Föregående helg var sportchef Lennart Bernström inbjuden till S:t Petersburg för att titta på och diskutera boxning med bland annat ryske chefstränaren

Jag blev inbjuden till det ryska boxningsförbundet av min gamle vän Nikolaj Hromow. Han är jämngammal med mig och vi har känt varandra i många år. Han är idag chef för gruppen med boxare i åldern 19 – 22 år i Ryssland. Det var mest boxare ur denna åldersgrupp som Ryssland deltog med i denna turnering i S:t Petersburg som jag bevittnade under tiden 7 – 12 maj (Governors Cup).

Det var 12 st. länder som deltog och 124 st. boxare. En mycket stark turnering.

Detta kan vara en turnering som är aktuell för oss nästa år med de allra bästa, då med ett träningsläger i Ryssland innan. Detta med läger i Ryssland var under min förra tid som förbundskapten väldigt utvecklande. Vi började åka på läger till Ryssland 1995 och fortsatte nästan varje år. Ofta inför mästerskap.
Det tar tid att bli en bra boxare och med läger med de bästa utvecklas man på sikt. Ett måste för att åka till Ryssland på läger är att man måste vara väldigt bra grundtränad. Annars orkar man inte deras 14 dagars läger. Det är ett mycket tufft tempo på deras läger.
Majid Jelili och Andreas Gustafsson var de boxare som orkade hela distansen ut och så blev det sedan medalj på VM respektive EM efter Rysslandsläger. Ryssland har oftast fyra man i varje viktklass på sina läger. Ny träningskamrat varje dag i ett mycket högt tempo. Det är som sagt tufft, men skall vi vara med och konkurrera om plaster på OS så måste vi söka träningsnivåer på mycket hög nivå.

Jag själv som varit borta från världsboxningen i 11 år var dagarna i S:t Petersburg mycket givande. Det var som att lära sig gå igen. Det var många gamla minnesbilder som, ramlade ner och samtidigt såg jag att tempot och slagintensiteten var högre en för elva år sedan.
Inga nya slag har uppfunnits, men domarna och bedömningen har ändrats. Ser att det är ännu viktigare idag med en mycket grundlig skola för att lära ut boxning. När tempot är högre måste vi ha ännu bättre grund att stå på. Både kunna attackera, kontra och även behärska de olika distanserna. Utveckla de taktiska färdigheten samt höja den fysiska statusen väsentligt.

Vi har mycket att arbeta med för framtiden. Vi har ett OS som står för dörren nästa år, men vi måste redan nu arbeta mot OS 2024 och 2028. En långsiktig arbetsplan är ett måste och att ha tålamod i arbetet efter den framtagna planen.