Peter Kärrlander rapporterar från årets Oslo Round Robin Tournament 23-25 januari.

Så var Round Robin-turneringen i Oslo avslutad. Precis som förra året var turneringen mycket välarrangerad med bra boende och kyckling till mat. (Var man än åker i världen är det kyckling man föder boxare med – lunch som middag!) Norska Boxningsförbundet skall ha ett stort tack för att man arrangerar denna årliga Round Robin-turnering. Vi får hoppas att Norge fortsätter driva denna turnering även i framtiden.

Italien vann denna omgång välförtjänt mot Norge och blev därmed bästa nation och hemmanationen Norge fick nöja sig med en andra plats. Tyvärr förlorade Sverige även denna sista omgång mot Finland. De svenska tjejerna kämpade dock väl och föll med flaggan i topp. Sverige fick därmed nöja sig med en fjärdeplats.
Damboxningen har utvecklats mycket de senaste åren och värt att notera är att de boxare som har många matcher och rutin tenderar att dominera scenen. Denna turnerings bästa boxare i respektive lag var i många fall även de äldsta. Finland – Mira Potkonen. 33 år. Italien – Marzia Davide, 34 år, Sverige – Linnea Strandell, 29 år. Dessa tre boxare har också närmare eller mer än 100 matcher i bagaget. Den relativt höga medelåldern för damboxarna verkar inte ha en negativ inverkan, tvärtom.

Referat från den 3:e omgången:
Lördag 25/1. Sverige vs Finland, förlust 1-3.
51 kg Norah Guzlander, SWE vs Lise Sandebjer, FIN/SWE  Förlust 0-3
Norah mötte i denna match Örnenboxaren Lise Sandebjer, som i denna turnering boxades för Finland (vilket inte är ovanligt i Round Robin-turneringar för att fylla klasserna). Denna mycket jämna match svängde fram och tillbaka, men Lise avslutade med en stark fjärderond, och tog därmed hem segern. Norah har vuxit mycket under denna turnering och visat att hon kan prestera även på internationell nivå. Norah saknar fortfarande rutin, men med mer matchvana och internationell erfarenhet kommer hon kunna prestera ännu bättre på framtida internationella uppdrag.

57 kg Linnea Strandell, SWE vs Cecilia Nilsson, FIN  Vinst 3-0
Inför detta möte stod det 1-1 i inbördes möten mellan Linnea och EU-bronsmedaljören Cecilia Nilsson. Deras tidigare matcher har varit mycket jämna, så det var med stor respekt och nervositet Linnea gick in i ringen. Linnea boxades mycket fokuserat och gjorde en av sina bästa matcher. Linnea lyckades neutralisera finskan med bra förberedelse med raka vänstern för att sedan följa upp med högern. Linnea vann en jämn men klar seger 3-0. Linnea visar upp en bra form och presterar bra mot starkt internationellt motstånd, vilket lovar gott inför kommande mästerskap.

60 kg Sagal Adan, SWE vs Mira Potkonen, FIN  Förlust 0-3
I denna match fick Sagal tuffast möjliga motstånd mot regerande nordiska mästaren i 60 kg. Sagal och Mira möttes i Finnkampen i början av december, så boxarna kände väl till varandra. Mira, som är en av nordens bästa och tuffaste damboxare, blev med sin rutin och hårdhet en allt för svår uppgift för svenskan. Sagal visar upp stort hjärta och intelligent boxning i matchen, som lovar gott för framtiden. Sagal har mycket bra blick för sporten och med mer rutin kommer hon bli ett starkt kort i det svenska landslaget framöver.

64 kg Anna Lindqvist, SWE vs Annukka Volotinen, FIN  Förlust 0-3
Anna mötte i denna match en rutinerad finska med 97 matcher i bagaget. Detta hindrade dock inte Anna, som utan respekt satte upp ett högt tempo mot finskan. Finskan svarade upp med samma mynt och det blev en mycket tuff och intensiv match. Anna förlorade knappt de första två ronderna, men vann de följande två. Med minsta möjliga marginal förlorade dock Anna denna match. Anna skall vara nöjd med sin insats i denna turnering och debut i landslaget. Vi lär få se mer av denna unga Malmötjej i landslagsfärgerna framöver.

 

/Peter Kärrlander