I denna artikel rapporterar Majid Jelili och Santiago Nieva om genomförda OS-förberedelser i Kuba.

Förra året vid denna tidpunkt genomförde vi en liknande resa till Kuba med förberedelse mot VM i Azerbajdzjan. Det var lyckat och givande med både läger och den tuffa tävlingen Giraldo Cordova Cardin.
Nu blev det OS-förberedelser för våra kvalificerade OS-boxare och erfarenhet för våra ungdomar/juniorer och Team Rio-boxare. Resan bestod av en veckas läger och en veckas tävlande.
Lägret genomförde vi med Kubas ungdoms- och juniorlandslag samt fyra andra nationer.  Vi bodde på Hotell Panamericano som ligger en 15 minuters promenad från träningsanläggningen CEAR.  Här tränade vi alla gemensamma träningar och de övriga träningarna skötte vi på egen hand. En av dagarna fick vi möjlighet att sparra med det kubanska herrlandslaget som har sin träningscamp ”La Finca” belägen på andra sidan Havanna. Skillnaden är stor mellan de båda träningscentrarna. Seniorerna har mycket mer materialresurser och finare anläggning med Kubanska mått. Läkare och sjukgymnast var närvarande på alla sparringar.
Det är populärt för många nationer att vara på Kuba under denna tid eftersom det ger möjlighet till bra träning och flera tävlingar genomförs under en treveckorsperiod. Det är inga problem att få sparring till alla boxare, dock blir det konkurrens om att få sparra med de kubanska boxarna eftersom det är så många utländska boxare på plats. Kubanerna hade 21 juniorer och 7 ungdomar på campen där de går i skolan och tränar ca 10 månader om året.

Våra boxare klarade sig bra igenom dessa två veckor, humöret var gott och alla kämpade väl trots att vi anlände under den kubanska regnperioden och vi hade regn många dagar. Inget internet var tillgängligt och hotellet var enkelt med enformig mat. Förutom träning tillbringade vi en dag på stranden och en dag i gamla Havanna, resterande tid höll vi oss på hotellet. Vi fick en del skador under lägret vilket var tråkigt eftersom de boxarna inte kunde träna eller tävla fullt ut.

De gemensamma träningarna innehöll uppgiftssparring och sparring och på de andra träningarna fokuserade vi på löpning och individuell teknik.
Under två dagar genomförde våra ungdomar och juniorer fystester tillsammans med sex ungdomar från det kubanska laget.

