Katrin ”Enock” Enoksson rapporterar kring damernas UEM/JEM i Wladyslawowo, Polen den 3-10 nov 2012. Svenska deltagande domaren Anne Merete Mellemsaeter sammanfattar sina erfarenheter.

Inledning

Vi hade tidiga samlingar på Arlanda och Landvetter där vi fick kliva upp mellan 02.45 och 04.00 på morgonen för att vara på plats i tid. Hela truppen blev fulltalig när vi sammanstrålade i Köpenhamn och vi ankom Wladyslowowo enligt tidtabell. Väl där stod bussen redo och väntade på oss och vi kunde åka omedelbart då vi var sista nation med den transporten. Efter smidig ackreditering, incheckning och rundvisning kunde vi konstatera att det banne mig inte gick att få det mycket bättre! Vi fick ett lyxhotell vid havet strax utanför det olympiska sportcentret på 5 minuters promenad från lunch/middagsrestaurangen, träningsarena med två ringar och säckar. Själva tävlingsarenan hade också två ringar, bra uppvärmningsytor med TV-skärmar där man kunde följa pågående matcher, det hela var mycket snyggt arrangerat.
Jag och Matte var iväg på det tekniska mötet efter middagen där det var dragning av tider och organisation av mästerskapet, det konstaterades att 185 boxare från 20 länder var på plats.

Truppen

U63 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK
J51 kg Tanya Karlsson, Höllvikens BK
J54 kg Nicolina Jacobsson, Skoftebyn AIS
J57 kg Sagal Adan Hussein, Angered BC
J60 kg Ida Lundblad, TIFA BC
J64 kg Patricia Berghult, Höllvikens BK
Coacher: Katrin Enoksson och Mathias Hedlund
R/J: Anne Merete Mellemsaeter

Lottning

Lottningen rullade på mycket smidigt och vi fick som helhet en bra lottning med Ryssland tidigast i semifinaler.

Invigning

Nicolina, Agnes och Ida fick ta invigningen den är gången och skötte sig alldeles utmärkt!

Matcher

Agnes Alexiusson

U63 kg Semra Bogucanin SRB – Agnes Alexiusson SWE (Kvart) VINST 13-4

Taktiken vi lagt upp var att gå ut och ”köra över” motståndaren då vi visste att Serbiskan var relativt orutinerad. Agnes klev direkt ut och tog mitten och hade ett tempo/slagvillighet som aldrig förr där hon satte stenhårda träffar, solklar ledning med 5-1. Matchbilden var den samma i rond två, 9-2, där ringdomaren vid några tillfällen gott kunde räknat på motståndaren. Det var inget snack om vem som var bäst och Agnes kunde defilera i mål med siffrorna 13-4.

U63 kg Justiyna Walas POL – Agnes Alexiusson SWE (Semi) VINST 12-10

Agnes tog direkt kommandot i första ronden genom att ha ett bra fotarbete, där hon var först och använde sig av sina tydliga explosiva träffar -dock endast en 5-4 ledning. Hon fick instruktion om dubbelattack med vinkelförändring inför den andra attacken, detta fungerade men tyvärr tappade hon då delvis sitt fotarbete, 8-7 efter andra. I sista ronden fungerade både fötterna och dubbelattackerna. Hon höll ihop boxningen hela vägen genom att ha högt fokus matchen igenom. Seger med 12-10 och denna 16-åring är nu i sin 3:e EM/VM-final av tre möjliga!

U63 kg Ksenia Vishnevskaya RUS – Agnes Alexiusson SWE (Final) VINST 14-10

Agnes tumme var riktigt illa stukad och vi diskuterade om det var ett ok risktagande att boxa finalen. Vi bollade lite med mamma Anna och beslöt för att köra och försöka få igenom Agnes på läkarundersökningen. Tack och lov slank igenom utan något klämmande på vänstertummen, under uppvärmningen vågade vi inte köra några plattor med vänstern utan valde att spara den till matchen. Uppvärmningen stämde inget vidare och hon var rejält nervös. Vi poängterade taktiken att verkligen koppla greppet direkt och gå ut och äga mitten genom att mangla över ryskan, hon gjorde det och hade 5-3 i ledning efter första. Det var bara att fortsätta på samma spår, 10-6 efter andra. I tredje använde hon sig av snygga sidesteps och tog sig rutinerat till ett UEM-guld med siffrorna 14-10! Detta underbarn har deltagit på tre mästerskap och har nu två UEM-guld och ett UVM-guld, grattis Agnes och Värnamo BK!

