efter första. Inför andra fick Ida order om att styra lite mer och därigenom sätta press på motståndaren. Ida hittade avståndet Ännu lite bättre och började smaska in sin höger upper-cut i ukrainskans mage, denna tog styggt. Efter två fullt berättigade räkningar var segern i hamn, vinst på RSC r.2

J 64 kg Patricia Berghult SWE Oksana Raga, UKR, semi (4 deltagare) VINST 20-3

Patricia kändes bra hela vägen där hon hittade en lagom anspänningsnivå¥. Berghult klev in och tog mitten med tät gard och fick med sig en 3-0 ledning till rondpausen. Anspänningen släppte och vi kunde bygga på boxningen mer och mer där hon behåll sin kyla och i stort sett hittade sin rätta tyngdpunkt hela tiden, 11-1 efter andra, 16-1 efter tredje och seger med 20-3.

J 69 kg Natali Tarasyuk UKR Love Holgersson SWE, semi (3 deltagare) VINST 2-12

Love startade matchen i bra tempo där både blick och fötter var med från start. Hon hade en ledning med 4-0 efter första, som kunde varit betydligt större om hon hade behållit det höga tempot. I andra blev det inte mycket gjort, en mer rutinerad ringdomare kunde mycket väl sagt till eller varnat Love för passivitet. De få slag hon slog satt, 6-0 efter andra. Love kom aldrig tillbaka till det höga tempo hon startade med, men tog trots det en komfortabel seger. 9-1 efter tredje och slutresultatet skrevs till 12-2, en konditionsstarkare Love utan förkylning i kroppen hade antagligen stoppat denna motståndare i förtid. Frida, Agnes och Sona hade träning och de Övriga vilade efter sina matcher. På kvällen hade vi värt sedvanliga möta där vi analyserade och utvärderade dagen.

Torsdagen den 1 september 2011

Agnes och Frida fixade vikten galant och vi var åter på vårt hotell en timma efter det att vi åkt och kunde käka frukost. Körde våra vanliga rutiner med möte, hejarramsa och därefter individuella samtal. Efter lunchen på arenan tog vi en gemensam promenad och därefter var det dags att förbereda Agnes för match.

U 60 kg Veronika Lobanova UKR Agnes Alexiusson SWE, semi (6 deltagare) VINST 14-4

Agnes var som en fullblodshäst då hon nästan stod och skrapade med foten och bara ville ut och kära! Allt fungerade på plattorna och hon hade en perfekt anspänningsnivå¥. Ukrainskan hon mötte var en kompetent boxare men Agnes var Ännu bättre med en fantastisk blick, ledning med 4-1 efter första. Allt rullade på och hon var aldrig hotad, 8-3 efter andra och seger med 14-4.

J 54 kg Frida Stenholm SWE Jenna Puurunen FIN, semi (6 deltagare) FÖRLUST 6-7

Det kändes som Frida var lite extra nervös då det var första gången hon tävlade i 54 kg internationellt. Finskan hade en mycket tät igelkottsgard som hon tog slagen på och sedan svarade. Frida gick ut i ett högt tempo och var den som jobbade mest, dock tog de flesta slagen på motståndarens gard då hon inte lyckades Öppna upp henne, 1-1 efter första ronden. Hon fick order om att variera slagen och jobba mer med snabba dubbelattacker, 3-3 efter andra. Inför tredje försökte vi få till att hon skulle komma runt mer på sidorna av sin motståndare för att förhoppningsvis läsa uppå henne, tyvärr blev det 4-5 i denna rond. Inför sista fick hon order om att höll igång jabben, inte slå sig trött på motståndarens gard utan finta och komma med slag när luckan visade sig. Tyvärr en tung förlust 6-7 efter mycket bra boxning där tyngdpunkten var rätt, hon gick ut i ett högt tempo, körde från start och orkade hela matchen igenom. En djävulskts jämn match som lika väl kunde slutat med Frida som vinnare, denna gång var bara att gratulera Finland.

På kvällen körde vi ett kortare träningspass med Ida, Patricia, Love och Sona. Agnes värmde upp och rörde på sig för att få igång svettningen. Träningen följdes av dusch och kvällsmöte med utvärdering av den gångna dagen.

Fredagen den 2 september 2011

Invägningen med Agnes och Ida fält på bra så vi kunde ta oss tillbaka till hotellet för frukost relativt snabbt. Vi körde våra vanliga rutiner med möte där vi gick igenom dagsplanen med rutiner, filmare och tredjesekond. Efter den avslutande hejarramsan följde individuella samtal. Efter lunchen på arenan gick vi en gemensam promenad och sedan började prepareringen av dagens boxare. Då Agnes och Ida hade matcherna direkt efter varandra blev Patricia tredjesekonden som tog hand om Ida under tiden Agnes hade match.

