Den sista möjligheten att kvalificera sig till OS i Paris, 2nd World Olympic Boxing Qualifying Event, avgjordes i Bangkok, Thailand, under de senaste två veckorna.

Totalt tävlade 578 boxare från 132 nationer i Bangkok, vilket gjorde evenemanget till en av de största boxningstävlingarna genom tiderna.

Sverige skickade ett lag med 6 boxare som tävlade om de sista kvotplatserna för att kvalificera sig till de olympiska spelen i Paris.

 

Det svenska laget bestod av

Boxare

54 kg Sara Svensson, Föreningen Redline

60 kg Agnes Alexiusson, BK Ringen

75 kg Love Holgersson, BK Swing

63,5 kg Hampus Broman, BS Tor Kumla

71 kg Kevin Scott, IF Linnea

80kg Erik Mendoza, Djurgårdens IF

 

Ledare

Sander Lauritsen

Meseret Bede

Stuart O’Connor

 

Match 1

Hampus Broman mot John Ume, Papua Nya Guinea. Hampus fick en bra start mot Tokyo-olympiern som använde sin långa räckvidd på ett bra sätt. Den andra ronden var mycket tätare och gjorde den sista ronden till en ”vinnare tar allt”-affär. Den sista ronden började en fantastisk takt med Hampus som fick bättre betalt av utbytena, detta var tillräckligt för att fånga domarnas ögon och han kom ut som en 4-1 vinnare.

Match 2

Kevin Scott mot Steve Kulenguluka, Demokratiska republiken Kongo. Kevin fick en perfekt start mot den professionella boxaren från Kongo och använde alla sina färdigheter för att undvika alla stora svängningar från sin motståndare. Steve är känd som en stor puncher som har stoppat de flesta av sina motståndare. Tyvärr så stoppades Kevin halvvägs genom den andra ronden av en kombination och matchen bröts därefter.

Match 3

Hampus Broman mot Abdelhaq Nadir, Marocko. I sin andra match boxades Hampus mot en annan OS-deltagare från 2020, den erfarna boxaren från Marocko. Bronsmedaljören från de afrikanska spelen använde all sin erfarenhet för att skapa vinklar och fånga Hampus med snabba kombinationer för att vinna med 5-0 i domslut.

 

 

 

Match 4

Erik Mendoza mot Mindaugas Gedminas, Norge. I det som skulle bli en kamp mellan de två nordiska boxarna var de två boxarna mycket jämnstarka. Båda boxarna var angelägna om att gå vidare till nästa omgång av tävlingen, men det var den norske boxaren som tog hem segern med de mest iögonfallande kombinationerna.

Match 5

Agnes Alexiusson mot Teretia Toauriri, Kiribati. Agnes inledde sin tävling på ett explosivt sätt genom att stoppa sin motståndare i den första minuten av rond 1.

Match 6

Sara Svensson mot Ekatrina Sycheva, Armenien. I en annan jämn match fick Sara en lite långsam start och gav den första ronden till sin motståndare där båda tjejerna inte riktigt engagerade sig i varandra. Den andra ronden var mer av samma sak med båda tjejerna som inte landade mycket men efter den andra ronden befann sig Sara 2 ronder ner. Finalen exploderade i handling med Sara som pressade sin motståndare och tvingade henne att hålla och hålla. Efter att ha tilldelats en varning slutade poängen 28-28 hos 4 av domarna, men med 3 som gick till armeniskans fördel lämnade Sara tävlingen.

Match  7

Love Holgersson mot Veronika Nakota, Ungern. Den tidigare ukrainska boxaren som för närvarande är rankad som nummer 3 i världen i 70 kg gick upp till 75 kg för att försöka få sin OS-plats. I en mycket jämn match där Love försökte boxas på långt håll använde Veronika sin erfarenhet för att stänga luckan och kväva Loves arbete. Domaren gav många tillsägelser till ungerskan men överraskande nog varnade han inte boxaren. Denna taktik räckte för att skicka ungerskan till nästa omgång på ett 4-1-beslut.

Omgång 8

Agnes Alexiusson mot Rashida Tagirova, Uzbekistan. Agnes andra match var mot den oortodoxa boxaren från Uzbekistan. Med hjälp av sina snabba fötter landade Agnes flera kombinationer och tvingade fram en räkning i rond 2. När slutsignalen ljöd var Agnes den klara vinnaren med 5-0.

Omgång 9

Agnes Alexiusson mot Ankushita Boro, Indien. Detta var på papperet det tuffaste testet för Agnes som boxades mot den tidigare juniorvärldsmästarinnan och nuvarande bronsmedaljören från senior-VM.  Agnes fick en snabb start och använde sin rörelse och snabba kombinationer för att vinna den första ronden med 4-1. I den andra ronden blev Agnes lite tveksam och väntade för länge med att engagera sin motståndare och gav den andra ronden 4-1 till indiern. Matchen var jämn inför den sista ronden och båda boxarna gav allt de hade. Under de sista 30 sekunderna av matchen, när inget skiljde dem åt, fick Agnes in två kombinationer vilket räckte för att skicka henne till final där hon vann med 3-2.

Omgång 10

Agnes Alexiusson mot Thi Linh Ha Vietnam. Agnes lämnade inget åt slumpen i den här sista matchen och använde sina snabba händer och fötter hela tiden. Hennes motståndare från Vietnam kämpade för att hantera denna rörelse och gjorde det till en klar vinst för Agnes 5-0 och fick sin kvotplats för andra gången.

 

Inga nationer kommer att skicka det maximala antalet 13 boxare till OS men fem av dem har minst 10, till exempel Australien, Uzbekistan, Brasilien, Irland och Kazakstan. 240 boxare från 63 länder kvalificerade minst en boxare från de olympiska spelen innan de nio universalitetsplatserna (wild cards för utvecklingsländerna) skulle bli kända.

Europa har 89 kvalificerade boxare före Asiens 71, medan Amerika har 45, Afrika 20 och Oceanien 13 platser till OS i Paris, därutöver har Boxing Refugee Team två kvotplatser.

Rangordningen av nationerna efter alla kvaltillfällen baserat på deras antal kvoter till OS i Paris:

  1. Australien: 12 kvalificerade boxare
  2. Uzbekistan: 11
  3. Brasilien, Irland, Kazakstan: 10
  4. Kina, Frankrike, Italien, Thailand, Turkiet, Förenta staterna: 8
  5. Storbritannien, Indien, Spanien, Kinesiska Taipei: 6
  6. Algeriet, Azerbajdzjan, Bulgarien, Colombia, Kuba, Filippinerna, Polen: 5
  7. Mexiko: 4
  8. Belgien, Dominikanska republiken, Ecuador, Egypten, Ungern, Jordanien, Marocko, Nigeria, Serbien, Tadzjikistan, Ukraina: 3
  9. Kanada, DR Kongo, Georgien, Tyskland, Japan, Mongoliet, Nordkorea, Norge, Puerto Rico, Refugee Olympic Team, Sydkorea, Sverige, Venezuela, Vietnam: 2
  10. Armenien, Kap Verde, Kroatien, Danmark, Finland, Kosovo, Kirgizistan, Moçambique, Nederländerna, Panama, Rumänien, Samoa, Slovakien, Tunisien och Zambia: vardera 1 kvalificerad boxare.

 

//Stuart O’Connor, sportchef Svenska Boxningsförbundet