Head coach för dam- och herrseniorerna Lennart Bernström har satt ihop följande rapport efter OS-kvalet i Paris i början på juni.

Vi visste att kvalet startade upp den 4 juni, men vi reste redan ut den 1 juni för att lugn och ro komma på plats i Paris. Vi visste också att alla våra fem boxare skulle tävla den första dagen, den var en stark anledning att vi ville vara på plats i god tid före tävlingsstart. Nu visades detta var ett mycket bra beslut för när vi samlades på Arlanda för avfärd till Paris så hade inte Liridon Nuha fått svar på sitt Covid – 19 test. Han hade testats tillsammans med Adam Chartoi, som hade fått sitt negativa svar i god tid. Liridons test hade de helt enkelt slarvat bort. Liridon kom inte ombord på planet till Paris.
Vi tog hans startbok samt tävlingsdräkt för att därigenom boka in honom i turneringen. Vi hade nämligen vår inbokning i turneringen på kvällen den 1 juni.  Liridon fick göra ett nytt Covid – 19 prov och dagen efter fungerade allt, så på kvällen den 2 juni var hela laget på plats. Vi som var laget var:

57 kg Stephanie Thour, Växjö BK

60 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK

75 kg Love Holgersson, BK Swing

75 kg  Adam Chartoi, Hammarby IF

81 kg Liridon Nuha, Hammarby IF

Ledare: Lennart Bernström, Ulf Persson, Viktor Shynul, Mikael Jaeger samt cutman Carlos Bermudez.

Hade i god tid fått igenom att SOK betalade för respektive klubbtränare. Tyvärr kunde inte Majid Jelili p.g.a arbete medfölja på denna resa. Nu fick Carlos som lindade boxarnas händerna den platsen. Ser det som mycket viktigt att om möjligheten finns ha boxarnas klubbtränare på plats.

Under vår vistelse i Paris fick vi genomgå tre Covid – 19 tester. Fick inte lämna hotellet mer än till träning och tävling. Invägning skedde på ett hotell ca 200 meter från vårt hotell. Vi delades in i grupper när vi skulle väga in och fick absolut inte gå ensamma. Vi levde i en bubbla under hela vår tid i Paris. Bra träning inför vad som väntar oss i OS senare i sommar.

Tänkte här kort gå igenom våra matcher viktklass för viktklass

Stephanie Thour i 57 kg ställdes mot Ukrainas Juliia Tsyplakova. Stephanie hade mött henne i Tammerforsturneringen 2018. Då förlorade Stephanie. Nu blev det en efterlängtad vinst. Främst att Stephanie höll sin distans och rörde sig mycket i sidled. Matchen var mycket jämn, men Stephanie lyckades hålla huvudet kallt och få en de tydligaste träffarna.

Nästa match för Stephanie var mot irländskan Michaela Walsh som var rankad som nr två i klassen. En skicklig boxare som bygger mycket av sin boxning på kontra-attack. Vi tränade på att Stephanie skulle genomföra s.k ”skenattacker”. Att lura motståndaren att komma och sedan att kontra på henne. Det lyckades tyvärr inte denna gång. Walsh var för skicklig.

I boxoff fick Stephanie den engelska boxaren Karriss Artingstall. En lång högerboxare som vi hade sett senast i Usti Nad Labem turneringen i början av maj. Vi betonade mycket direkthöger följt av vänsterkrok. Stephanie blev trött i denna match. Något vi inte hade sett i de tidigare matcherna i turneringen. Kan säkert bero på den psysika spänning det var att leva i under dagarna i detta OS kvalet. Stephanie är i början av sin karriär och har mycket att lära ännu. De är om tre år i OS Paris som hon skall nå sin topp.

Agnes Alexiusson i 60 kg hade tidigare i höst besegrat Kosovos Donjeta Sadiku, då på hennes hemmaplan. Vi visste ganska klart att Sadiku skulle attackera. Det skulle vara hennes enda chans för att besegra Agnes. Agnes stod i mot pressen och satt in tydliga fina träffar och segern blev Agnes.

Nu stod grekiskan Nikoleta Pita i vägen för biljetten till Tokyo för Agnes. De hade sparrat mot varandra på träningslägret i Polen i slutet av mars i år. Det blev i stort sett samma matchbild som i Agnes första match på OS kvalet. Det var några mycket spända sekunder innan domslutet kom att blå hörna (Agnes) hade segrat och OS platsen var klar. Skönt! Agnes har levt under mycket stor press under detta år. Nästa alla förväntade sig att hon skulle ta denna OS plats och hon gjorde det!!!!

