I helgen var det premiär för boxningens deltagande i Nations Challenge. Detta i form av lagkamp med Norge på ungdoms- och juniorsidan. Som medarrangör stod Skoftebyns AIS. Läs mer om evenemanget nedan

 helgen som var, närmare bestämt på lördagen den 25/8, genomfördes en lagkamp mellan svenska och norska ungdoms- och juniorboxare. Lagkampen genomfördes som en del i ett större evenemang, Nations Challenge, där Sverige mötte Norge i flera olika grenar och idrotter. Boxningen deltog för första gången, detta genom ett samarbete mellan SBF och Skoftebyns AIS.

Efter genomförd invägning på fredag kväll så var det så dags att börja boxas 11.00 på lördagen. Efter genomförd defilering samt sjungna nationalsånger var det så dags för första matchen att starta. Stämningen var redan från början hög och det var mycket folk som ville se lagkampen.

Lagkampen inleddes med fyra matcher för ungdomsboxare.

De svenska boxarna inleder starkt med 3 raka segrar. Alexander Fredriksson inleder med vinst med 3-0 över Mehdi Al-Gazza i 57 kg, därefter följer Sam Svensson upp med vinst, 3-0, i 75 kg mot Muslim Yusopov. Sam boxades tufft och den norske boxaren fick ta räkning. Den svenska trippeln avrundades av Zhera Milli i 54 kg som var bättre än sin motståndare Benedicte Silden. Resultatet i den matchen blev 3-0. En bra start på lagkampen således.

Mönstret skulle upprepa sig i nästkommande matcher. Rebecca Ljunglöf i 70 kg avrundar ungdomsmatcherna genom att besegra Synne Elverhöi med 3-0 i en match där Rebecca gör en mycket bra insats.

Efter ungdomsmatcherna stod det 4-0 till Sverige.

I den första juniormatchen var det dags för Daniyal Sayid Shah i 56 kilo att möta Nomankhan Ahmadzai. Efter mycket fin boxning så stod Daniyal som segrare i den matchen.

Även de svenska juniorerna fortsatte på den inslagna vägen. I den sjätte matchen fick Hampus Broman i 64 kg vinsten mot Sayed Kazemi i en match som beskrevs som onödigt bökig. Matchen vann Hampus med 2-1.

Nebil Ibrahim stod för en stark insats i 64 kg mot den norske boxaren Zohour Qundoz. Efter stark boxning vann Nebil matchen med 3-0.

Andreas Palm i 64 kg har tränat mycket kroppsslag och det fick hans motståndare Martin Möller erfara. Två gånger fick norrmannen ta räkning, andra gången kom inte Nicolas upp utan Andreas fick dagens första seger på RSC.

I dagens nionde match kom den första norska segern när Martin Skogheim besegrade Peter Ahlberg med 3-0 i 64 kg. Peter har dragits med en skada och gjorde inte sig själv rättvisa men Martin Skogheim gjorde en bra insats och vann rättvist.

Ibrahim Bakhtiari besegrade i en jämn match i 64 kg Andreas Reppe från Norge. En spännande och jämn match mellan två duktiga boxare. Ibrahim stod till slut som segrare med med domarsiffrorna 2-1.

Nassir Eivaz boxades sedan väldigt bra i 69 kg mot Don Emini. Nassir visade upp bra kontringar och fina dubbelattacker och vann klart med 3-0.
Efter 11 matcher var ställningen så 10-1 till Sverige när två matcher återstår av Nations Challenge i Trollhättan.

Det norska laget avslutar starkt och tar två segrar i dagens två sista matcher. I en jämn och tät kamp i 75 kg slår norrmannen Pål Edvin Dyste Taher Ibrimazad med 2-1. En bra match från båda boxarna.

I dagens 13 och sista match möts Anabelle Bruun och Itza Pabonreyes i 57 kg. Efter en riktigt bra match från norskan så står hon som klar segrare i matchen med 3-0.

Slutresultatet i lagkampen blir 10-3 i Sveriges favör.
Till bästa boxare i det norska laget utsågs Anabelle Bruun, i det svenska laget gick den utmärkelsen till Andreas Palm.
Till bästa match utsågs den i junior 75 kg mellan Pål Edvin Dyste och Taher Ibrahimzad.

Headcoach Mikael Broman har all anledning att vara nöjd!
– Vi ser hur stor fördel det är att vi slutar säsongen senare och börjar säsongen tidigare.
– Det var kul att att matcherna blev jämna och bra. Jag är oerhört nöjd med boxarna, alla ledare och domare. Det här var kul. Vi kommer gärna tillbaka, säger Mikael Broman!
Per Arne Skau från Norge instämmer.
-Det här var kul och vi kommer gärna tillbaka nästa år, understryker Per Arne.

Stort tack till Mika Moisio och Skoftebyns AIS för en fin insats och arrangemang!

Dagen efter lagkampen mellan Sverige och Norge i Trollhättan var det dags för gemensam träning.

-Har vi alla åkt så här långt gäller det att utnyttja tiden. Vi startade redan klockan 07.00 med parövningar utan handskar, berättar Head Coach Mikael Broman.
Även om det var tuffa och jämna matcher under lördagen så var det enbart glada miner och fin träningsgemenskap under söndagen!
-Vi är båda relativt små boxningsnationer och vi måste hjälpas åt att utvecklas och bli bättre, underströk Norges Per Arne Skau.
I Skoftebyns fina lokaler körde Sverige och Norge gemensam träning med start klockan 10.
Ingen tänkte på att Sverige vann lagkampen med 10-3 utan nu var det en ny dag där alla hjälptes åt för att bli ännu bättre.
På det här viset har Mikael Broman och Meseret Bede tillsammans med Per Arne Skau maximerat uttaget av helgens aktiviteter.
Vi kan räkna med fortsatt utbyte med vårt grannland Norge.
Vid 12- tiden var det dags att styra kosan hemåt.
Tack för en riktigt bra insats allihop och det gäller alla boxare, tränare, domare och övriga ledare!
Ett stort tack till Mika Moisio och Skoftebyn.

Per Axel ” PAX” Sjöholm

Vice Ordförande
Svenska Boxningsförbundet