Detta var andra Året i rad som denna turnering gick av stapeln och startfältet i Är var både större och mer konkurrenskraftigt så det blev en bra värdemätare inför EM.

Förutom flera av de bästa européerna var Kanada där som Är starka på damsidan. Arrangemanget Är mycket bra, med ett fint hotell som ligger nära arenan, hyfsad mat samt en träningshall bredvid hotellet. Jag kommer nedan att gå igenom vårta boxares insatser viktklass för viktklass.

Vi står oss bra i konkurrensen med 3 medaljer och Är enda väst nation som har boxare i final, samt flera boxare i semi.

51 kg Jenny Hardingz, Shipra Engelke

Jenny förlorade i första matchen mot den Stoyka Petrova, Bul som Är en lång snabb högerboxare som vill kontra. Det finns inte mycket att säga om denna match annat Än att Jenny inte hittade distansen och aldrig kom igång med sin boxning.

Shipra inledde mot Patima Urusova, Aze som inte hängde med i Shipras tempoboxning. I andra matchen möter Shipra bulgaren som Jenny föll mot och Även här lyckas bulgariskan i första delen av matchen att störa Shipras distans och kontra, men Shipra jobbar hårt från start och hittar succesivt allt mer rätt med raka höger och vänsterkrok samtidigt som hon hela tiden rör på Överkroppen för att inte bli kontrad. Urstark vändning till vinst! I semi står Olesya Gladkova, Rus för motståndet och det blir en tempofylld och hård match från start. Tyvärr ger ryskans raka höger mer utdelning Än Shipras träffar på haldistans och det bli förlust i en mycket bra match. Ryskan kommenterade själv Shipra med orden very hard boxer. Ryskan(som har 3VM-guld i 48) vinner klart finalen mot Ukrainas europamästare.

54 kg Linnea Strandell

Linnea startar mot en Ukrainska som var lång och lite avig i sin boxning, men som inte kunde matcha Linneas tempo och Ukrainskan mattades betänkligt redan i andra ronden så att Linnea kan dra ifrån till en stabil vinst. I andra matchen är det derby mot Norges nya lovande Shora Jahromi. Jahromi hade sett sliten ut i sin match dagen innan, och Linnea hade order om att jobba med aktiv boxning från start. Första ronden hålls i ett högt tempo, men Linnea har svårt att få utdelning på sina träffar, hon skulle behöva slå igenom lite mer. I andra Ronden börjar norskan att kontra snabbt i steget bak och får utdelning på detta. Linnea jobbar hårt hela matchen och kommer närmre i sin boxning, men norskan svarar upp med vassa kontringar hela tiden. Det blir slagräkning och en lite snöplig förlust för Linnea.

60 kg Helena Falk

Helena går 3 matcher här och möter toppmotstånd i varje match. De två första matcherna påminner om varandra då Helena möter starka boxare som vill vänta in Helenas attack för att sen komma med långa aggressiva kontraattacker. Helena pressar smart med rörlig Överkropp i början och kan sätta in hårda slag på halvdistans när de rusar på. I andra halvan av matchen mattas motståndet och Helena kan Även börja kontra tydligt. Bra skalper mot Liucie Bertaud, Fra(EM-guld 07) och tidigare Ryska ettan som nu boxas för Azerbaijan, Ayzanat Ghadzieva. I semi möte Helena favoriten Sofia Ochigava(3 vm-guld), Rus och gör en fin insats där hon bitvis pressar upp ryskan mot repen och landar bra serier mot huvud och kropp. Tyvärr hinner ryskan alltför ofta sätta in sina kontringar för att det ska räcka till vinst, men jag tycker att matchen var jämnare Än siffrorna säger.

75 kg Anna Laurell

Anna får gå 4 matcher och möter Även hon meriterat motstånd. Först Desislava Lazarova som slog Anna tveksamt i Strandja i Är. Anna håller distansen mot den korta täta Bullen och prickar bra för att vinna utan att glänsa. I andra Är det Ariane Fortin, CAN(2 vm-guld) som slog Anna i Paris i Är som Anna nu slår. Anna boxar här mycket bra med snabba fötter och varierar mellan enstaka tydliga kontringar och rappa serier. I semi Är det hemmafavoriten Liliya Durneyeva UKR (EM-silver, VM-brons) som besegras efter en kämpainsats. Vi visste att det gällda att visa från start vem som ska vinna och Anna la om sin boxning till mer attackerande Än vanligt och jobbade hårt för att till slut få med sig domarna. I finalen möter Anna Nadezdha Torlopova Rus(2 VM-guld 86 kg) och det handlar om ryskans konstanta men grova attacker mot Annas snabba kontringar och rörlighet. Domarna föredrar ryskans attacker och Anna får nöja sig med silver.

/John Brikell, Förbundstränare

 

Resultat Nikolaev City Cup.

Tisdag 6/9
51 kg Stoyka Petrova, BUL – Jenny Hardingz, SWE 8-2
51 kg Shipra Engelke, SWE – Patima Urusova, AZE 19-3
60 kg Helena Falk, SWE – Lucie Bertaud, FRA 16-8
75 kg Anna Laurell, SWE – Desislava Lazarova, BUL 10-6

Onsdag 7/9
51 kg Shipra Engelke SWE – Stoyka Petrova, BUL 16-12
54 kg Linnea Strandell, SWE – Valeria Kalina, UKR 16-6
60 kg Helena Falk SWE – Ayzanat Ghadzieva, AZB 16-11

Torsdag 8/9
54 kg Shora Jahromi NOR – Linnea Strandell, SWE 15+-15(84-77)
75 kg Anna Laurell SWE – Ariane Fortin CAN 13-8

Fredag 9/9 (semifinal)
51 kg Olesya Gladkova RUS – Shipra Engelke SWE 19-11
60 kg Sofia Ochigava RUS – Helena Falk SWE 17-8
75 kg Anna Laurell SWE- Lilya Durneyva UKR 11-10

Lördag 10/9 (final)
75 kg Anna Laurell SWE – Nadezda Torlopova RUS

Sveriges trupp på Nikolaev City Cup
51 kg Jenny Hardingz, IF Linnea
51 kg Shipra Engelke, Malmö Boxing centre
54 kg Linnea Strandell, Djurgårdens IF
60 kg Helena Falk, BK Örnen
75 kg Anna Laurell, IF Linnea

Förbundstränare: John Brikell och Klas Sandberg
Fysioterapeut: Andreas Berglund
Domare: Mika Moisio