U 60 kg Agnes Alexiusson SWE Oksana Paltseva RUS, final (6 deltagare) VINST 9-3

Agnes var lite spänd men Ändå helt ok, det flöt på och fungerade bra på plattorna innan. När vi kom upp i ringen klev hon in med sin härliga blick och hade bra kontroll, dock lite passiv men kände en ökad självsäkerhet när vi hade 2-1 med oss i rondpausen. Anspänningen släppte och hon kunde sätta sina tydliga slag med rejäl tyngd i som domarna omöjligt kunde missa, 6-2 efter andra. I sista ronden var det bara att boxa ut och hölla upp garden. Säker seger med 9-3. Denna supertalang Är numera både världs- och europamästare, snyggt jobbat Värnamo BK!

U 63 kg Ida Lundblad SWE  Veronika Bakaeva, RUS final (4 deltagare) VINST 9-8

Ida hade för hög anspänning men trots det fungerade avståndet då vi körde plattor. När vi mötte upp henne efter Agnes match var hon riktigt spänd. Vi skingrade tankarna genom att snacka om hennes bravad då hon till lunch dagen innan fick i sig en hel kotunga (med en inbjudande grå-brun kulört). All taktik vi hade lagt upp var som bortblåst när hon klev in men vilken jäkla fighterinställning! Tyvärr hade hon för lite kyla och kom för nära i attackerna vilket gjorde att hon inte fick så mycket betalt. Vid två tillfällen vände hon ryggen mot sin ryska viken den ukrainska domaren helt korrekt gav tillsägelse för, 2-1 i rondpaus. Vi beordrade mer kyla, där hon skulle jobba med raka slag så avståndet blev rätt. Tyvärr vänder hon tidigt runt igen och det blev en fullt korrekt varning! Trots varningen låg vi bara under med ett slag, 4-5. I rondpausen för hon sig en riktig avhyvling med order om RAK höger mot huvud, att hon skulle vara välgarderad och gå rakt bakåt med tät gard! Hon var riktigt, riktigt trött men gjorde de vi sagt Åt henne, jag och Matte skriker oss fullständigt hesa och Är nästan på väg in i ringen. När speakern säger Ida Lundblad Är glädjen total! Nästa supertalang Är Även hon både världs- och europamästare, snyggt jobbat TIFA BC!

Ryssarna var mäkta imponerade och jag blev intervjuad av både rysk tidning och TV. Det var underbart härligt att se dessa framtidslöften Överst på pallen. De klarade av att hantera sina och alla andras förväntningar, dessutom spöade de en ryska i Ryssland i en EM-final! Det tog ett par timmar efter matcherna innan tjejerna kunde skvätta ur sig 95 ml urin, till slut kunde vi alla ta bussen tillbaka för kök och träning med Sona, Love och Patricia. Vår underbara mattant hade fixat till vistelsens bästa krubb, ris och kyckling och det blev till och med vattenmelon till efterrätt himmelskt gott!

Efter träningen tog vi den sedvanliga utvärderingen, dock utan Frida som hade drabbats av feber under dagen så hon fick ligga kvar i sängen.

Lördagen den 3 september 2011

Invägningen med Patricia, Love och Sona var inga bekymmer så vi satt vid frukostbordet ganska tidigt. Givetvis höll vi oss till våra dagliga rutiner med möte där vi gick igenom dagens plan där samtliga var involverade som filmare och tredjesekonder/ledare till dopingkontroll. Efter den avslutande hejarramsan följde individuella samtal. Efter lunchen på arenan gick vi vår gemensamma promenad och sedan började prepareringen av dagens boxare. DÃ¥ Patricia och Love hade matcherna direkt efter varandra blev Frida tredjesekonden som tog hand om Love under tiden Patricia hade match. Agnes fick se till att Sona värmde upp ordentligt under tiden som vi sekonderade, Ida skötte filmningen.

J 64 kg Patricia Berghult SWE Tatyana Chibrova, RUS final (4 deltagare) VINST 11-9

