Förbundstränare Majid Jelili rapporterar i denna artikel om tävlingarna i Turkiet där Salomo N´tuve kvalificerade sig för OS-deltagande. Deltog gjorde även Kennedy Katende, Redouane Kaya, Bashir Hassan och Otto Wallin.

Det blev en tuff resa till Trabzon som ligger i nordöstra Turkiet vid Svarta havet. Vi började resan strax efter midnatt fredagen den 13. Snöovädret kring Trabzon gjorde att alla flyg blev inställda och efter många timmars väntan i Istanbul ordna man flyg till en annan ort och därefter blev det en lång bussresa på ca sex timmar. Den totala restiden blev närmare 24 timmar och vi alla var förstås oroliga över att det var matchstart dagen efter. Lyckligtvis hade AIBA skjutit fram invägningen och matchstarten till den 15 april. Vi bodde på ett hotell två mil utanför Trabzon i en liten by. Hotellet var godkänt men maten underkänd. Större delen av deltagarna bodde mitt i stan. Organisationen var inte på topp, bristfällig information och den vi fick kom i sista sekund.. Funktionärerna var dock mycket hjälpsamma. Vårt lag kändes väl förberett och vi hade en god stämning. Alla ställde upp och respektera varandra.

Kennedy Katende vs Joe Ward IRL, Sextondelsfinal

Tuff lottning, med regerande europamästare och favorit i första matchen.
Första ronden jämn och vi trodde ronden skulle sluta oavgjort men Kennedy hamna i underläge och Irländaren kunde börja kontrollera matchen. Kennedy började boxas rörligt och försökte kontra i den första ronden vilket vi trodde skulle vara den bästa taktiken. I den andra ronden fick Kennedy byta taktik och börja attackera mer vilket skapade bra kontringsläge för Ward. Kennedy försökte nå fram med sina långa snabba krokar men Ward  lyckades gång på gång glida undan med minsta marginal. Matchen slutade 16-6. Kennedy gav allt men fick se sig besegrad.

Redouane Kaya vs Koba Pkakhadze GEO, gick in i åttondelsfinal

Redouane ställdes mot georgiern Koba Pkakhadze, en lång högerboxare med ett Vm-brons 2009 och WSB-deltagande för XX på meritlistan. Taktiken var att sätta press på Pkakhadze men det var lättare sagt än gjort då georgiern var vass med sina kontringar. Redouane behöll kylan och försökte invänta rätt läge att anfalla. Det blev en oerhört jämn och spännande match där ställningen var 3-3 efter första, 5-5 efter andra och slutligen 9-9 efter sista men tråkigt nog plus i slagräkningen för Pkakhadze.

Otto Wallin vs Nistor Mihai ROM, gick in i åttondelsfinal

Nistor är en välkänd hårdslående höger boxare som pressar och slår mycket krokar. Otto hantera första ronden bra med sin rörliga distansboxning men blev ibland träffad av just dessa krokar. Första ronden slutade oavgjort. Otto fortsatte med samma taktik i andra ronden och Nistor kom allt närmare med sina krokar. Efter ca en minut i andra ronden blir Otto trängd mot repen och försöker ta sig ut samtidigt som Nistor får till en vänster krok.
Rumänen mötte därefter Fransmannen som också fick det tufft men matchen gick över tre ronder och fransmannen vann med knappa siffror.

Bashir Hassan vs Gutmans Dimitrijs LAT, Sextondelsfinal

Gutmans försökte pressa Bashir men var varken stark eller tät boxare. Bashir inledde matchen lugnt och kontrollerat och läste sin motståndare mycket väl. Bashir kontrollerade matchen från början till slut och i alla distanser.

Bashir Hassan vs Matti Kotta, FIN, Åttondelsfinal

Kotta är förstås en välkänd motståndare. En mycket tät och explosiv boxare som gör det minsta möjliga. Bashir börjar försiktigt och tar inga risker. Efter första ronden har Bashir dyrkat upp Kotta och släpper loss sin boxning. Kotta försöker nå fram med sina explosiva singel slag men Bashir ligger steget före och gör en mycket bra avslutning i sista ronden som leder till en klar seger.

