Nigel Davies, headcoach för svenska herrarnas boxningslandslag, har rapporterat från Tammer Turnaus som arrangerades i Tampere, Finland. Nedan finner ni sammanställningen av turneringen, de svenska boxarnas prestationer, samt Nigels kommentarer.

Ankomstdag:

Det svenska laget anlände den 15 november, 2017 och bestod av följande fem boxare:

Mohammed Mamdoh Abdulrahim 60kg

Yohannes Berhane 64 kg

Adolphe Sylva 69kg

Mariusz Gnas 75kg

Liridon Nuha 81kg

 

Dag 1:

Klockan 6 på morgonen började dagen med att boxarna stämde av vikten, inför den officiella invägningen. 7.30-8.30 var det sedan dags för den medicinska undersökningen samt invägning. Klockan 11 på förmiddagen ägde sedan den officiella dragningen rum, där det fastställdes att Adolphe, Mariusz och Liridon skulle boxas i en första omgång kl. 18.

Adolphe Sylva mötte Banys Saimonas från Litauen

Adolphe inledde med flera slag i kombination och med ett högt tempo, vilket ledde till en klar seger i den första ronden. Andra ronden började Adolphe mycket långsammare, och därför var denna rond mycket jämnare. Tredje ronden fick Adolphe mottaga en del tunga slag, och Litauen vann därför genom ”split decision” med 3–2.

Mariusz Gnas mötte Laine Santeri från Finland

Mariusz dominerade alla tre ronder med superb boxning, samt genom att visa upp sina färdigheter. Mariusz jab var exceptionell, och han kontrollerade avståndet till sin motståndare med just sin jab, samt ett bra fotarbete. Mariusz tog en bekväm seger, men ändå på split decision med 4 – 1.

Liridon Nuha mötte Oleksandr Uzun-Kurtohlo från Ukraina

Liridon såg väldigt snabb och stark ut, och matade ukrainaren med slag både mot kropp och huvud. Han boxades explosivt och ukrainaren kunde således inte ge Liridon svar på tal. Liridon vann alla tre ronder enhälligt med 5 – 0.

 

Dag 2:

Dag två boxades Yohannes Berhane, och Liridon på eftermiddagen, medan Mohammed Abdulrahim och Mariusz boxades senare på kvällen.

Den första matchen för svensk del denna dag tre stod mellan;

Yohannes Berhane och Robbie Mckechnie från Skottland

Matchen var mycket jämn, med två boxare som gav allt. Mckechnie duckade ofta lågt, och Yohannes boxade oftast över. Mckechnie hade ett högre tempo, men de renare slagen kom från Yohannes. Matchen var såpass jämn att det var svårt att avgöra vem som skulle segra. I slutändan vann Mckechnie på split decision med 3 – 2.

Liridon mötte i denna match Tony Browne från Irland

Liridon lyckades att övermanna sin motståndare, men Brownes taktik var att hålla sig i rörelse och på så sätt behålla avståndet till Liridon. När Liridon väl kom nära irländaren så höll han fast Liridon. Browne fick mottaga fem varningar för fasthållning men fick ändå inga poängavdrag. Liridon mottog också en varning för ”low head” och fick därför ett poängavdrag – vilket kändes orättvist med tanke på hur många varningar Browne fick, utan att något poängavdrag gjordes. Browne var mycket längre, med en längre räckvidd, vilket gjorde att det var svårt att nå honom. Liridon förlorade matchen med 4 – 1.

På kvällen mötte Mohammed Abdulrahim, Aslan Khataev från Finland.

Mohammed inledde matchen lite för långsamt, och väntade lite för länge vilket resulterade i att finländaren tog hem första ronden. Rond två såg bättre ut för Mohammed, men var tyvärr inte tillräckligt bra. Tredje ronden var Mohammeds bästa rond och han gav allt, men förlorade ändå med 5 – 0. Det här var Mohammeds första internationella tävling.

Mariusz mötte även Jafet Orn Porsteinsson från Island.

Isländaren var stark och rusade in, samt var ganska farlig med hur han använde huvudet. Det tog dock inte lång tid innan Mariusz hade tröttat ut honom och han började arbeta bakom sin jab, samt använda ringen. Detta gjorde att Mariusz tog en enkel vinst, främst för att han var en bra mycket bättre boxare. Matchen slutade med 5 – 0 till Mariusz.

 

Dag 3:

Dag tre var det dags för semifinalerna och Mariusz fick möta fransosen Victor Yoka. Denna match var fantastisk att beskåda. Yoka visade sig vara en riktigt bra motståndare som testade Mariusz till det yttersta. Skickligheten, och rörelserna Mariusz visade var exceptionella och detta var hans absolut bästa match i hela turneringen. Fransosen försökte allt, men Mariusz var hela tiden steget före, i varje situation, och kunde ta hem en klar seger, 5 – 0.

 

Dag 4:

Dag fyra var det finaldags, och Mariusz fick här möta Michael Nevin från Irland. Nevin, en före detta flerfaldig europeisk mästare, är uppenbarligen en mycket erfaren boxare. Han är väldigt lång, och har därför en lång räckvidd. Mariusz boxades riktigt bra, men det var för svårt för honom att komma nära inpå irländaren. Mariusz gav ett fantastiskt uppträdande, men förlorade finalen genom split decision. Efter Mariusz totalt fyra matcher i turneringen säkrade han på detta sätt ett silver för Sverige!

 

Jag är väldigt stolt över vad boxarna åstadkom under denna turnering, samt hur de uppförde sig och professionaliteten de visade. Sverige ska vara stolta över sina boxare. Jag är också nöjd över lagets prestation, fyra av fem boxare förlorade genom split decision, och dessutom var denna turnering den första internationella turneringen för två av boxarna.

 

// Nigel Davies (översatt version)