En trio damseniorer var i förra veckan iväg och boxades i Tjeckien, närmare bestämt turneringen Usti Nad Labem. Här följer rapporten från turneringen.

I turneringen deltog följande trupp:

51 kg Tove Lundberg, IFK Umeå

57  kg  Stephanie Thour, Växjö BK

69  kg Malena Hede, Morgongåva BK

Ledare: Lennart Bernström, Lina Skoghagen

Domare: Cem Önal

Det var 18 nationer till start och totalt 99 st boxare, fördelat på 51 st damer och 48 st herrar. Noterbart att det var fler damer än herrar. Vi tävlade i de kommande OS-klasserna.

Genom att flera nationer kom fram sent till Usti Nad Labem första kvällen, däribland vi, p.g.a att vi fick vänta på Italien och Ukraina på flygplatsen i Prag så ändrades lottningen till 5 maj. Vår lottning utföll enligt följande:

Tove Lundberg – Tetiana Kob, Ukraina

Stephanie Thour – Mona Mestiaen, Frankrike

Malena Hede – Anne-Kris Mulder, Nederländerna

Upp i ringen den första tävlingsdagen var Stephanie och Malena.

Stephanie mot Frankrikes etta och EM 3:a Mona Mestiaen. Frankrike var på samma läger som vi i Polen i slutet av mars och där hade Agnes Alexiusson genomfört sparring mot Mestiaen. Vi tog och ringde upp Agnes och fick goda råd och tips. Stephanie genomför en mycket bra match. Fokus var på topp liksom fotarbetet. Attack och sedan byta position hela tiden. Taktiken lyckades till fullo och med samtliga domarröster segrar Stephanie. Ser vi fram mot det stundade OS kvalet så kan Stephanie drabba samman med Mestianen igen. Vinner de sina första matcher i kvalet så möts de sedan och vinnaren i den matchen är klar för OS. Seger till Stephanie med 5-0.

Malena Hede i 69 kg  kom även upp i ringen den första tävlingsdagen. Malena hade fått lotten att möta Anne-Kris Mulder från Nederländerna. Denna motståndare visste vi inget om. Lina Skoghagen hade dock med sina känningar fått fram en viss information. Nu visades det sig att Malena var betydligt starkare än sin motståndare och Malena genomförde matchen som hon brukar göra, nämligen med att attackera så ofta som möjligt. Mulder orkade inte svara utan var mycket tröttkörd när gonggongen ljöd för matchens slut. Samtliga domarröster till Malena Hede. Seger med 5-0.

Tove Lundberg i 51 kg mötte Tetiana Kob från Ukraina. En kort och snabb boxare som är etta i Ukraina och skall boxas på OS kvalet om ca en månad. Kob började i ett mycket högt tempo som Tove inte var van vid. Tove som är stark för sin viktklass hade problem med att svara upp, men ju längre matchen gick kunde Tove få ut mycket mer av sin boxning. Ser det som oerhört viktigt för Tove att få komma ut och möta sådant motstånd som inte finns att uppnå på hemmaplan.

Stephanie fick i sin nästa match möta Yesugen Oyuntsetseg från Mongoliet. Hon hade dagen innan vunnit mycket klart över Sandra Brugger från Schweiz. Detta blev en match på mycket hög nivå. Matchen var mycket jämn, men Oyuntsetseg ofta ett litet steg före. Tyckte att slagväxlingarna blev lite för långa för Stephanie, ville ha max tre slag och sedan flytta mot den mycket kontringsskickliga Oyuntsetseg. Denna gång räckte Stephanie inte riktigt till utan föll knappt, men rätt. Oyuntsetseg vann sedan klassen.

Nu hade vi Malena att hoppas på. Hon skulle möta den senaste EM och VM tvåan Angela Carini från Italien. En snabb och explosiv högerboxare. Malena gör en mycket bra match. Hon har en utmärkt förmåga att få matcherna dit hon vill. Hon attackerade och Carini backade. Carini fick dock in de mest tydliga och poänggivande träffarna. Skulle vilja att Malena boxa lite närmare sina motståndare. Tar nu lite för lång tid att komma in på rätt distans. Blir då onödigt träffad. Malena vann en helt välförtjänt bronsmedalj. Denna medalj kommer säkert vara en bra knuff i ryggen för Malenas fortsatta boxningskarriär.

Vi åkte hem med en bronsmedalj. Hade vi haft en frisk Agnes Alexiusson med oss hade vi nog ganska säkert även haft en guldmedalj med oss i bagaget.

Vi var dock nöjda med vad våra boxare presterade. Ser att damboxningen verkligen har gått framåt, både teknisk och taktisk. Gäller att fortsätta att arbeta med att utveckla våra boxare på bästa sätt. Ser att främst nu måste vi förbättra att kunna växla tempo. Höja vårt tempo i snabba attacker. Visa verkligen att vi är i ringen för att vinna. För att utveckla våra bästa boxare så är min förhoppning att vi har ekonomi i framtiden att ofta ha träningsläger. De bästa boxarna vi har skall så ofta som möjligt träna tillsammans. Sedan bör vi åka ut på internationella träningsläger och träna med de nationer som idag är steget före oss. Jag ser då främst Polen och Ryssland i Europa som vi skall träna med.

Lennart Bernström
Head coach dam och herr senior