Föregående helg var en trupp boxare i vårt östra grannland Finland för att boxas i Tammer Turnaus. Läs rapporten från Head coach Lennart Bernström i artikeln som följer.

Den 39:de upplagan av Tammerforsturneringen har precis avslutas. Det var 19 nationer som var på plats med 51 st. herrboxare samt 7 st. damboxare.

Sverige ställde upp med sex st. herrar och en damboxare. Dessa var:

60 kg Ali Yusefi, Hammarby IF

64  kg Emil Stor, Hallstahammar KF

69  kg Billy Liljekvist, Bulldog Training Center IF

75  kg Adam Chartoi, Hammarby IF

81  kg Liridon Nuha, under omregistrering

91  kg Alexander Bwambale, Djurgårdens IF

60 kg W skulle Agnes Alexiusson har deltagit, men blev sjuk kvällen före avresan. Vår headcoach för damerna Daniel Nash tar ett snabbt och bra beslut och ringer Stephanie Thour, BK Värend, som glädjande tackar ja och sätter sig direkt på planet och kommer till Tammerfors och sedan nästan direkt upp i ringen.

Ledare: Lennart Bernström, Viktor Shynul

Domare: Tom Svenonius

I turneringens första match, i 60 kg, var Ali Yusefi uppe i ringen. Han mötte Mohammed Zeroul från Frankrike. Det blev en mycket jämn tillställning där Ali till slut drog det längsta strået, mycket betroende av att han började använda sitt fina fotarbete. Slå och flytta, det är modellen.

I sin nästa match ställdes Ali mot en boxare från Ukraina som hette Malk Stitsenko. Han hade varit juniormästare i sitt hemland och nu förstaårs senior. I slutet av den första ronden så hade Ali ukrainaren riktigt på fallrepet. Det var inte långt ifrån att Ali kunnat avgöra där. Ali hade nog den tanken i huvudet även under den andra ronden. Ali står lite för mycket still och byter slag med Stitsenko som får in en högerkrok på Ali som får ta räkning. Kommer upp och matchen fortsätter i ca tio sekunder då bägge boxarna kolliderar och ramlar. Då upptäcker domaren en skada på Alis högra öra och går till läkaren som stoppar matchen. Detta kändes lite snopet. Här hade Ali kunnat plockat hem en fin skalp. Tyvärr glömde han åter sitt fotarbete. Stod still för mycket.

I 64 kg var det 12 st. boxare som vägde in. Därigenom blev det två klasser. Emil Stor hamnade i 64 klass B. Fick på sin lott Daniel Janicijevic från Österrike. Emil gav tyvärr helt bort de två första ronderna. I den sista ronden var det en annan Emil, men vad hjälpte detta. Det blev förlust med 5 – 0. Emil träffade bra med sin höger i den sista ronden, men tyvärr följde han ej upp, utan tog för långt steg bakåt efter sin högerträff. Detta räcker inte i dagens boxning.

I 69 kg vägde åtta boxare in och vi ställde upp med Billy Liljekvist. Billy mötte i sin första match Marcel Rumpler från Österrike. Billy tog befälet och satte in några bra träffar. Rumpler försökte komma igen, men Billy var steget före. Det hände inte så mycket. Mycket ställningskrig. Billy får en ögonskada och läkaren tittar på skadan och avbryter matchen. Poäng räknas och seger med 4 – 1 för Billy Liljekvist.

Match nummer två för Billy blev mot Frankrikes Victorin Monny. I denna match fick Billy mer utrymme för sin fina vänsteruppercut och fransosen knäade betänkligt ett par gånger. Det blir en stenhård fight i publikens smak. Jämt i domarnas protokoll, men seger för Billy med 3 – 2. Tyvärr fick Billy en ny ögonskada. Den gamla skadan från match ett höll bra, men den nya skadan var värre.

Finaldagens morgon vid invägningen så stoppade läkaren Billy för fortsatt boxning i denna turnering. Synd, hade varit intressant att se Billy mot Brasiliens F. da Silval.

I 75 kg var vår representant Adam Chartoi. Mötte i sin första match Jonna Roth från Finland. Denna Roth hade Adam knappt besegrat för ca en månad sedan. Nu var det inget snack om saken. Adam var klart bäst. Hade även Roth i golvet. Det var en mycket bra boxning av Adam. Adam boxade nu sin tredje match för säsongen. Det syntes tydligt att han var i gång. Jag vill understryka detta att vi måste tävla betydligt mera. På denna turnering gjorde alla våra herrboxare säsongsdebut utom just Adam och Alexander. Detta måste vi ändra på till nästa säsong.

I semifinalen ställdes Adam mot Brasiliens Herbert Souza. En lång högerboxare. Han var lite snabbare än vad Adam var. Träffade Adam med ett slag så träffade Souza med två slag. Adam försökte verkligen ta över matchen, men Souza behöll ledningen matchen igenom och vann med 5 – 0.