Tanya Karlsson

J51 kg Elif Nur Coskun TUR – Tanya Karlsson SWE (Åttondel) FÖRLUST 10-19

Tanya kände av stundens allvar i sin mästerskapsdebut och fick tyvärr inte ut sin normala power i slagen. Turkiskan var längre och kunde läsa Tanyas attacker, agerade smart och efter första ronden låg vi under med 2-4. I rondpausen jobbade vi på att få igång Tanyas fötter och att hon skulle byta vinklar för att ta sig igenom turkiskans försvar dessutom tryckte vi på vikten av att få med kroppen bakom slagen för att få med sig poäng vid träff. Tyvärr kunde vi inte vända matchbilden alls då rond två slutade med 5-10, rond 7-14 och slutresultatet blev tyvärr Turkisk seger med 19-10.

Nicolina Jacobsson

J54 kg Nicolina Jacobsson SWE – Ulkii Demir TUR (Åttondel) FÖRLUST 7-14

Vi visste att Turkiskan var en mycket kompetent och rutinerad motståndare som tog VM-silver i Antalya 2011. Ulkii hade bra power i sina slag och lyckades slå igenom Nicis dubbelgard. Vi hamnade direkt efter i matchen där Nicolina gjorde allt som stod i hennes makt och jagade men det var bara att konstatera att turkiskan var den bättre av dem två hela vägen, 1-5, 3-11, 6-14 och slutligen förlust med 7-14.

Sagal Adan Hussein

J57 kg Sonia Drouot FRA – Sagal Adan Hussein SWE (Åttondel) VINST 11-10

Även denna debutant kände av den anspänning som ett mästerskap innebär. Taktiskt hade vi arbetat mycket med att hon direkt skulle gå ut och ta tag i taktpinnen för att ta en poängmässig ledning efter första. Sagal var inte så slagvillig som vi hade hoppats på, men hon hade däremot sin livs bästa gard. Ledning med 3-2 efter första! Vi jobbade matchen igenom med att se till att få power i slagen. Taktiken var att trycka ut den raka högern för att stoppa upp den betydligt starkare fransyskan för att därefter byta vinkel och komma med ytterligare en attack. En oerhört jämn match som kunde slutat hur som helst. Men med siffrorna 6-5 efter andra, 8-7 efter tredje och Sagals näve i luften med siffrorna 11-10 blev hon klar för kvartsfinal!

J57 kg Sagal Adan Hussein SWE – Alessia Canonica ITA (Kvart) VINST 11-8

Sagal mötte en längre kontringsboxare som var rejält deffad. Taktiken var att själv vara aktiv på fötterna och bli den som kontrade alternativt att kliva in med slag och vara rejält pressande när motståndaren jobbade bak. Vi hade nämligen sett i Canonicas tidigare match att hon då hade svårt att bryta av i sidled. Tyvärr var det inget pulver i Adans träffar i första så det var helt rätt att vi låg under med 0-2. Sagal tände till i rondpausen och tog till sig att nu jävlar ska det smälla på med kraft samtidigt som garden skulle säkras. Andra ronden fungerade bättre, men vi låg fortfarande under med 3-5. I tredje så mattades italienskan rejält och Sagal var ikapp till 7-7! Det blev om möjligt ännu bökigare i sista och Italienskan var den som åkte på en varning, segern var i hamn med siffrorna 11-8!

J57 kg Maryna Malovava UKR– Sagal Adan Hussein SWE (Semi) FÖRLUST 10-17

Sagal kom ut direkt med bra fotarbete och blick, dock något slarvig gard och något för hög tyngdpunkt. Detta resulterade i att det blev för lite kraft då det endast var armarna som slog eftersom inte kroppen fanns där bakom med tyngd, underläge med 2-4. Tyvärr lyckades vi inte vända på matchbilden, överlag var Sagal den som öppnade upp och skapade träffar men tyvärr utan den power som krävs för att få poäng internationellt, 4-8 efter andra, 8-14 efter tredje och slutresultatet 10-17. Denna mästerskapsdebutant har tack vare sin fina känsla, blick och teknik vunnit EM-brons genom tre tuffa matcher, grattis till Sagal och Angered BC!

