Rikstränare Santiago Nieva rapporterar från VM i Doha, Qatar där Clarence Goyeram var svensk representant.

VM är över och det blev endast en match för vår del då Clarence Goyeram föll i första matchen mot Ukrainas Yaroslav Samofalov med 3-0. Clarence hade svårt att komma igång i början, även om det träffmässigt var jämnt så var det Samofalov som pressade händelserna och såg stabilare ut. I andra ronden åkte Clarence på en höger som tog i bakhuvudet och skakade om honom och han fick ta en räkning. Efter den smällen fick Clarence igång sin bästa boxning. Singelslagen satt som klistrade i ansiktet på Samofalov i den sista ronden som Clarence vann klart men samtliga domare hade ukrainaren som segrare med 29-28. Samofalov föll i nästa omgång efter en bra match mot OS-mästaren Rosniel Iglesias, Kuba. Klassen vanns överraskande av duktige marockanen Mohamed Rabii som skrällde i finalen mot regerande mästaren Daniyar Yeleussinov, Kazakstan. Rabii tog Afrikas första VM-guld sedan 1978 (!).

Kuba blev bästa nation och tog fyra guld trots en del dåliga domslut mot sig. Kazakstan som varit världsledande de senaste åren och dominerade totalt på förra VM tog inte ett enda guld men de kommer nog tillbaks starkare på OS. Asien inledde starkt, knep 13 medaljer men blev faktiskt utan guld. Uzbekistan imponerade dock med 3 silver och 3 brons.


Årets tränare och Årets boxare: Rolando Acebal och Julio Cesar La Cruz, Kuba

Julio Cesar La Cruz, Kuba tog sitt tredje VM-guld och blev vald till Årets boxare på herrsidan och han dominerade stort fast han går väldigt farligt med händerna vid sidan och hakan i vädret. Han fick sota för det en gång mot engelsmannen Buatsi som landade en perfekt vänsterkrok på hakan som sänkte La Cruz men det bekom inte kubanen som till och med vann den ronden hos domarna. De kubanska boxarna visade upp en mästerlig distansboxning med distinkta singelslag men ibland saknas tempoväxlingen och den taktiska förmågan att inte lämna några tvivel hos poängdomarna.

Irländaren Michael Conlan imponerade men han fick en stenhård match i finalen av tuffe uzbeken Muradzhon Akhmadaliyev som sänkte irländaren i slutsekunderna och Conlan kunde med nöd och näppe klara sig tiden ut. Irland tog tre medaljer och är idag starkare än hela Team GB vilket är beundransvärt med tanke på resursskillnaderna länderna emellan. Headcoachen Billy Walsh avgick dock direkt efter VM för att ta förbundskaptensjobbet i USA. USA:s damer lär ta ett par medaljer på OS men deras herrar kommer att ha fullt upp med att kvala in som det ser ut nu.

Fransmannen Tony Yoka skrällde ett par gånger om och vann supertungviktsklassen men frågan är om han borde vunnit finalen mot kazaken Ivan Dychko. Poängbedömningen på VM är ett kapitel för sig. Många tränare och boxare satt och skakade på huvudena på läktaren. Domarna tycks ha lärt sig precis vilka länder/boxare de ska trycka på. De länder som arrangerar AIBA-mästerskap får ju märkligt nog med sig alla domare i jämna matcher (gäller dock inte i final mot WSB/APB-stjärnor).

Anledningen att vi har färre 2-1 domslut (13 % av semi + finaler jämfört med 29 % på VM 2013) är inte att domarna dömer bättre utan precis tvärtom. De ”vet” bara vem de ska döma som segrare på förhand. Oavsett vad som händer i första ronden så dömer man 10-9 till ”rätt” boxare. Sedan kan man börja att döma matchen. Är andra ronden bara någorlunda jämn blir det 10-9 igen till ”rätt” boxare och då är matchen redan avgjord. Är det uppenbart så dömer man 9-10 i sista ronden och då får man rätt segrare med ”jämna” 29-28. Det går inte att protestera mot domsluten och boxare/tränare får inte visa missnöje med domslut – då blir man avstängd. Vi har fått ett perfekt system. 3-0 går ju inte att diskutera. Det är ju inte mycket publik på plats och nästa match börjar inom två minuter så allt glöms snart bort.

Missnöjet mot huvudskyddens borttagande var lika stort. Att President Wu går ut innan finalerna och talar om för pressen vilken succé det varit och att det endast varit 5 cuts (!) på hela turneringen är svårt att hålla med om.

“The safety of boxers is our top priority,” said Dr Wu. “There was a perception that headguards improved that, but our research shows concussions have actually dropped since their removal in 2013. The fact that there have been zero instances of concussion and just five cuts during the 2015 World Championships proves that we are on the right path.”