Fem boxare vägde in i 81 kg. Liridon Nuha fick i sin första match möta Sean Lazzerini från Scottland. En mycket stark och tuff skotte. Liridon kunde med sina fina kroppsslag och sin segervilja ta hem segern med 4 – 1. Liridon har en verklig avig stil som det verkligen gäller att utveckla.

Liridon ställdes sedan mot Österrikes Umar Dzambekov som säkert hade studerat Liridons segermatch. Umar var nästan alltid på fel distans för Liridon. För långt ifrån eller för nära. Liridon lyckades inte hitta rätt distans. Gjorde även för lite. Tycktes inte vara samma segervilja som dagen innan. Det blev tyvärr förlust med 4 – 1. Här hade Liridon kunnat vinna och jag är säker på att han sedan hade tagit guld i klassen. Det gjorde Dzambekov.

Vår sista man var Alexander Bwambale som i 91 kg först mötte Finlands Krenar Aliu. Hände inte så mycket i de två första ronderna, men i den sista ronden visade Alexander att han ville vinna och satt in några fina snabba slagserier.

Finalplats för Alexander mot Brasiliens Abner Teixeira. En boxare som mycket klart vann sin första match. Teixeira boxade med högern före och satsade stenhårt med singelslag. Alexander började mycket försiktigt. Höll sig på avstånd och rörde sig mycket i sidled. Typ samma boxning i den andra ronden. I den tredje kom Alexander flera gånger med snabba kontringar och även ibland någon kontra – attack. Förlust för Alexander med 5 – 0, men en seger för framtiden. En tungviktare som kan röra sig, är snabb, och en bra känsla, kan gå hur långt som helst. Lite mer styrka på Alexander så kan vi se framtiden med stor tillförsikt.

Våra herrar boxade totalt 11 st. matcher och vann sex av dessa. Vi tog fyra brons och två silver. I vår s.k nystart tycker jag det är helt ok. Syntes att några av våra boxare, som jag tidigare noterat, gjorde säsongsdebut. Vi skall fortsätta att träffas varje månad för träningsläger för att utveckla boxarna. Våra bästa boxare skall så ofta som möjligt träna tillsammans.

Brasilien blev bästa nation med fyra boxare till start och fyra guld. De har satsat stenhårt, satsningen började för många år sedan då de blev klart att de skulle få OS i Rio 2016. De har haft tränare från Cuba som byggt upp ett system. Syntes tydligt att de har ett system och plan att arbete efter.

Det var även två damklasser i denna turnering. Agnes som blev sjuk ersättes av Stephanie Thour. Starkt att ställa upp av Stephanie. Som motståndare var bl.a Finlands världsstjärna Mira Potkonen. Stephanie hoppade direkt upp i ringen från flygplatsen och mötte först Juliia Tsyplakova från Ukraina. En mycket jämn match där under många stunder är Stephanie som för matchen. Det är först i den sista ronden som Tsyplakova börjar attackera. Tyvärr förlust med 3 – 2 för Stephanie. Tveksamt!

I matchen efter ställdes Stephanie mot Mira Potkonen. Här visade verkligen Stephanie vilken talang hon är. Matchen är mycket jämn. Vår Svenska domare Tom Svenonius tyckte även Stephanie vann den andra ronden. Potkonen attackerade rakt fram och vid ett tillfälle gjorde Stephanie sidestep och Potkonen ramla framstupa i ringen. Stephanie förlorade med 5 – 0, men vann för framtiden.

I sin sista match mötte Stephanie Frankrikes Aminas Zidani. En boxare som likt Potkonen attackerar rakt fram. Stephanie träffar många gånger mycket bra med sin högeruppercut. Har i mina ögon de klart tydligaste träffarna, men förlust med 3 – 2. Mycket tveksamt.

Stephanie visade dock tydligt vilket framtidslöfte hon är. Mycket bra inställning.  Bra grund att stå på. Kan bli hur bra som helst. Stephanie är även mycket framgångsrik i tennis. För boxningens skull är det bara att hålla tummarna att hon väljer att satsa stenhårt på boxningen.

Detta var min första turnering på 11 år. Lite nytt att lära, tycker att det nya sättet som domarna arbetar efter är bra för boxningen. Oerhört stimulerande att arbeta med vårt unga och utvecklande lag. Även verkligt stimulerande att arbeta och lära känna Viktor Shynul. Han är välutbildad. Vet vad det handlar om för att bli en framgångsrik boxare. Kände att vi har samma synsätt på boxningen. Vi hade många och långa intressanta samtal om hur vi skall kunna utveckla våra boxare.

Hälsar Lennart Bernström