Landslagscoacherna Patrick Bogere och Nelson Guzlander rapporterar från Tammerforsturneringen.

Tammerforsturneringen 2014 är över för i år. Det har varit en mycket givande turnering och boxarna har med sig nya erfarenheter inför framtida matcher.

Amir Smesem, 75 kg fick gå första matchen i det svenska laget. Han mötte Dmytro Tretjak från Finland. Det blev en krånglig match där båda boxarna ofta hamnade i clinch. Smesem drog på sig en varning och det blev minuspoäng. Vid ett tillfälle råkade de skalla varann och Smesem tog emot smällen på ansiktet medan Dmytro fick en cut vid höger öga. Matchen fortsatte och vår kombatant jobbade hårt för att kunna få de avgörande poängen men motståndaren var svårforcerad. Det blev förlust för svenska laget med 3-0.

Gabriel Richards, 91 kg, skulle ta sig an Sadam Madomedev från Ryssland. Uppvärmningen gick bra och Richards var lugn och fokuserad på sin fight. Första ronden gick ryssen framåt och Richards backade lite för mycket och gav utrymme åt sin motståndare. Svensken hade svårt att komma undan ryssens bakre slag och ett tag kändes det som att han tappade fokus. Andra ronden hade Richards fortfarande problem med att komma undan ryssens attacker i början men allt eftersom ronden gick desto bättre hittade Richards med sina serier. Tredje ronden var den bästa för vår boxare men det räckte inte för vinst. Förlust för oss med 3-0.

Hampus Henriksson, 81 kg, lottades ut mot Mehmet Nadir Unal som är en hårtslående boxare från Turkiet. När ronden började gick Unal framåt och siktade sig på att slå ut Hampus med kraft. Även om Unal oftast slår enstaka slag så kommer de med kraft och snabbhet. Hampus visade ingen respekt utan gick in i fighten och träffade motståndaren med sina serier. Hampus tycktes ha matchen under kontroll och han började slappna av. Två minuter in i ronden slappnade han av lite för mycket och sänkte garden en aning. Det räckte för att Unal skulle hitta med sin vänsterkrok. Hampus gick ned för räkning men kom upp igen och domaren lät honom fortsätta. Hampus är inte den som ger sig och han fortsatte boxas matchen ut. Vår tredje förlust var ett faktum när matchen tog slut och nu var alla killar ute ur turneringen.

Ida Lundblad, 60 kg, hade tre matcher framför sig. Hon deltog i Round Robin mot Mira Potkonen från Finland, Mikaela Mayer från USA och Anna Beusenlinck från Belgien.

Första matchen blev mot Mikaela Mayer som är tog brons på VM 2012 i 64 kg. Vi visste att det skulle bli en tuff match. Ida steg in i ringen och redan från början visade hon för Mayer och publiken att hon var där för att vinna fighten. De tre första ronderna var så jämna och vi visste inte vem som hade vinsten. I sista ronden fick Ida en stående räkning. Troligen kom det att avgöra hela matchen. Resultatet blev 38-38+, 39-37 och 37-39. Vi förlade med 2-1 på minsta tänkbara marginal. Starkt jobbat av Ida!

Nästa boxare som stod för motståndet var ingen mindre än Mira Potkonen. Ida klev in med stort självförtroende och de två första ronderna såg det bra ut fram tills Ida fick en stående räkning i slutet av andra ronden. Tyvärr tappade vår boxare en del fokus efter det. Trots att Ida forcerade hårt under de två sista ronderna räckte det inte för att vända matchen. I sista ronden kom det en räkning till och frustrationen var stor. Vår femte förlust i turneringen.

På söndag skulle Ida mött Anna Beusenlinck men tyvärr lämnade belgiskan WO. Läkaren stoppade matchen eftersom Beusenlinck fått ett slag mot ögat och det såg inte bra ut.

Slutresultaten för Round Robin turneringen:

Mira Potkonen, FIN 6 poäng
Mikaela Mayer, USA 5 poäng
Ida Lundblad, SWE 4 poäng
Anna Beuselinck, BEL 3 poäng

 

Svenskarnas matcher:

16/10 75 kg (10 delt) Dmytro Tretjak, FIN – Amir Smesem, SWE  3-0

16/10 91 kg (11 delt) Sadam Magomedov, RUS – Gabriel Richards, SWE  3-0

17/10 81 kg (10 delt) Mehmet Nadir Unal, TUR – Hampus Henriksson, SWE  3-0

17/10 60 kg (4 delt, round robin) Mikaela Mayer, USA – Ida Lundblad, SWE  2-1

18/10 60 kg Mira Potkonen, FIN – Ida Lundblad, SWE  3-0

19/10 60 kg Ida Lundblad, SWE – Anna Beuselinck, BEL  WO

 

Sveriges trupp i Tammerforsturneringen 16-19 oktober 2014

60 kg Ida Lundblad, Tifa BC
75 kg Amir Smesem, Hisingens BK
81 kg Hampus Henriksson, Göteborg Team Box
91 kg Gabriel Richards, Djurgårdens IF

Ledare: Patrick Bogere och Nelson Guzlander
Domare: Tom Svenonius

Turneringens officiella hemsida