Jag önskar att Wu hade kommit till matsalen på hotellet som såg ut som en sjukstuga med alla ihoplappade ögonbryn. Clarence fick ett cut efter en ihopskallning i andra ronden. Större delen av ukrainska och kubanska lagen hade cuts. Hur kan man påstå att en sport som nästan hade eliminerat knockouten (på gott och ont) ytterligare behöver göras säkrare genom att ta bort huvudskyddet?

From januari 2018 kommer huvudskyddet att tas bort för alla kategorier U/J/S, damer och herrar. Det kommer sannolikt att bli en katastrof. Programmet ”Heads Up”, där AIBA medvetandegör problemet för tränare och boxare, hade ingen synbar effekt i Doha. Två boxare som är snabba, starka, boxar i högt tempo och vill vinna kommer att krocka med skallarna. Den problematiken är svår att komma ifrån. I AIBA:s statistik skiljer man på cuts från slag och cuts från skalle men det är ju bara löjligt då 99 % av alla cuts kommer från ihopskallningar (med dagens tjocka handskar är det näst intill omöjligt att cutta någon med ett slag).

Återstår att se om IOK motsätter sig detta inför OS. Om inte IOK:s observatörer som var på plats under VM var blinda lär det ju bli svårt att få igenom att huvudskydden ska bort på OS med tanke på alla cuts (min gissning; runt 30 st på VM).


Ett seminarie hölls med hopp om att lära tränarna hur boxarna ska agera i närkamperna


Antalet cuts på mästerskap har inte minskat nämnvärt sen huvudskyddet togs bort för två år sen

Ihopskallningar som denna leder till alldeles för många ögonbrynsskador

Kritik riktades också mot att de 23 OS-platserna som skulle delas ut på VM bara blev ca 15 (beroende på vilka RUS/UZB väljer av sina kvalade boxare till OS). Övriga fördelades självklart på WSB/APB-boxare trots att förbunden i flera fall inte vill ha med just de boxarna som nu fått en ”gratisplats”.

Den största skandalen som dessutom tystats ner är dock mutningsförsöket från kinesiske domaren (!) mot den kubanska delegationen för att 52 kg-boxaren Yosvany Veitia skulle lägga sig i semifinalen mot Kinas Hu Jianguan i utbyte mot 20.000 dollar. Samtalet spelades in och den kinesiske domaren skickades omedelbart hem. Efter det var det ju omöjligt för Kina att vinna sina två semifinaler. Men om man verkligen vill stävja korruptionen vore väl det bästa att ”hänga ut” vederbörande person, ta reda på vem som skickat honom (han har ju knappast gjort det på eget bevåg), statuera exempel och tala om för alla att det är nolltolerans mot korruption.

Arrangörerna gjorde ett bra jobb med VM. Hotell, mat, transporter…ja, hela organisationen fungerade perfekt. Tyvärr lyfte inte VM riktigt ändå, då det nästan inte var någon publik utom på finalerna. Hemmanationens boxare kunde inte hävda sig alls i den hårda konkurrensen. Det var första gången man behövde kvala till ett VM (243 boxare från 69 nationer deltog) och även om det är tråkigt att inte kunna åka med en större trupp så är det så här det kommer att bli framöver när VM fungerar som OS-kval vart fjärde år, annars svämmar VM över med runt 600 deltagare.

AIBA fick lite PR genom att ta dit proffstjärnorna Manny Pacquaio, Amir Khan och bröderna Klitschko. Samtidigt är det ju ett underbetyg till oss att inte våra egna stjärnor räcker till för att få uppmärksamhet. Nästa VM kommer att gå i Hamburg 2017 och det blir bra och nära för oss. Hamburg väntades få konkurrens av Sochi och Tashkent men AIBA beslöt tidigt att Hamburg skulle få mästerskapet och bad de andra kandidaterna att dra sig ur en omröstning. Det ryktades även om att Kuba vill söka VM 2019.


10 nykorade världsmästare poserar för kamerorna

VM:s youtubesida

VM:s hemsida med resultat och bilder

Världsmästarna 2015

49 Yoahnys Argilagos, CUB
52 Elvin Mamishzada, AZE
56 Michael Conlan, IRL
60 Lazaro Alvarez, CUB (3:e VM-guldet)
64 Vitaly Dunaytsev, RUS
69 Mohammed Rabii, MAR
75 Arlen Lopez, CUB
81 Julio Cesar La Cruz, CUB (3:e VM-guldet)
91 Evgeny Tischenko, RUS
91+ Tony Yoka, FRA


Santiago och Clarence på invigningen

VM i Doha, Qatar
3-16 oktober 2015
69 kg 07/10 Yaroslav, Samofalov, UKR – Clarence Goyeram, SWE  3-0 (29-28, 29-28, 29-28)

Den svenska truppen på VM i Doha 3-16 oktober
69 kg Clarence Goyeram, IF Göteborgs Team Box

Ledare: Santiago Nieva
Domare: Stefan Nordin
ITO: Dorian Butar