Årets Tammerforsturnering var den 40:onde i ordningen. Imponerande!

Det kom 16 st. nationer till start uppdelade på 62 st. manliga boxare och fyra st. kvinnliga boxare.

Sverige ställde upp med följande lag:

57 kg Arsalan Dastparvar, Narva BK

69 kg  Adel Belalia, Djurgårdens IF

75 kg  Adam Chartoi, Hammarby IF

81 kg Constantino Nanga, Hammarby IF

Ledare: Lennart Bernström. Viktor Shynul

Domare: Alex Da Silva

Som supervisor deltog Susanne Kärrlander

Först upp i ringen av de våra var Arsalan Dastparvar som i sin debut i det svenska landslaget ställdes mot Frankrikes VM-boxare Samuel Kistohurry. Det blev tyvärr förlust med 5 – 0 för Arsalan. Han försökte vara först och föra matchen, men fransmannen med sin större rutin fick matchen dit han ville. Arsalan träffade några gånger med sin raka höger, men istället för att följa upp så tog han ett steg tillbaka istället. Lite för vanligt i svensk boxning idag. Något som vi verkligen måste ändra på. Arsalan har verkligen utvecklingspotential. Skall verkligen bli intressant att se hans fortsatta boxningskarriär.

Adam Chartoi var även upp i ringen denna första tävlingskväll. Han mötte den franska mästaren Ezze-dine Ben Nasser. Eftersom Arsalan hade förlorat mot sin franske motståndare så utjämnade här Adam ställningen till 1 – 1. Adam boxade mycket bra, speciellt i de två första ronderna. Bakre hands uppercut satt perfekt vid flera tillfällen. Klar seger för Adam.

I semifinalen ställdes Adam mot den engelska mästaren Mark Dickinson. Vi visste att Dickinson var en stark attackboxare. Det blev en mycket tät match där dock Adam var steget före. Mycket p.g.a att han var snabbare än Dickinson. Även i semifinalen träffade Adam perfekt vid ett flertal tillfällen med sin vänster uppercut. Högerkroken följde också efter mot huvud. Seger med 3 – 2 för Adam. En verklig fjäder i hatten för Adam!

Final för Adam mot Tysklands Silvio Schierle som till sin final hade tagit sig genom att besegra Finlands Muhammad Abdilrasoon med 3 – 2.  Finalen blev också en mycket tät historia. Adam vinner den första ronden. Sedan får Schierle ett litet övertag i den andra ronden. Helt lika inför den sista ronden. Det blir lite för mycket fight i slutronden. Tror att Adam hade avgått med segern om han hade boxat på distans lite mera. Nu var också Adam lite sliten efter två tuffa matcher för att ta sig till final. Förlust med 4 – 1 för Adam och en mycket hedrande silvermedalj. Sedan jag kom tillbaka förra hösten så har jag sett hur Adam nu vuxit ut som en verklig blivande världsboxare. Hans sätt att föra sig i ringen visar att han är en vinnare.

I 81 kg ställde vi upp med Constantino Nanga från Hammarby. Costas är ännu ej så rutinerad i boxningsringen. Mötte här Ukrainas tvåa i klassen Danylo Zhasan. Det visade sig i matchen att boxningsrutin är mycket viktig. Matchen är jämn, men Zhasan tar de viktiga poängen och får alla domarna med sig. Tror att Costas lärde sig väldigt mycket på denna match. Costas har liksom Arsalan en stor utvecklingspotenial. Spännande framtid!

Till direktfinal hade vi vår representant vi 69 kg Adel Belalia. Han fick möta Finlands Jamil Elo som i sin semifinal vann på KO i den första ronden. Har sett Elo tidigare och visste att han var farlig med sina långa swingar. Här boxade Adel mycket smart. Ramlade inte in i Elos svingar utan boxade distans och satt sina tydliga träffar. Växlade föredömligt, kropp & huvud. Mycket smart boxning av Adel. Solklar seger, två domare hade hela 30 – 25.

Slutsummering blev ett guld, ett silver och ett brons. Helt godkänt för en ganska orutinerad Svensk trupp, sånär som på Adam. Tycker det är viktigt att våra tvåor i klassen får chansen att komma ut på internationella turneringar för att skapa rutin. Höjer konkurrensnivån i Sverige. Det är oerhört viktigt för framtiden.