Patricia var riktigt, riktigt nervös, vi var ute på promenad för att skingra tankarna och ta hand om nervositeten. Tyvärr blev det ingen jätteförändring och det syntes på henne vilken oerhörd anspänning han hade i kroppen under hela uppvärmningen. Trots detta satt avståndet grymt bra på plattorna. Matchen började bökigt där Patricia kom för högt i tyngdpunkten, hamnade för nära och stångades med motståndaren. I rondpausen möttes vi av en förtvivlad svenska som inte var långt ifrån att ge upp, trots det hade vi en ledning med 3-2. Vi peppade som attan och talade om att hon så fort det blev klinch skulle visa att hon ville ut och verkligen röra sig bakåt. Vi jobbade också med att få fram de raka slagen samtidigt som tyngdpunkten skulle ner. Boxningen blev bättre men hon kom fortfarande för nära och startade tyvärr oftast attackerna med sin vänsterkrok med hög tyngdpunkt som inte genererar några poäng internationellt, 5-4 efter andra. Här möttes vi av en betydligt mer samlad boxare som började tro på sig själv och sin förmåga. Blev i stort sett samma instruktioner dock med tillägget att skita i vänsterkroken. Boxningen flöt på betydligt bättre där kylan började komma och vi började känna oss lite tryggare, dock endast 7-6 i rondvilan. Denna gång var det en supertaggad Patricia med en helt annan blick som klev ut från ringhörnan. Jisses, vilken boxning hon visade upp den avslutande ronden – det var helt underbart att se! Hennes enträgna arbete med att vara tydlig med att vilja komma loss från klinchen gav till slut resultat, varning till ryskan! Matchen slutade 11-9 i svensk favör! Snyggt jobbat Höllvikens BK!

J 69 kg Irina Tsarkova, RUS Love Holgersson SWE, final (3 deltagare) VINST 18-12

Love hade varit härligt bitchig på plattorna med distinkta slag, så det bådade riktigt gott! Love hade betydligt fler träffar i första ronden men tyvärr var trycket i slagen som bortblåst därav blev inte siffrorna mer Än 3-2, vilket var fullt korrekt. En samlad och fokuserad Love i rondpausen som fick order att sträcka ut slagen, hålla motståndaren på distans och att sidestepa då ryskan kom rusande för att därefter följa upp med ny attack. I denna match hade hon en riktigt hög och bra slagfrekvens, behöll kylan trots att ryskan höll, läste och sprang/knuffade sig in, 5-5 efter andra. Boxningen fungerade bra, det enda vi förändrade var att sidestepen skulle komma i ett tidigare skede. Det var en riktigt osäker ringdomare som stannade av match utan att säga stop, ryskan släppte ner garden och Love säg sin chans och drog till! DÃ¥ blev Love varnad! Vi blev rejält oroade då Love säg mentalt knäckt ut efter varningen. Vi peppade henne i pausen och var mycket tydliga med att siffrorna var 10-10. Att hon skulle behålla taktiken och ha hög slagfrekvens och kyla. Till slut vaknade ringdomaren och varnade ryskan för hennes fula boxning, inte bara en utan två gånger! Äntligen kunde vi andas ut och dagens andra guld var i hamn, matchen slutade 18-12 Grattis till guldet IF Linnéa!

J 81 kg + Sona Hakhverdyan  Ekaterina Proskuryakova RUS, final (3 deltagare) FÖRLUST 3-19

Vi har jobbat stenhårt hela veckan med att peppa Sona där hon skulle ha målbilden pansarvagn det vill säga komma ner i tyngdpunkt och stoppa upp motståndaren när denne kommer framrusande med sina raka slag. Tyvärr upplevde vi Sona splittrad under hela uppvärmningen då hon gärna pratade med de ryssar som kom fram till henne istället för att fokusera på den kommande matchen. Tyvärr stämde det inte heller på samma sätt på plattorna. När matchen startade gjorde hon i stort sett ingenting, förutom att dubbelgardera sig. Fullt korrekt står det 6-1 till ryskan. Jag frågade henne om hon vill vara kvar i ringen, jag får inte ett jätte Övertygande svar med dock ett ja. Jag var supersträng och poängterade, pansarvagn, att hon måste slå raka slag. Ingen förändrad matchbild och i slutsekunderna Åker Sona på en räkning efter att släppt in flera på varandra följande slag mellan garden, 2-13. I denna rondpausen jobbade vi betydligt mer positivt och försänkt lyfta fram och stärka henne. Hon kliver ut i tredje ronden och ryskan har mattats betydligt, vilket ledde till att hon kunde stå emot henne, 3-17. Inför sista gav vi order om att hon skulle visa upp hela sitt register av sitt kunnande. Ryskan gjorde i stort sett ingenting och hade helt slutat pressa, siffrorna slutade 3-19. Sona Är helt klart den bättre boxaren av de två. Dock krävs det internationellt att man har en hungrig inställning och ett fighterhjärta där man kliver upp i ringen med inställningen att boxas och vinna. Det blev en sedvanlig bankett på en mycket fin nattklubb/restaurang där Även bäst-priserna delades ut. Ida Lundblad knep priset som turneringens bästa ungdom! Och Agnes och Ida jobbade ihop en tredjeplacering tillsammans och således en buckla till Sverige på ungdomsnationssidan. DÃ¥ vi kom hem till hotellet gjorde vi en utvärdering och summering över såväl dagen och veckan som gått. Tjejerna var nöjda och tyckte att det fungerat mycket bra lagmässigt, vilket ytterligare stärker oss i vår Åsikt laget före jaget