Giraldo Cordova Cardin-turneringen

Det är en tuff och prestigefylld internationell turnering där Kuba ställer upp med hela tre lag. Kazakstan har närvarat de senaste åren och har också ställt upp med flera lag, dock inte Kazakstans OS-trupp. Totalt deltog 91 boxare från 12 nationer. Då inga andra nationer hade domare med sig var alla domare kubaner vilket gav dem lite medvind. Men publiken var objektiv och protesterade livligt när kubanerna fick för mycket poäng.
Vi hade tre boxare med i turneringen: Salomo Ntuve i 56kg-klassen (Salle gick upp en klass så att han slapp banta), Anthony Yigit i 64kg-klassen och Nurbo Bozan i 69kg-klassen.
Salomo mötte i första omgången kubanen Pablo Vicente, juniormästare 2011 som boxade för Kubas andralag. Salomo öppnade matchen bra men hamnade i underläge efter första ronden. Poängskillnaden var onödigt hög till kubanens fördel och detta gjorde Salomo frustrerad. Salomo kämpade sig igenom matchen och försökte komma ikapp men fick se sig besegrad av Vicente som slutligen vann hela Cordova Cardin-turneringen på ett imponerande vis.
Anthony Yigit inledde tävlingen i åttondelsfinal mot regerande Europamästaren i 60kg-klassen Fatih Keles från Turkiet. Anthony startade mycket bestämt och utnyttjade sin snabbhet och rörlighet vilket gjorde det svårt för turken. En klar och värdefull seger för Anthony.
I semifinal väntade Colombias Cesar Villarraga, sydamerikansk mästare 2010, som också kvalat in till OS.  Villarraga är en tuff boxare som håller hög nivå. Även här boxade Anthony bestämt, fokuserat och taktiskt bra. En mycket bra genomförd match av Anthony som håller ihop sin boxning matchen igenom. Anthony tar ledningen i första ronden och fortsätter sedan dryga ut sin ledning till en klar seger med 22-13.
Att ha en boxare i final är stort i denna turnering. Av 20 finalister var 17 kubaner, två från Kazakstan och vår svenske Anthony Yigit.
I final väntade kubanen Rosniel Iglesias, världsmästare 2009 och OS-brons 2008, en lång och stabil teknisk boxare som sällan backar i en match.
Här kom vi att få se finalpassets och kanske tävlingens mest underhållande match. Första ronden var lugnet före stormen, jämn men åter igen fick Kuba några enkla poäng och gick ur första ronden med ledning. Andra ronden hade Anthony bestämt sig för att få Kubanen att backa… Efter några sekunder hamnar de i halvdistans och byter slag. Slagväxlingen fortsätter efter 30 sekunder och publiken är som galna och reser sig av spänning och engagemang. Slagväxlingen pågår fortfarande efter två minuter och ingen av boxarna vill ge sig, en fantastisk andrarond där det är svårt att urskilja rondens vinnare men Iglesias får mycket bra betalt och drar ifrån poängmässigt. Publiken visar sitt missnöje samtidigt som de älskar matchens karaktär. Tredje ronden blir lugnare, Anthony försöker bjuda upp till fight men Iglesias med sin stora ledning boxar på säkerhet.
En förlust för Anthony enligt poängen 52-28 men en vinnare hos oss och publiken.
Tack vare Anthonys insats blev Sverige tilldelat pris som tredje bästa nation. Kuba vann återigen alla gulden och endast en kubansk boxare förlorade mot en icke-kuban i hela turneringen. Bästa boxare blev explosive Robeisy Ramirez i 52 kg-klassen.

Åt Salomo ordnade vi en extramatch mot Turkiets OS-klara Selcuk Eker.
En match som Salomo dominerade totalt, han visade upp en mycket bra och säker boxning som fick turken att se blek ut. Solklar seger för Salle som vann med hela 26-4.


Nurbo fick inleda mot Kazakstans Aidos Erbosynuly. Nurbo hade under veckan haft en hel del besvär med ryggen men ville trots det delta i tävlingen.
Nurbo hade till en början svårt att komma in i matchen och lösa upp sin motståndare. Detta gjorde honom tvekande i sin boxning. I andra och tredje ronden började Nurbo boxa mer bestämt och pressa sin motståndare vilket ändrade matchbilden. Tyvärr hade Kazaken för stor ledning för att Nurbo skulle vända matchen.

Extramatcher utanför turneringen

I samband med Cardin-turneringen hölls tre förmiddagsgalor där de förlorande boxarna kunde matchas mot kubanska juniorlandslaget eller mot andra utslagna boxare. På dessa tävlingar deltog våra ungdomar/juniorer. Tyvärr var vi hårt drabbade av skador varför endast Hampus Henriksson kunde gå tre matcher. Hampus mötte i första matchen Yunier Perez, Kubas tidigare junioretta i 91 kg som nyligen gått ner till 81 kg. Hampus smög sig in på halvdistans och jobbade varierat mot kropp och huvud mot den långe kubanen. Det blev en ytterst spännande kamp där ställningen var 4-4 efter första, 12-11 till Hampus efter andra men Perez kom ikapp i sista och det blev 21-21+ till Perez trots att kubanen aldrig var i ledning under matchen.
Nästa dag mötte Hampus Felix Mario Savon, son till den legendariske trefaldige olympiske mästaren Felix Savon. Mot denne boxade Hampus minst lika bra men det spelade ingen roll vad Hampus än gjorde för det var bara Savon som fick poäng. 6-29 blev resultatet i en match som Hampus lika gärna kunde vunnit. Det fick bli en returmatch dagen därpå men där var kubanen något bättre om än inte med de stora siffror som 5-22. Klart godkänd insats av Hampus som fick mycket beröm av de kubanska tränarna.


Oliver Flodin såg mycket bra ut på sparring mot kubanerna men drabbades av en ryggskada som stoppade honom från flera träningspass. Oliver som förbereder sig inför stundande Ungdoms-EM gick en match mot junioren Michael Frias. Efter en bra öppningsrond kände Oliver av skadan och det blev för svårt att besegra kubanen som kunde dra ifrån till en klar seger med 15-4.

