39 nationer deltog under mästerskapet med totalt 319 boxare varav 103 damer under u22-em 2022 i Porec Kroatien. De deltagande länderna var: Albanien, Armenien, Österrike, Azerbaijan, Bosnien och Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Israel, Italien, Kosovo, Lettland, Litauen, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Skottland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Wales.

P.g.a. Rysslands oförsvarbara invasionskrig i Ukraina så fick inte Ryssland och Belarus deltaga men desto roligare att se var att Ukraina deltog med fullt lag både på dam- och herrsidan trots det krig som pågår i deras hemland.

Sveriges lag bestod av

Herrar

57 kg  Nebil Ibrahim, Upsala IF

60 kg Erduan Berisha, KFUM Linköping

63,5 kg Hampus Broman, BS-Tor

75 kg Majd Alsafadi, Hammaby IF

Damer

54 kg Zehra Milli, BK Masen

Ledare som skulle vara på plats var Lina Skoghagen och Mikael Broman

Domare var Cem Önal.

Tyvärr så blev Erduan Berisha sjuk strax innan avresa och blev tvungen att stanna hemma.

Även på ledarsidan fick vi en dålig start då Lina veckan innan avresa testade postivt för covid, och låg sjuk vilket innebar att vi valde Niklas Valtonen att resa med laget istället. Dock fick även han postivt covidbesked precis innan avresa och Mikael Broman fick resa själv till Kroatien. Väl på plats så kunde vi låna in en Finlandssvensk Coach i form av Mikael Puurula som befann sig i Montenegro men var på väg till Kroatien så att vi inte skulle stå utan coach om det blev konflikt i matchlistan. Ett flerårigt samarbete med Finland och Mikael finns så de flesta atleterna känner honom och var bekväma med detta. 3 dagar in i turneringen kom sedan ett positivt besked då Lina testad negativt och kunde resa ner efter till Kroatien och laget var åter samlat innan första matchen.

Majd var först ut i turneringen och möter i sin 16-delsfinal Vakhtang Harutyunyan från Armenien där Majd tar med sig segern och är klar för 8-delsfinal. En match som svänger lite fram och tillbaka. Första ronden går till Majd, andra till Vakhtang och i den tredje vänder Majd tillbaka matchen till sig själv och segern är ett faktum.

I 8-delsfinalen möter Majd Alsafadi Yusuf Ozdemir från Turkiet. Tyvärr blev det en förlust på split – rond 3 vinner han hos 4 domare men även andra ronden tycker vi han skulle haft första fick han 2 domare en mycket jämn match men tyvärr tog mästerskapet slut för Majd här men en fantastisk insats från majd.

Stark mästerskapsdebut för Majd.

Zehra Milli förlorar tyvärr sin 8-delsfinal mot Salma Friga från Frankrike med minsta möjliga marginal på delat domslut 3-2.

Första ronden förlorar Zehra med 5-0 men kommer starkt tillbaka till andra, där vi är helt säkra på att hon tar den men tyvärr förlust 3-2. I sista behöver Zehra en 10-8 rond för att kunna vinna, vilket hon lyckas med hos 2 domare. Ändå har en domare vinsten till fransyskan vilket gör att det inte räcker till vinst.

Riktigt bra insats av Zehra som här genomför sitt första mästerskap som senior!

Nebil Ibrahim förlorar också sin 8-delsfinal mot Armeniens Ruslan Asikyan. En match som startar till Nebils fördel, 3-2 efter första ronden, det blir dock en något bökig match och Nebil drar på sig ett cut under första ronden, under andra ronden drar Nebil på sig en varning för fasthållning vilket gör att tredje ronden blir avgörande. I tredje ronden kommer ytterligare 1 cut och en varning för Nebil och tyvärr är mästerskapet slut för denna gång. En bra insats från Nebil som visar att han hör hemma i toppen.

Hampus Broman blir direktlottad förbi 16-delsfinalen och möter i 8-delsfinal Slovakiens Miroslav Herceg som tidigare besegrat Norges Sayed Kazemi i 16-desfinalen, detta blir en match som går helt i Hampus riktning med eniga domarsiffror i samtliga ronder seger till Hampus och vidare i kvartsfinal.

I kvartsfinalen tar det tyvärr stopp mot Armeniens Artur Shakhpazyan, En mycket jämn match där domarsiffrorna lyder 19-19 hos 3 domare inför sista ronden och även om Hampus vinner sista ronden 3-2 så har den polska domaren Artur som vinnare och segern blir 3-2 fördel Artur och Hampus slutar på 6:e plats i detta U22-em. En mycket fin insats.

Det var marginalernas mästerskap och mycket delade domslut, en av de troligaste orsakerna till detta var förmodligen att det pågick IBA 2-star domarutbildning under mästerskapet och många som skulle utvärderas i sina domarinsatser.

Vi får gratulera vår nordiska vänner som tog med sig några medaljer hem. På damsidan fick Finland 1 silver och 2 brons och på herrsidan fick Danmarks Nikolai Terteryan med sig en guldmedalj.

Ett mycket välordnat mästerskap i en fantastisk miljö och ett stort tack till laget som skötte sig exemplariskt och levererade efter bästa förmåga. Även inställningen på träningspassen som följde efter avslutat turnering för alla var på topp, med bra sparring och hög träningsvilja.

Mikael Broman