Turneringen gick nu vidare för Agnes som semifinalen skulle möta den högerboxande Caroline  Dubois från England som hade i sin första match i OS kvalet vunnit över första rankade Mira Potkonen från Finland. Agnes vinner den första ronden men sedan kom hon tyvärr ofta på fel distans. Det blev förlust för Agnes men hon vann en bronsmedalj. Agnes har absolut kapacitet för att kunna vinna detta OS kval. Nu blev det inte så. Kan vara en fördel inför OS. Förväntningarna sänks. Agnes får nu slå ur underläge. Tror de passar Agnes perfekt.

Love Holgersson skulle från början ha möt Nicoletta Irina Schonberger från Tyskland. Hon kom ej till start p.g.a att hon blivit gravid. Nu kom Tyskland med Christina Hammer som har gjort ett flertal proffsmatcher. Endast förlorat en match i proffsringen. Keller har bl.a besegrat Mikaela Laurén och Maria Lindberg. Här visade Love upp en mycket fin teknisk taktisk boxning som gjorde bort proffsboxaren Hammer, Det var extra skönt att se hur Love agerade i ringen. Vi har fått en del kritik för att vi valt att Love fått vara hemma från turneringar denna säsong p.g.a Covid – 19. Vi har hela tiden stått bakom Loves beslut i denna fråga. Därför var denna seger extra skön.

I nästa match gällande direktplats till OS ställdes Love mot Nederländernas Nouchka Fontijn. Rankad som tvåa i världen i klassen. I denna viktklass 75 kg fanns ej någon box off. Love gör åter en mycket bra match och har många fina träffar inne på Fontijn. Tyvärr fällde nog Fontijns några mer explosiva träffar utslaget till vinst för Nederländerna i denna jämna match. Jag led verkligen med Loves förlust. Hoppas nu hon efter en skön sommar bestämmer sig för att fortsätta med boxningen. Hon har mycket kvar att ge.

Adam Chartoi mot Bulgariens Simeon A Chamov blev en jämn match där till slut Adams större kunnande fällde utslaget. Adam fick en riktig ”dansk” skalle på sin näsa som störde Adam i denna match. Därav blev matchen säkert jämnare än vad den annars hade varit.

Adam fick sedan mötta Ukrainas Oleksander Khyzhniak. En mycket stark attackboxare som verkligen attackerar från första gonggongslaget till det sista. Adam försökte röra sig och hålla Khyzhniak på avstånd, men tyvärr lyckades det inte. Adam hade fortfarande stora besvär med sin näsa. Oleksander vann sedan hela klassen.

I boxoff mötte Adam sedan Giorgi Kharabadze från Georgien. Åter igen en tuff attackboxare som hade förlorat ytterst knappt i matchen innan matchen mot Adam. Giorgi hade i denna match fått en skada över sitt ena ögonbryn. Giorgi sprang direkt på Adam i matchinledningen. Han verkligen sprang på Adam. Den lilla boxning som han uppvisas tyckte vi Adam stod för. Matchen stoppades efter ca. 1 min av den första ronden när Giorgis tidigare skada hade nu gått upp. Några mycket nervösa sekunder i väntan på domslutet som blev 3 – 2 till Georgien. En mycket tung förlust för Adam. Nu lever OS-hoppet kvar för Adam. Vi hoppas på en rankingplats. Adam ingår annars likt Stephanie i den grupp SOK satsar på inför OS i Paris 2024.

Liridon Nuha började detta kval genom att besegra Estlands Stiven Aas. En bra genomförd match så vinner Liridon denna match.

Nästa match blev mot Englands Benjamin Whittaker. Rankad som nummer ett i klassen. Liridon hade mött Whittaker i GeeBee-turneringen för något år sedan och kände därför väl till honom. Whittaker är en smart boxare. I andra ronden träffade Liridon med en mycket bra vänsterkrok. Whittaker går snabbt in och håller. Det blev seger för Whittaker och OS-plats för honom.

För Liridon gällde nu box off mot Irlands Emmet Brennan. Här trodde vi på mycket stor chans för Liridon. Brennan är i stort sett samma boxartyp som Liridon. Matchen blev så oerhört tätt, hade hoppats på att Liridon skulle använt sina raka slag något oftare. Resultatet var lika efter tre ronder. Varje domare fick sedan säga sitt och då blev det 3 – 2 till Brennan. Den stolpe in vi hade den första tävlingsdagen följde tyvärr inte med oss alla dagar på detta OS – kval.

Räknar vi in de två matcherna vi hann genomföra i London 2020 så gjorde vi totalt 16 matcher med 8 vinster. Alla våra boxare kom till kvartsfinal. Vi får gå tillbaka ända till OS-kvalet 1996 för att hitta liknande resultat.

Nu blev det en OS-plats och vi hoppas på en till.

Sedan bör vi absolut i höst sätta oss ner och göra en ordentlig utvärdering vad vi gjort i denna OS-cykel sedan 2016. Vi skall sedan tillsammans arbeta fram en sportslig plan fram emot Paris 2024.

Mvh Lennart Bernström
Head coach dam- och herrsenior SBF