Adam Sakhnini fick möta Tunisiens senior Aymen Mejeri som åkt ut mot en kuban i turneringen. Mejeri startade bestämt och tog kommandot direkt. Först i sista ronden bestämde sig Adam för att få Mejeri att backa men det blev förlust med 18-9. Adam skulle gått en match till men kubanska tränarna drog ifrån sin boxare som dagen innan gått en hård match i turneringen.

Sahand Tavakoli skadade ögat på träning mot en kazak redan första veckan och det blev flera sjukhusbesök och även om det inte var någon fara med skadan blev det ingen mer sparring eller match för Sahands del vilket var väldigt tråkigt. Ögat läkte dock bra och Sahand är nu återställd.

Loran Batti slog en senior från Chile, Joseph Cherkaschyn, med 14-9. Loran var snabb och kontrade ut chilenaren men var väldigt trött på slutet. Sista dagen mötte Loran Kubas junioretta Angelo Morejon, en lång kuban som kunde klappa till. Loran fick kämpa sig in på halvdistans och träffade med två vänsterkrokar men slog då upp en axelskada och var tvungen att bryta matchen. Snöpligt slut på en match som började bli riktigt intressant.

Vi fick hjälp av de kubanska läkarna och sjukgymnasterna att ta hand om våra skador. Nu är det extra viktigt för våra boxare att fortsätta rehabiliteringen så inte skador förstör nästa och kommande säsonger.

Fystesterna vi genomförde med kubanska ungdomslandslaget, sex boxare som alla var födda 1996, blev väldigt intressanta. Det märktes att kubanerna inte var vana att jobba med så tunga vikter så deras maxstyrketester på bänkpress och knäböj var klart lägre än våra killars. Däremot fick de ut explosivitet på spänsthoppen och på Cooper-testet 3000 m låg bara kubaner i toppen.
Kubanska juniorlandslaget gick obesegrade ur extramatcherna, bla slog de Kazakstan i en juniorlandskamp med 7-0. Några av deras boxare imponerade storligen och de blir säkert att räkna med på JVM i Thailand.

Det blev en stor upplevelse för våra boxare som fick träffa en hel del olympiska guldmedaljörer (Kuba har ju 32 OS-guld tagna av 23 boxare). Många tog kort med den störste av dem alla, Teofilo Stevenson, som tragiskt gick bort mindre än en vecka senare. Stevenson blev 60 år gammal och vann tre OS-guld och tre VM-guld och skulle ha åkt till London som OS-ambassadör.

Svenskarnas matcher i Cordova Cardin-turneringen 1-6 juni 2012:

56 kg Salomo Ntuve (SWE) – Pablo Vicente (CUB)  7-22

64 kg Anthony Yigit (SWE) – Fatih Keles (TUR)  18-11
64 kg Anthony Yigit (SWE) – Cesar Villarraga (COL)  22-13
64 kg Anthony Yigit (SWE) – Rosniel Iglesias (CUB)  52-28

Samtliga resultat från Cordova Cardin-turneringen går att läsa här:
www.amateur-boxing.strefa.pl/Tournaments/GiraldoCordovaCardin2012.html

Resultat från extragalorna 3-5 juni 2012

3 juni
75 kg  Loran Batti (SWE) – Joseph Cherkaschyn (CHI)  14-9
81 kg  Hampus Henriksson (SWE) – Yunier Perez (CUB)  21-21+ (64-71)

4 juni
69 kg  Adam Sakhnini (SWE) – Aymen Mejeri (TUN)  9-18
81 kg  Hampus Henriksson (SWE) – Felix Mario Savon (CUB)  6-29

5 juni
66 kg  Oliver Flodin (SWE) – Michael Frias (CUB)  5-14
75 kg  Loran Batti (SWE) – Angelo Morejon (CUB)  Förl. RSCI 1
81 kg  Hampus Henriksson (SWE) – Felix Mario Savon (CUB)  5-22
56 kg  Salomo Ntuve (SWE) – Selcuk Eker (TUR)  26-4

 

/Majid Jelili och Santiago Nieva