Årets internationella GeeBee-turneringen i Helsingfors gick av stapeln mellan den mellan 11-14 april 2024 och hölls som vanligt i Helsinki Sport Hall med 9 deltagande nationer: Sverige, Holland, Finland, Danmark, England, Tyskland, Wales, Estland och Tjeckien. ( Fler nationer var anmälda men kom inte till start ).

 

Totalt blev det 64 boxare ”44 Herrar & 20 Damer” på grund av det låga deltagandet var tanken att man skulle genomföra round robin i de klasser där det bara var 3 boxare och i de viktklasser man hade 4 boxare skulle det genomföras bronsmatcher för att ge matchtillfällen till de aktiva, detta planerades in men de flesta extramatcher blev inställda p.g.a. ointresse från vissa deltagare att genomföra dessa.

 

Vi reste totalt med 7 boxare 1 domare och 2 ledare till Finland då tyvärr 1 boxare blev sjuk precis innan avresa.

 

Boxare

54 kg Zehra Milli, Bålsta BK, sjuk

54 kg Sara Svensson, Föreningen Redline
57 kg Jenny Lundberg, Narva BK
60 kg Agnes Alexiusson, BK Ringen

57 kg Hadi Hadrous, Malmö BK
63,5 kg Alexis Fredriksson, Morgongåva BK
92 kg Elwin Belezika, Hammarby IF Boxning
92 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF Boxning

 

Ledare

Sander Lauritsen och Mikael Broman

 

Domare

Sami Dashaj

 

Då de det inte fanns motstånd i 57kg damer valde vi att flytta upp Jenny i 60kg

 

Damer

54kg 4 boxare

60kg 6 boxare

 

Herrar

57kg 3 boxare

63,5kg 6 boxare

92kg 5 boxare

 

Damer 60kg

Jenny lottades kvartsfinal mot Maud Van der Toorn från Nederländerna och resultatet blev 3-2 till Maud men Jenny boxades effektivt på halvdistans och gjorde det väldigt svårt för Maud som är tidigare juniorvärldsmästare och har en hel del meriter på sin lista där det var sista ronden som helt avgjorde vem som skulle få med sig vinsten.

 

Agnes startade från den andra sidan av stegen och ställdes i sin kvartsfinal mot Lenka Bernardova från Tjeckien som är silvermedaljör från EM och en motståndare som förvisso Agnes har mött förut men Agnes visade att hon var i mycket bra form och tog en komfortabel vinst 5-0. En domare hade tom matchen 30-25 till Agnes.

 

I Seminfalen ställdes Agnes mot Caroline Lajenborg från Danmark. Även här tog Agnes kommandot från start och hade räkning på Caroline 2 ggr redan första ronden. Matchen fortsatte på Agnes villkor och efter 3 ronder var resultatet 5-0 och vinst för Agnes.

 

I Finalen mötte Agnes sen samma motståndare som Jenny mötte i kvartsfinalen Maud van der Toorn från Nederländerna och det blev åter igen en komfortabel vinst för Agnes som utnyttjande sin snabbhet och tog tillvara på misstagen från Maud och hämtade hem en Guldmedalj genom vinst 5-0.

 

Agnes får även pris som turneringens bästa damboxare med sig hem till Sverige.

 

Damer 54kg

Sara Svensson fick möta Luna Andrup från Danmark i sin semifinal och det tog inte lång stund förrän Sara hade hittat in med sin raka höger. Det blev en match som Sara styrde från start till slut och Sara stoppade Luna i rond 2 vilket gav en en resa till Finalen

 

I Finalen ställdes Sara mot Teresa Mäkinen från Finland. Första ronden var lite trevande där Sara inte riktigt fick till den taktik vi lagt upp och ronden slutade 3-2 till Teresa, Andra ronden stämde allt och vi var helt säkra på att vi hade fått tillbaka matchen men domarna ville annorlunda så förlust även här med 4-1 vilket inte gjorde det lättare att gå ut i rond 3 men slutresultatet blev en förlust med 4-1 men en silvermedalj till Sverige.

 

 

 

Herrar 57kg

Hadi får i sin första match Bengin Vasek från Finland och det tar en liten stund för Hadi att få upp tempot men hittar ganska snabbt sin boxning och kontrollerar matchen, i början på rond2 blir det för mycket för Finländaren och domaren bryter matchen Hadi vinns på RSC i rond 2.

 

I Finalen ställs Hadi mot Tysklands Denis Bril, en boxare som trots sin unga ålder redan har 140 matcher på sitt CV, vald till bästa boxare på Eindhoven Box Cup 2023, Tysken visade sig vara en mycket stark boxare med god räckvidd, och trots att Hadi jobbade väldigt effektivt med sina fötter och hittade många luckor i försvaret på sin motståndare så blev ändå slutresultatet förlust 5-0 men en Silvermedalj till Hadi.

 

Herrar 92kg

Gabriel ställs i kvartsfinal mot Alexander Okafor från Tyskland. Gabriel sätter tydliga träffar mot kroppen ganska tidigt in i första ronden men blir lite kontrollerad då tysken väljer att kontrollera mitten och Gabriel stryker lite efter repen så även om de huvudsakliga träffarna kommer från Gabriel så vinner tysken första ronden. Även andra ronden går till tysken. I tredje ger Gabriel allt och han har sin motståndare skakad och får den ronden hos alla domare men det räcker inte och det blir en förlust 4-1.

 

Elwin får stå över en omgång och möter Tyron Amo från Tyskland i sin semifinal en match som Elwin kontrollerar från start till slut med sin jabb och bakre hand. Vinst 5-0.

I Finalen möter Elwin Alexander Okafor från Tyskland och första ronden kontrollerar Elwin på samma trygga vis som sin semifinal, och tar den 5-0 men andra ronden svänger över då tysken byter stil och Elwin blir överraskad och förlorar den 4-1. Tredje ronden startar lite i samma stil som andra ronden men efter ungefär 2.20 så tappar tysken tandskyddet och Elwin får helt ny energi och kliver in och dominerar sista 40 varvid han även får till en räkning på Tysken vilket förändrar matchbilden och en seger 5-0 till Elwin och en guldmedalj säkrad.

 

 

Herrar 63,5kg

Alexander möter Abdallah Arab Abou från Danmark vilket blir ett returmöte från Nordiska och Alexander börjar de första 2 minuterna med kontrollerad boxning där guarden är tät och slagen placeras väl, det ser ut som att detta kommer vara en relativt enkel uppgift men när Dansken får ett lågt slag och en räkning och blir lite frustrerad blir Alexander lite ivrig och glömmer bort att hålla formen vilket ger danske en del enkla kontringar som blir tydliga.

Förlust 3-2, även rond 2 jagar Alexander lite för mycket och vilket ger även denna ronden till dansken. I tredje ronden har Alexander lite mer energi än Abdallah och får med sig 3 domare men det räcker inte för vinst och resultatet blir 3-2 förlust en mycket jämn match.

 

Som supervisor på tävlingen fanns och Susanne Kärrlander och Jenny genomförde även en mycket väl genomförd sparring mot Lenka Bernardova CZE.

 

Alla deltagare har visat mycket goda prestationer och resultatet blev 2 Silver och 2 Guld på årets GeeBee-turnering i Finland.

 

Mikael Broman och Sander Lauritsen