Ida Lundblad

J60kg Ida Lundblad SWE – Jelena Jelic SRB (Kvart) VINST 12-11

Ända sedan det blev klart att Jelena valt att representera Serbien vid detta JEM har vi haft på känn att dessa två skulle få möta varandra relativt tidigt i turneringen, nu blev det i första matchen. Vår taktik var att behålla kylan, hålla igång fötterna ha med sig blicken och jobba slimmat med raka slag. I första ronden blev Ida något för stillastående men hon hade bra gardering och fick en skön ledning med 3-1. I andra kom fötterna igång allt bättre och hon gjorde här sin bästa rond och drygade ut ledningen till 7-3. I tredje drog Jelic igång med sina tunga svingar och Ida blev i sin tur stillastående och passiv rakt framför, ledningen hade minskat till 9-8. I sista blev det en fullständig sluggerfest från båda håll där vi drog det längsta strået och vann med 12-11!

J60kg Aneta Rygielska POL- Ida Lundblad SWE (Semi) FÖRLUST 15-16

Aneta tog kommandot direkt där hon gick ut och styrde matchen från mitten och var den som startade upp attackerna, Ida i sin tur blev tvåa när hon tog på garden och svarade. Ida hade både en bra gard och slimmad boxning, poängunderläge med 3-4 efter första. Matchbilden fortsatte i andra ronden där polskan ryckte till sig en 3-poängsledning med siffrorna 6-9. Vi jobbade stenhårt med att hon skulle behålla sin fina blick och kyla men vara den som tog över styrningen och vara först, vi knappade in till ett underläge med 10-11! Vi peppade som attan att hon kulle fortsätta så och dessutom snäppa upp tempot ytterligare för att komma ikapp och förbi. Ida slet hela vägen men det blev tyvärr polsk seger med 16-15. Ida gjorde här sitt fjärde EM/VM och har tagit medalj på samtliga -grattis till EM-bronset Ida och TIFA BC!

Patricia Berghult

J64 kg Patricia Berghult SWE – Laura Price WAL (Kvart) VINST 11-8

Walsiskan mötte Love Holgersson i semifinalen vid JVM I Antalya 2011 och Love satte då sin livs bästa höger och krossade näsan på henne. Detta resulterade i domslutet RSCI med endast slutsekunder kvar vid ett underläge med ett poäng.
Patricia lyckades från start komma ut och fick ta mitten av ringen, Price valde istället att hålla distans för att därifrån ladda upp för en attack där hon kom som skjuten ur en kanonkula. Berghult var lite stillastående vilket resulterade att hon blev lite långsammare än vad hon vanligtvis brukar vara, dock 2-2 efter första. Inför andra fick hon order om att jobba med raka slag i ett tidigt skede, främst höger, med kroppen bakom utan att vika sig i sidled, för att sedan avsluta med vänster sidestep. Taktiken fungerade och hon tog ledning med 6-3. Genom att stressa motståndaren för att avbryta hennes attacker och ibland själv komma med dubbelattacker lyckades hon hålla undan med siffrorna 8-5 och 11-8.

J64 kg Patricia Berghult SWE – Laura Kelly ENG (Semi) VINST 17-9

Patricia klev ut och tog tag i matchen direkt och utnyttjade sin längd, periodvis i första ronden hamnade hon på något för lång distans, men fick med sig en trygg 5-2 ledning. Inför andra gav vi henne order om att smyga lite närmre innan attackerna och här hamnar hamnade hon lite för nära, 9-4 efter andra. Inför tredje jobbar vi med att verkligen stoppa upp engelskan med stenhårda raka slag för att sedan bryta av i sidled och följa upp, här presterade Patricia bländande boxning vilket resulterade i en 13-6 ledning. I sista ronden såg hon till att låta klockan ticka genom att vara rörlig på fötterna, och vid närkamper skyddade hon sig med tät gard och lät tiden gå. Hon agerade mycket rutinerat och vann komfortabelt med 17-6. Berghult har nu deltagit få fyra EM/VM och blev redo för sin fjärde final!

