Nedan kan ni läsa en längre rapport från delegationen på plats i UEM gällande deras mästerskap i Ryssland.

Sverige representerades av 3 boxare i årets Ungdoms EM i Anapa (Ryssland). I 54 kg Alexander Fredriksson Morgongåva BK, i 57 kg Noah Nordby Kalmar BK samt Kevin Scott  i 60 kg Morgongåva BK. Tränare/sekonder var Mikael Broman (kategori ansv. junior/ungdom) samt Trond Nordby Kalmar BK. Kermith Fredriksson fanns med som lagledare på egen bekostnad. Sverige representerades också av Mats Olander, Höllviken, som fick idel lovord för sina insatser såväl i ringen som poängdomare, och i herrarnas finalpass fick han också tjänstgöra i ringen, där han dömde finalen 50 kg. I finalpasset var 6 domare suspenderade.

32 länder var på plats, som resulterade i 248 invägda grabbar och 106 tjejer. 23 länder tog medaljer. Här stack Danmark fram och tog brons i 50 kg klassen genom Elias Idrissi. Danmark har en bra ungdomssatsning där alla 3 boxarna vann minst 1 match, vilket skall ses som en framgång, totalt 7 matcher. För killarna blev det en bred medaljspridning, Ryssland inte alls så framträdande som förut, trots att vi sett dem vassa under årets turneringar. Däremot dominerade Ryssland på tjejsidan. Men man ser att många länder satsar hårt på OS 2024. Flera länder hade haft sina pre-camps med 3 veckor på läger innan turneringen startade.

Tekniskt sett hänger vi med men generellt är det för lång tid mellan våra slagserier och vi tappar ofta inledningen av matchen. Mental inställning måste vi jobba med under matchlika förhållanden, där vi vet att vi kommer ställas på prov.

Sverige representerades också av Mats Olander Hölleviken som fick idel lovord för sina insatser såväl i ringen som poängdomare, och i herrarnas finalpass fick han också tjänstgöra i ringen. Finalpasset var 6 domare suspenderade.

Noah Nordby fick i 57 kg klassen möta den tuffa vitryske boxaren Uladzislav Stselmakhov. Detta var en tuff lottning, där Noah kämpar över 3 ronder. Dock räcker han inte till mot en motståndare som vinner ytterligare 2 matcher i turneringen och förlorar knappt i semifinal. Resten av dagarna har Noah bra sparringar med 5 olika länder vilket ger bra erfarenhet.
Kevin Scott i 60 kg klassen ställdes mot Lettlands svårboxade Markus Tencs. Ingen av Scotts bästa matcher men han vinner knappt första ronden hos domarna för att sedan inte alls få till sin boxning i andra. I tredje tar dock Scott kommandot igen, tyvärr räcker inte detta utan det blir en knapp 3-2 förlust. Letten gör sedan en riktigt bra match mot ryssen i nästa omgång och är nära att skrälla.

I 54 kg klassen stod ”Alexis” Fredriksson för den svenska representationen. Lite otur att lottas på den svåra nedre halvan av ”stegen”, och i första möta Bulgariens Nikolav Marinov. ”Alexis” tog i denna match tag i tempot, stressade sin motståndare och satte tunga slag med sin bakre hand, vilket fick motståndaren i obalans, och följde upp på ett bra sätt. ”Jag fick inte igång mina fötter, var bara ren vilja, kände att det var bara att kriga ner honom” och ronderna i första och andra till Alexis som dock förlorade tredje ronden.
Nöjda med vinsten men mindre nöjda med genomförandet tekniskt sett, men tuff och bra mental inställning. Nästa omgång var mot Tjeckiens Dominik Stepanek, en boxare som Alexis stötte på för 2 år sedan i Tyskland, och hade revansch att utkräva. Nu stämde boxningen mycket bättre, och det blev till slut en 5-0 seger för Alexis.
Nästa motståndare var så Engelsmannen Ellis Price med en imponerande meritlista. Kanske var Price klassens mest kompetente boxare? Alexis förlorade klart första ronden men jämnar ut andra och tredje ronden där han boxas jämt. Price förlorar ett diskutabelt domslut senare i semifinal. Alexis visar dock att svenska boxare kan, men måste snabbt börja tävla det år man fyller 15 för att kunna hävda sig.

Kermith Fredriksson