Söndagen den 4 september 2011

Vi hade en tuff resa hemåt då bussen kom och hämtade oss kl. 05.00 Rysk tid (01.00 i Sverige). Vi hade olika flyg till Moskva, Göteborgarnas gick kl. 08.00 och Stockholmarnas 09.00. Stockholmarna fixade resan utan några missöden med vi hade desto mer action. Efter två försänk att gå ner för landning i Moskva och en dryg timmes cirklande ovanför flygplatsen meddelas att vi blir flugna till en annan flygplats! Värt flyg till München skulle gå kl. 13.05 lokal tid, vi hamnar i Nizhniy Novogorod, en timmes flyg från Moskva. Denna flygplats låg helt Ägde och kändes igenbommad. Då vi landade var klockan 10.00 och vi visste inte om, när eller hur vi skulle komma till Moskva. Jag gick fram som en bulldozer och möttes av enbart rysktalande personal. Efter rejält bitchande och med hjälp av en engelsktalande rysk passagerare får vi beskedet att vi ska lyfta igen kl.11.00 och att vi kommer att hinna, då Är kl. 10.36 och samtliga passagerare står inne i terminalen! Vi kommer iväg 11.20 och landar i Moskva kl. 12.25. Då vi skulle hämta ut och sedan checka in bagaget igen och dessutom gå igenom de extrema pass- och säkerhetskontroller ryssarna har, vi missade givetvis värt anslutningsflyg. Vi fick ihop de 10.500 rubel som krävdes för att boka om flyget och fick till slut Även tillåtelse att ha med oss Agnes, hon blev extremt granskad på grund av sin hudfärg. Klockan 21.35 landade vi Äntligen i Göteborg där vi möttes av en härlig mottagningskommitté© med stolta nära och kära!

Domare Per Engström

Då det var få nationer totalt och Ännu förre nationer som hade med sig en domare fick Per döma väldigt många matcher på poäng, där han endast spikade vid ett tillfälle. Ringmässigt fick han inleda EM:et och totalt var han i hetluften i nio matcher. Tre av dessa var finalmatcher, en i ungdom och två med juniorerna. Förutom det fick han beröm av den tekniska delegaten från Turkiet som var den ytterst ansvariga.

Summering

Min personliga målsättning var en minsta godkändgräns på två medaljer och att vi förhoppningsvis skulle knipa tre. Orsaken till denna pessimism var att det oftast Är oerhört svårt att prestera två mästerskap i rad då man själv, vänner, familj, tränare och media har höga förväntningar på goda resultat. För att klara av att Återupprepa en succé krävs en god mental styrka. Vi hade tur denna gång då vi efter lottningen hade sex medaljer i hamn, märkligt nog hade ingen av tjejerna ryskor på sin halva. Agnes, Ida, Patricia och Love klarade av att behålla fokus och kyla i kritiska lägen (där de dessutom mötte en ryska i Ryssland i sina EM-finaler) och de dessutom i flera av fallen fick dåligt betalt och hade ganska ryssvänliga ringdomare -en imponerande mental styrka!

 

/Katrin Enoksson, förbundstränare DU/DJ

 

Resultat UEM & JEM i Ryssland

31/8: (semifinal)
63 kg: Ida Lundblad SWE – Olena Gapeshyna UKR Rsc rond 2
64 kg: Patricia Berghult SWE – Oksana Raga UKR 20-3
69 kg: Love Holgersson SWE – Natali Tarasyuk UKR 12-2

1/9: (semifinal)
60 kg: Agnes Alexiusson SWE – Veronika Labanova UKR 14-4
51 kg: Jenna Puurunen FIN – Frida Stenholm SWE 7-6

2/9 (final)
60 kg: Agnes Alexiusson SWE – Oksana Platseva RUS 9-3
63 kg: Ida Lundblad SWE – Veronika Bakaeva RUS 9-8

3/9: (final)
64 kg: Patricia Berghult SWE – Tatyana Chibrova RUS 11-9
69 kg: Love Holgersson SWE – Irina Tsarhova RUS 18-12
+81 kg Ekaterina Proskuryakova RUS – Sona Hakhverdyan SWE 19-3

 

Sveriges JEM och UEM trupp

Ungdom
60 kg: Agnes Alexiusson, Värnamo BK
63 kg: Ida Lundblad, TIFA BC

Junior
54 kg: Frida Stenholm, Narva BK
64 kg: Patricia Berghult, Höllvikens BK
69 kg: Love Holgersson, IF Linnéa
+81 kg: Sona Hakhverdyan, Upsala IF

Ledare: Katrin Enoksson och Mathias Hedlund

Domare: Per Engström