Bashir Hassan vs Pavlo Ishchenko, UKR, Semifinal

Den avgörande matchen för en OS-biljett till London.

Ishchenko är en tuff attack boxare som trivs i halvdistans. Bashirs taktik var att störa och finta med främre handen och kontra med sin bakre hand samt korta överrasknings attacker med raka slag från distans. Första ronden är Bashir mycket fokuserad och tar tid på sig att läsa sin motståndare och boxar kontrollerat. Ronden är jämn med lite fördel till Bashir men domarna tycker annorlunda. Ronden slutar 6-3 till Ishchenko vilket blir ganska avgörande. Inför 2a ronden fortsätter Bashir inledningsvis med samma taktik dock lite mer avvaktande. Ishchenko försöker ta sig in i halvdistans och explodera med sina serier och nu  börjar Bashir svara upp. Det blir tuffa slagväxlingar i slutat på ronden. Bashir får gå ut i sista ronden med fem poängs underläge och ger allt. Det blir fortsatt många slagväxlingar och Bashir kämpar för att nå sin motståndare som lyckas bevaka sin ledning. En mycket tung förlust! Bashir gjorde mycket bra och höjde sig i denna turnering men föll återigen på mållinjen. Ishchenko vann slutligen hela turneringen.

Salomo N´tuve vs Portogal, Cardoso

Möttes tidigare i vm 09, Milano. Nu var det dags för revansch. Salomo boxade bestämt och lät aldrig Portogal komma in i matchen. Salomo tog ledningen direkt och utökade den i sista ronden.

Salomo N´tuve vs Ukraina Shepeliuk

Ukraina var för oss okänd. En southpaw som försökte pressa och komma in i halvdistans. Det blev en tuff första rond med en poängs underläge, andra ronden höjde sig Salomo men drog på sig en varning. Inför tredje ronden leder Shepeliuk fortfarande med ett poäng. Salomo började ta för sig ännu mer och kunde även pressa Shepeliuk. Tredje ronden blev en klar seger och matchen slutade 14-9.

Salomo N´tuve vs Nordine Oubaali FRA

Nu stod Salomo inför den avgörande matchen mot OS i London. Två veckor tidigare genomförde de sparring i Bugeat, Frankrike. En välkänd rutinerad och stark boxare med meriter som VM-brons 2007 i Chicago och olympier. Salomo höll sig bra till taktiken i första ronden och tog en ledning med ett poäng. Oubaali kom allt närmare och ställde till det i närkamperna där Salomo tvingades hålla. I andra ronden höjer fransmannen tempot och Salomo får svårt att hålla kontrollen med sina raka slag, fler fasthållningar och Salomo ligger nära en varning. Ronden slutar oavgjort. Tredje ronden fortsätter på samma sätt och ringdomaren går tidigt in och varnar Salomo för fasthållning. Detta sätter lite fart på Salomo som försöker ta ikapp de förlorade poängen men även denna rond slutar oavgjort bortsett från varningen vilket innebär en förlust med en poäng. En fruktansvärt jobbig situation.

Det blev jobbig och tung kväll efter Salomos förlust mot Nordine, så nära segern och en OS-plats. Nu låg allt hopp på Nordine om att göra det vi trodde var omöjligt, att slå Turken i final. Turken hade genom turneringen visat bra boxning och vi visste att finalen skulle bli tuff.

Vi var riktigt laddade och spända inför denna final i 52kg klassen. Turken hade stor hejaklack som överröstade alla andra. Frankrike hade Sverige som hejarklack och vi lyckades få tyst på den turkiska hejaklacken efter första ronden när Oubaali tog ledningen med 7-4. Vi var nu mycket hoppfulla om att få med Salomo till OS i London. Turken hade inget att sätta emot och det blev en underbar finaldag för vår del.

Turkarna hade under detta kval mycket medvind och lyckades kvala in hela sex boxare. Det blev en hel del favoriter som inte lyckades nå fram och ta en OS plats.
Under denna kvalturnering lyckades endast 15 av deltagande 43 nationer kvala in boxare till kommande OS i London och slutligen har 21 europeiska nationer fått med boxare till OS av de totala 50 som slåss om de europeiska platserna.

/Majid Jelili, förbundstränare