Herrarnas förbundstränare Majid Jelili lämnar sin rapport från VM och OS-kvalet i Azerbaijan den 23 september-10 oktober.

Säsongens viktigaste turnering Är nu genomfärd. Detta VM var det största genomförda någonsin i antal deltagare, ca 70 procent av de europeiska OS platserna stod på spel.

Vi har haft en tuff uppladdning under flera säsonger med detta mästerskap och OS-kval i sikte.

Vi har hunnit delta på ett VM och två EM med goda resultat och varit på tävlingar och läger på flera olika kontinenter för att pröva på möjliga motståndare och boxningsstilar. Vi har förbättrats under denna tid men givetvis har våra konkurrenter gjort detsamma.

Vårt sista uppladdningsläger inför VM genomfördes i Frankrike, Bugeat. Vi tränade tillsammans med ett flertal andra nationer. Jag valde detta  eftersom vi varit där många gånger tidigare och haft positiv erfarenhet av det.

Trots den höga aktiviteten och många resdagar visade våra boxare att toppformen var på gång. Både fysiskt och mentalt kändes killarna mycket bra.

Sista veckan slipades formen på respektive klubb.

Vi anlände till Baku 23 september och hade några dagar på plats för acklimatisering.

Som alltid tog det tid med ackreditering och transport till hotellet. Vi fick bo på hotell Ambassador tillsammans med ett femtal andra nationer. Hotellet hade mycket bra standard och maten var bra. Transporterna från hotellet fungerade bra med undantag för lite missförstånd. Organisationen och informationen kunde ha varit bättre men med tanke på mästerskapets storlek och betydelse så var det ingen större katastrof.

En del positiva regeländringar skedde under detta mästerskap, vilket gjorde många ledare glada. Dels för  numera sekonderna prata med boxaren under hela matchen utan att bli tillsagda eller varnade av ringdomaren, dels för guldmedaljörens tränare också medalj och får deltaga i prisutdelningen.

Den 25 september startade VM med invägning och lottning. Här precis som de senaste mästerskapen seedades de bästa boxarna enligt AIBA- rankingen. En ny regel var att värdnationens alla boxare också seedades som nummer Åtta.

Det var 8-12 boxare per vikt som seedades.

Detta innebar att alla våra boxare var tvungna att besegra en seedad boxare senast i Åttondelsfinalen.

Under kvällen hälls en invigning som var väl genomfärd, läktarna var fyllda med ca 10 000 personer och stämningen var på topp.

Vi genomförde individuella, lätta träningar med fokus på framförallt snabbhet, timing och vikten. Vi försäkte individanpassa träningarna i den män det var möjligt. Alla våra boxare visade en mycket god fysisk form.

Under dessa långa mästerskap sker en stor del av toppningen på plats då vissa boxare kan gå in i turneringen så sent som fem dagar efter invägning.

I samråd med boxarna valde vi att hålla alla våra träningar på hotellet och på tävlingsarenan eftersom tiderna för träning som vi blev tilldelade inte passade hela laget.

Min upplevelse Är att vi lyckades bra med vår uppladdning.

VM var Ännu ett mästerskap som visar att boxningen runt om i världen har ett stort värde i idrotten. Många nationer har gjort stora satsningar och lyckats bra.

Världens starkaste boxningsnationer som Kuba och Ryssland dominerar inte längre på samma sätt. Alla världens kontinenter var med och kämpade om medaljerna och OS biljetterna. Afrika Är fortfarande den kontinent som ligger mest efter, men Även dessa nationer visar framsteg.

570 boxare vägde in i Baku och 113 nationer deltog, 560 matcher genomfördes på 12 dagar.

Som alltid på mästerskap blir det många Överraskningar, tidigare världsmästare och favoriter blir utslagna tidigt i turneringen och en del som varit i skuggan briljerar. Det visar att allt Är möjligt inom vår sport. Detta VM bjöd på för mig de bästa matcherna under min karriär som boxare och ledare. Det känns som bedömningen har blivit så bra vi kan förvänta oss av en bedömningssport. Boxningen var variationsrik i stilar och många matcher blev mycket dramatiska. Jag tycker det blev ett publikvänligt världsmästerskap, självklart med några undantag.

Förutom poängdomarnas förbättrade arbete tycks jag Även kunna se lite förändringar i ringdomarens arbete. Jag upplevde att de jobbar mer för att få ett bra flyt i matcherna utan några avbrott, framför allt i finalpassen blev de få tillsägelser och varningar både på gott och ont.

Det jag tar med mig och vill förmedla till våra boxare Är beslutsamhet. Vi behöver generellt bli mer beslutsamma i vår boxning för att nå den absoluta toppen.

Nationsstriden visar att Sverige hamnar på delad 31 plats.

Bästa nation blev Ukraina, andra plats Kuba och på tredje plats hamnade Kazakstan.

De elva bästa nationerna fördelades på tre kontinenter, tre nationer från Amerika, fyra nationer från Asien och fyra från Europa.

Ukraina som bästa nation visade upp en mycket stark fysisk boxning med uthållighet, explosivitet och beslutsamhet.

Våra egna boxare genomförde ett mycket bra VM. Jag Är nöjd med allas insatser och prestationer. Resultat Är alltid svårt att spekulera om i denna sport. Målsättningen för mig har varit att kvalificera 3 boxare till OS i London 2012.

Hittills har vi fått med Anthony Yigit vilket Är fantastiskt. Vi har ett OS kval som Återstår den 16 -22 april i Istanbul och förhoppningsvis kan vi boxa till oss ytterligare några platser. Jag ser det helt möjligt att nå detta mål med den inställning, form och boxning våra killar visade i Baku.

 

/Majid Jelili Förbundstränare