J64 kg Patricia Berghult SWE – Wendy Couvercelle FRA (Final) FÖRLUST 13-19

Vår taktik var att utnyttja Patricias större räckvidd där hon skulle jobba med aktiva fötter, gå in och sätta slag från distans för att sedan flytta i sidled alternativt steg bak för att komma med ytterligare attack. Tyvärr stämde det inte alls idag utan Patricia hamnade relativt stillastående framför fransyskan på halvdistans och bytte slag, underläge med 3-4 efter första. Patricia var riktigt frustrerad över situationen och kämpade och slet hela vägen men lyckades inte få till den fina boxning hon hade under semifinalen. Rondsiffrorna var i andra 5-8, i tredje 9-14 och slutligen 13-19. Patricia har haft en fantastisk ungdoms-/juniorkarriär där hon av fyra möjliga mästerskap tagit sig till final i samtliga! Hon är redan etablerad i seniorlandslaget och avslutade som ”småpåse” med ett JEM-silver, grattis Patricia och Höllvikens BK!

Domarrapport av Anne Merete Mellemsaeter

Det var 14 domare plats och de första fyra dagarna jobbade vi i två ringar, så då blev det mycket jobb. Kvaliteten på domarna var rätt varierande, men arrangören hävdade att rätt vinnare vann i alla fall. Jag, som var där på specialtillstånd för jag hade egentligen för lite stjärnor, inledde hela EM med att sätta fel vinnare. Kändes så där kan jag erkänna. Lyckligtvis gick det bättre sedan och jag fick döma 11 finalmatcher som poängdomare och en som ringdomare.

Mästerskapssummering av Enock

Målsättning

Min personliga målsättning var fyra medaljer, varav två guld. Vi lyckades att få fyra medaljer genom Sagal, Ida, Patricia och Agnes, vi nådde nästan ända fram genom att tjejerna fixade 2 brons, 1 silver och 1 guld. För att uppnå detta resultat har tjejerna gått tretton matcher och vunnit åtta av dem.
Precis som vid tidigare mästerskap var det svårt att vända ett poängunderläge. Därför jobbade vi mycket hårt EM:et igenom med att tjejerna skulle kliva ut direkt från matchstart och ta kommando med hög aktivitet och ett tydligt initiativ genom att styra och skära av.

Laget

Jag och Matte har under de två år vi varit ett team valt att jobbar med DU/DJ under devisen ”laget före jaget”. Det finns ett krav på samtliga individer i gruppen (även oss ledare) att se till att hela tiden verka som ett lag. Detta innebär att var och en tar ett personligt ansvar där individen håller tider, tar hand om övriga i laget, vågar uttrycka sin åsikt, tar ställning och säger ifrån samt är alltid ärlig och raka vid feedback.

På tre mästerskap (sex deltagare på varje) har vi totalt vunnit 16 medaljer, varav 8 guld, 5 silver och 3 brons – detta tack vare att vi haft ett kontinuerligt och tydligt ledarskap. Ytterligare resultat är att vi har blivit trygga inom gruppen, har haft kul tillsammans, varit jäkligt seriösa vid träning/tävling och vi alla har utvecklats både som ledare och boxare.

Internationella kontakter

Många ledare och coacher från andra länder har varit framme och berömt oss för tjejernas kompetens i ringen. Ryssland, Tyskland, England och Frankrike har etablerat kontakt med oss då de vill att vi ska delta på turneringar i respektive länder. Förhoppningsvis ligger någon av turneringsinbjudningarna bra tidsmässigt så vi kan åka iväg för att utvecklas och få ännu mer erfarenhet med oss.
Gällande England kan det finnas möjlighet för att vi får komma över på träningsläger i Sheffield som är deras landslagscentra för boxning.

Utveckling för DU/DJ internationell

Överlag går utvecklingen för dessa ålderskategorier mycket fort och vi kan konstatera att boxarnas fysiska kvaliteter många gånger blir matchavgörande. Det blir allt färre ”blåbär” som deltar och allt mer vältränade atleter, det fanns få lätta matcher under EM:et.

För att ha en möjlighet att tillhöra den absoluta europa- och världstoppen för U/J-damer krävs en seriös elitidrottssatsning. En sådan satsning innebär periodiserad träning såväl boxningsmässigt som gällande styrka och kondition. Dessutom krävs en total träningsmängd på 400-700 timmar per år som fördelar sig på 6-14/pass per vecka. Inom ett par år tror jag att det kommer att krävas ännu mer dedikerad träning med ett minimum på 500 timmar årligen.

För att åstadkomma detta anser jag att vi behöver sätta boxaren i centrum där landslagstränare och klubbtränare jobbar tillsammans som en enhet med gemensam periodiserad säsongsplanering. Självklart ska atletens hela utveckling, både boxnings- och människomässigt, vara det centrala!

/Katrin Enoksson, Kategoriansvarig DU/DJ