Head coach Lennart Bernström har sammanställt en rapport från landskampen mot Finland. En jämn tillställning med bra boxning.

Då var årets landskamp mot Finland genomförd. Det var BK Falken i Gävle som stod som värd för genomförandet av denna klassiska kamp. Som vanligt i dagens landskamper så är det ett litet mixande för att få ihop matcherna. Inte som förr, då vi körde vikt för vikt. Hade man inte representant så var det bara att lämna wo. Så är inte fallet idag. Nu fick vi ihop 10 st. kamper.

Det blev en jämn landskamp. Publiken trivdes. Inget domarkrig, utan rätt vinnare. En trevlig boxningsafton blev det.

Här följer en kort matchrapport:

Dam 51 kg Natalia Samsalieva, SWE – Fatma Hajidzadeh, FIN

Natalia är en stark attackboxare och hon tog också initiativet och träffade bra med sin högerkrok vid flera tillfällen. I den andra ronden kom Fatma tillbaka lite grand men i den sista ronden visade Natalia vem som var bäst. Det var åter igen hennes högerkrok som banade vägen för en klar 3 – 0 seger.

Dam 60 kg Stephanie Thour, SWE – Anni Viantie, FIN

Detta är en match som Stephanie kunde vunnit. När hon boxade på distans satte hon in flera fina klara träffar. Rak vänster mot kropp och rak höger mot huvud. Tyvärr blev det i sista ronden mer brottning än boxning och Stephanie blev helt onödigt träffad när hon gick ur slagväxlingarna med händer nere. Ändring på detta så kommer segrarna. Finsk seger med 2 – 1

60 kg Ali Yusefi, SWE – Santeri Kemppaien, FIN

Ali var verkligen matchsugen. Ville verkligen ha en seger här och det fick han. Med klara 3 – 0 vinner Ali. Det var främst hans bakre hand som träffade fint många gånger och när han sedan följde upp med vänsterkroken efteråt så såg det mycket bra ut. Tyvärr så fick Ali en skada i sin ena tumme. Skadan uppstod redan i den förstas ronden. Hoppas det inte är något allvarligt så Ali kan vara med på SM.

Dam 64 kg Linda Larsson, SWE – Anette Valtanen, FIN

Detta blev en tät historia där jag tyckte att Linda var den bättre boxaren, men utnyttjade inte sin längd till fullo. Linda hade fina träffar med sin raka vänster, följde alltför sällan upp med sin raka höger. Hade hon gjort detta så är jag övertygad om att segern blivit blågul. Linda kom ofta in på halvdistans och där var Valtanen något bättre och fick in de träffar som behövdes till seger. 3 – 0 till Valtanen.

64 kg Emil Harrysson, SWE – Jamil Mahdi, FIN.

Här kommer kvällens första Falkenboxare upp i ringen. Det blev en bejublad tillställning där Emil var den klart bättre boxaren. Det blev några täta slagväxlingar med Emil som segrare hela tiden i dessa. Några fina uppercutslag satt fint i kroppen vid några tillfällen. Hade Emil kanske kunnat byta vinklar lite oftare så hade matchen troligtvis inte gått tiden ut. Nu blev det klara 3 – 0 till Emil.

75 kg Erik Mendoza, SWE – Joona Roth, FIN.

Erik startade i ett mycket högt tempo och redan efter ca 10 sek hade han Roth verkligen i gungning. Erik fortsatte att ha kommandot hela tiden. Han boxade på den distans han behärskar bäst, nämligen halvdistansen. Roth försökte bryta mönster, men Erik visade verkligt bra kampanda och orkade hålla tempot uppe genom hela matchen. Tyder på att han är mycket bra tränad. Klara 3 – 0 till Erik.

75 kg Anton Hellström, SWE – Topias Lepo, FIN.

Kvällens andra Falkenboxare upp i ringen i fel viktklass för Anton. Finland hade ingen representant i 69 kg och därför genom att landskampen gick i Gävle så fick Anton gå upp i 75 kg. Anton startade lite lugnt och blixtrade till först i slutet av den första ronden. Anton boxade med tät gard och satt in tydliga träffar och fick med sig en klar 3 – 0 seger.

81 kg Viktor Olsson, SWE – Santeri Laine, FIN

Kvällens sista Falkenboxare var Viktor Olsson som mötte Finlands för kvällens bästa boxare Santeri Laine. Viktor visade att han har en verklig kampinställning. Den kortare Santeri duckade och rörde sig mycket i sidled och fick därigenom Viktor att få svårt att få fäste för sina slag. Det blev 2 – 1 till Laine i en mycket tuff kamp där Viktor vann den andra ronden.

91 kg Alexander Bwambale, SWE – Krenar Aliu, FIN

Detta blev kvällens kortaste match. Stoppades i slutet av den första ronden p.g.a ögonskada på Aliu. Poängen blev 2 – 1 till Aliu. Dessa två boxare möttes i Tammerforsturneringen för ca 1 ½ månad sedan då vann Alexander. Hade vi fått samma resultat här som i Tammerforsturneringen så hade vi vunnit landskampen. Nu hann inte Alexander visa sin klass.

91+ kg Agit Bilge, SWE – Annti Lenmusvirpo, FIN

I aftonens sista match så boxade Agit Bilge för oss. Agit är normalt en 91 kilos boxare. Han har varit med på höstens träningsläger och visat goda takter. Vi hade sett Finlands representant under Tammerforsturneringen så därför visste vi att vi kunde släppa upp Agit i 91+ i denna landskamp. Det blev en ganska så händelsefattig match där Annti stod som segrare med 3 – 0.

Till Bästa boxare i det Svenska laget utsågs Emil Harrysson och till Bästa boxare i det finska laget utsågs Santeri Laine.

Slutresultat 5 – 5.

Som domare i denna landskamp tjänstgjorde Leo Vainonen och Anders Andersson.

Glädjande var att så många tränare var på plats och coachade sina boxare. Klubbtränare är alltid välkomna på landslagets verksamhet.

Denna kamp hade vi absolut kunnat vinna. Nu har vi ett SM som väntar. Skall verkligen bli spännande att följa detta SM. Efter SM blir det en utvärdering av landslagets grupper och utvecklingslag samt en ny ranking.

Önskar alla boxare lycka till på SM!

Stort tack till arrangörerna och det finska förbundets boxare, ledare och domare för en trevlig landskamp!

Vi ses i Finland 2019!

Head Coach Lennart Bernström