Förbundstränare John Brikell rapporterar från turneringen i Sofia, Bulgarien, den 13-18 februari 2012.

Strandjaturneringen är numera en mixad turnering som innehåller 13 klasser, de vanliga 10 för herrar och de tre olympiska klasserna för damer. Totalt var det c:a 160 tävlande från 16 nationer. Flera av de bästa i världen var på plats med lag från bl.a. Kuba, Ryssland, Kazakstan, Uzbekistan, GB, Kina, Korea och Brasilien.  Vi var på plats med ett damlag och damklasserna hade i tur och ordning  13 deltagare i  51 kg, 12 i 60 kg och 11 i 75 kg från 14 nationer.

Generallt sett över både dam och herr höll matcherna hög klass och tempot var högt, mycket högre än för ett år sen. Det nya domarsystemet har lett till en öppen och underhållande boxning där olika sätt att boxas kan konkurrera med varandra. Bedömingen var med några få undantag mycket schysst.

Även om det går att vända matcher är de två första ronderna ofta viktiga och ska man komma ikapp efter det krävs det att man klart dominerar.

Så de svenska insatserna:

 

51 kg Shipra Engelke – Je ji KIM, Korea 10-13

Shipra möter en snabb och tempostark högerboxare från Korea.  I första ronden kontrollerar Shipra tempot och sätter tydliga poäng när hon exploderar smart, helt enligt taktiken, 3-1 till Shipra.  I andra blir Shipra lite för cool i sitt agerande vilket ger koreanskan utrymme för att göra fler riviga attacker och komma undan. Denna ronden slutar 6-2 till Korea.  I rond 3 och 4 letar Shipra efter det recept hon följde i första ronden och hittar det allt mer. När gongongen går för sista ronden har Shipra gjort tillräckligt mycket för att vi ska kunna hoppas på vinst men det räckte inte riktigt, förlust 13-10. Jag är rätt övertygad om att detta blir en lärdom och att Shipra inte kommer förlora mot koreanskan igen.

60 kg Helena Falk – Denica Eliseeva, BUL 7-12

Returmöte från förra årets semifinal och match mellan 2011 års EM-treor. Helena har utvecklats fint senaste året och under normala förhållanden ska Helena slå denna duktiga bulgar. Nu rådde det inte normala förhållanden för Helena, hon hade haft magsjuka veckan innan och vägde in 1,5 lättare än normalt. Båda boxarna möts ofta på halvdistans och byter slag. Det är jämt och tufft, men Helena saknar lite av sin vanliga ork och kraft. I sista ronden ger Helena allt och kämpar som en furie vilket gör mig stolt som coach, men det räcker inte till seger.

75 kg Anna Laurell – Tamara Garcia, SPA 16-3

Anna inleder mot en spanjorska som är rankad nr 6 i världen, hon är en kort stark attackboxare med bra gard. Anna tar tag i matchen från start och slår ut raka slag med bra tryck för att sen snabbt flytta undan. Under resten av matchen jagar spanjorskan och blir kontrad tungt. En klar vinst för Anna.

75 kg Anna Laurell – Nouchka Fontijn, HOL  9-19.

I kvartsfinal väntar den stora och snabba EM-tvåan från Holland som Anna har haft problem med förr. Taktiken här var att sätta press och överraska holländskan, vilket fungerade bitvis i första men tyvärr blir Anna kontrad lite för ofta, underläge 6-2. Samma mönster upprepar sig i andra, varpå vi byter taktik inför tredje och köar tempot i fötterna och Anna jobbar mycket in-ut. Detta jämnar ut matchen, men Anna kommer inte ikapp. Här skulle vi i hörnan bytt taktik redan efter första, något vi får ta med oss till framtida möten. Holländskan vinner sedan turneringen.

/John Brikell