Förbundstränare Santiago Nieva lämnar sin rapport från ungdomslandslagets fina 7-3 vinst mot Finland i Åbo den 19 februari.

Vi kom fram till Åbo på lördagmorgonen och blev hämtade på båtterminalen av våra värdar som gjorde ett bra jobb med denna landskamp. Vi höll till i en skola där landskampen hölls och behövde inte ens gå ut i det kalla vädret. Efter matcherna fick vi mat och skjutsades tillbaka till båten för hemfärd.

 

46 kg Artur Akopian, SWE – Kristian Malmisuo , FIN 2-1

Finnen gick ut hårt men det tog inte lång tid förrän Artur började svara och var den som stod för de mer distinkta träffarna. Arturs recept att söka sig in med raka slag och sen gå tungt mot kroppen funkade ypperligt. Vinst med 2-1 där den ene finske poängdomaren höll på Sverige.

 

48 kg Aimo Marjeta, FIN – Adam Salkert, SWE 2-1

Adam gjorde tyvärr för lite i denna match som han ändå var nära att vinna. Adam slår hårt men ska försöka vara mer aktiv och inte ladda på några få hårda slag utan försöka hitta bättre flyt i sin boxning.

 

52 kg Vincent Jonzon, SWE – Saku Juvonen, FIN 2-1

En härlig kämpainsats från Vincent som varierade sina slag och dessutom slog från alla lägen. Även här höll den ena finske poängdomaren på vår man.

 

54 kg Mohammed Farah, SWE – Niazz Ahmadi, FIN 3-0

Mohammed visade hög klass och fick även priset som bäste svenske boxare. Han fick in tydliga kontringar och rejäla uppercuts mot kroppen på sin högerboxande motståndare. När Mohammed gick till attack tappade han ofta balansen och föll in på motståndaren. Bättre kyla och balans vid anfall eftersträvas annars en stabil insats.

 

57 kg Alban Kuci, SWE – Manu Moisanen, FIN 3-0

Taktiskt bra match från Alban som framförallt träffade klart mot kroppen med bakre handen mot en stark och tät finne. Klar seger för Alban som kontrollerade matchen i alla tre ronder.

 

60 kg Joacim Heiskari, FIN – Walid Aldalal, SWE 3-0

Finlands bäste boxare var en lång och slagvillig herre som Walid träffade ofta i första rondens slagväxlingar. Men efter den fina första ronden orkade Walid inte riktigt och Heiskari tog över matchen. Det blev för mycket satsande och Walid föll in på finnen och drog dessutom på sig en varning för fasthållning.

 

60 kg Oliver Flodin, SWE – Niila Mommo, FIN 3-0

Oliver visar här att han har utvecklats både fysiskt och boxningsmässigt. Högt tempo och klara träffar från Oliver som nu vill utmana Walid om en plats i UEM-laget.

 

66 kg Simon Pålsson-Högström, SWE – Dimitri Keronen, FIN W.O

Finnen blev tyvärr sjuk dagen innan match och det gick inte at hitta en ersättare. Simon fick sköta uppvärmning och vara med och coacha sina kamrater istället.

 

75 kg Loran Batti, SWE – Justus Kosonen, FIN 3-0

Klar seger för Loran som kontrade ut sin motståndare i alla ronderna. Saknar fortfarande mer offensivt initiativ från Loran som kunde följt upp bättre när han fick träff.

80+ kg Severi Saarniniemi, FIN – Nimatulla Iqbali, SWE 2-1
En sevärd match i publikens smak som såg ut att sluta tidigt efter att Nimatulla träffat med sin bakre hand i första ronden. Tyvärr ändrades matchbilden något när  Nimatulla försökte avsluta matchen och han själv sprang på några desperata svingar. Räkningar åt bägge hållen och knocken låg i luften resten av matchen. Svenske domaren hade 13-8 till Nimatulla men det hjälpte inte när finska domarna höll på sin boxare. Mer kyla från Nimatulla istället för att ramla in på motståndaren och byta slag hade ändrat resultatet.

Klar vinst med 7-3 i landskampen och det kändes att våra grabbar överlag var bättre än våra nordiska grannar. En returmatch planeras till nästa säsong i Sverige.

Den Svenska truppen mot Finland:
46 kg Artur Akopian, Angered BC
48 kg Adam Salkert, Stockholms AIF
52 kg Vincent Jonzon, Haninge BK
54 kg Mohammed Farah, Angered BC
57 kg Alban Kuci, TIFA BC
60 kg Walid Aldalal, Hisingens BK
60 kg Oliver Flodin, BK Ringen
66 kg Simon Pålsson-Högström, Narva BK
75 kg Loran Batti, Upsala IF
80+ kg Nimatulla Iqbali, Göteborg Team Box

Förbundstränare: Santiago Nieva & Henok Alem
Domare: Tom Svenonius & Mats Berntzén

 

/Santiago Nieva