Förbundstränare Klas Sandberg lämnar rapport från damturneringen Nikolaev City Cup i Ukraina.

Nio länder deltog på Nikolaev cup i Ukraina och Sverige deltog med 4 boxare:

Elin Rönnlund, Haninge BK, 48 kg.
Juliana Söderström, Botkyrka BK, 54 kg.
Linnea Strandell, Djurgården IF, 57 kg.
Love Holgersson, IF Linnea, 75 kg.

Med på resan skulle även Patricia Holgersson, Höllviken, vara. Men Patricia skadade olyckligtvis foten några dagar innan avresa och kunde inte delta. Med som domare var Cem Ömal.

Turneringen är ett lagom ”stesstest” för både boxare och ledare. Både mat och informationsflöde kan vara annorlunda mot i Sverige och dessutom pratar endast ett fåtal av arrangörerna engelska. Ett bra tillfälle att träna på att prestera under annorlunda förhållanden!

Första dagen boxade Elin och Juliana, båda mot Ukrainsk motstånd, och trots bra boxning så hade de svårt att få poängen registrerade. Knapp förlust för båda, (10-11 för Elin 9-11 för Juliana). Även våra nordiska grannar Finland hade det tufft då deras två deltagare åkte ut första dagen (Polen resp. Ukraina). Resten av veckan anordnades matchsparringar med Polen, Finland, vitryssland och Ukraina.

Linnea boxade kvartsfinal mot Maryna Moroz, Ukraina, som hon med högt tempo och variation mellan huvud och kropp manövrerade ut med 11-7. I semifinal mötte Linnea VM-silvermedaljören från Kina, Sandra Kruk, Polen. Linneas taktik passade polskan synnerligen dåligt  och tack vare att Linnea höll fokus upp och aldrig frångick sin planerade boxning kom Kruk aldrig in i matchen. Mycket bra boxning och en mycket meriterande seger.

Finaldagen boxade Linnea mot fransyskan Haiva Hamadouche. Linnea hade känningar av magsjuka under natten och kanske var det det som gjorde att Linnea inte stod att känna igen från semifinalen. Tempo, skärpa och orken fanns inte där den här matchen, förlust med 16-22. En silvermedalj till Linnea som visade på en hög högstanivå den här turneringen.

Love Holgersson var lottad till direktfinal mot bulgariskan Viktoryia Yakushina. Detta var Loves comeback efter en långvarig skada och det syntes att Love är hungrig på boxning. Love utnyttjade sitt räckviddsövertag föredömligt och lät aldrig bulgriskan komma in på sitt avstånd. Efter de första två ronderna mattades Love något men kunde rutinerat ändå säkra matchen. Vinst 14-4 och Guld till Love.

Bland de länder och boxare som imponerade mest på mig i turneringen la jag märke till att boxarna har väldigt individuella stilar, ingen boxare ser likadan ut som en annan utan individen har någon spetsegenskap som de bygger sin boxning kring. Om någonting inte fungerade en rond så kom de sällan ut och gjorde samma sak nästa rond. De hade förmågan att analysera situationen och plocka fram plan b för att låsa upp sin motståndare.

Cem Ömal blev utsedd till turneringens bästa domare. Stort grattis!

/Klas Sandberg