Inför resan till Belgrad Winner så samlades laget på Bosön för ett förberedande läger, där vi fokuserade på parteknik och uppgiftsparring samt en del explosiva övningar, ganska korta pass men med hög aktivitet.

Samling var söndagen den 18:e och vi startade kvällen med ett säckpass. Måndagen bjöd på morgongymnastik, uppgiftsparring på förmiddagen och parteknik med tränarhandske på kvällen. Under tisdagen arbetade vi med medicinboll under morgonpasset, hade uppgiftssparring under förmiddagen och genomförde sedan 5 stycken 100-metersintervaller på eftermiddagen.  Deltagarna tog även covidtest inför avresan. På onsdagen startade vi dagen med skuggboxning och under förmiddagen blev det parteknik med tränarhandske och avslutningsvis var det individuell träning inför avresan på tidig torsdagsmorgon.

Kallade till lägret var följande boxare:

U22 Nebil Ibrahim 57kg Upsala IF                   Även Belgrad Winner

U22 Hampus Broman 63kg BS-Tor                 Även Belgrad Winner

U22 Peter Ahlberg 69kg Skoftebyn AIS          Även Belghrad Winner

Övriga tillfrågade boxare som för tillfället hade förhinder var.

U22 Kevin Scott, 63KG Upsala IF                     Enbart läger

U22 Ibrahim Bahktiari, 63KG Hammarby IF Boxning             Enbart läger

U22 Viktor Olsson, 91KG BK Falken                Enbart läger

 

Torsdag morgon 03.30 gick resan mot Arlanda där vi mötte upp med Viktor Schnyl, Adam  Chartoi och Liridon Nuha för avresa mot Belgrad – Serbien

Denna resa skedde med mellanlandning i Frankfurt, Tyskland där vi även mötte upp med Christer Palmén som följde med som domare under turneringen.

Väl på plats blev vi inkvarterade på Hotel Jugoslavia, ett 60-talshotel som var delvis renoverat men i ganska ok skick. Maten under veckan var helt ok. De hade dock flyttad tävlingen från Arenen Pinki som ligger ca. 2 km från hotellet till Rostova Sport Center som låg ca 30-40 min. bort med buss vilket gjorde det lite bökigt att ta sig till och från arenan. Arrangören hade en buss i vardera riktning varje dag så det fungerade rätt hyggligt även detta.

Det blev ett rörigt ledarmöte med start 20.00 första kvällen då man ändrade förutsättningarna för tävlingen, tanken var att det skulle vara invägning fredag morgon och lottning efter det, men pga antalet deltagare så ändrade man och lade lottningen redan torsdag kväll och för de aktivas del innebar detta enbart invägning matchdag. Lottningen tog nästan 4 timmar eftersom de inte hade koll på vilka boxare som inte avsåg komma till start utan fick plocka bort de aktiva under själva lottningen. Cirka 22.30 stod det ändå klart vilka av våra aktiva som skulle starta under fredagen och vilka som gick in i turneringen under lördagen.

Lottningen såg lovande ut inför första matcherna och vi hade goda förutsättningar inför de första matcherna. I startfältet fanns gott om meriterade boxare.

57 kg Nebil Ibrahim blev lottad mot Frankrikes Benik Melkumian under fredagen. Detta var en match som på pappret såg ut som det skulle bli en hyggligt enkel match för Sverige och matchen började bra för Nebil som höll bra tempo i sin boxning med fin boxning, jobbar in och ut med sina fötter och sätter bra träffar, men under rond 2 och 3 får fransmannen utrymme att störa ut Nebil och boxningen blir bitvis grötig och slutresultatet blir tyvärr en förlust med 4-1 till förmån för fransmannen.

30:27, 30-27, 29-28, 28-29, 30-27

Adam Chartoi 75 kg fick match under fredagen mot Bulgariens Rami Kiwan. Vi har upplevelsen att Adam styr boxningen i ringen under hela matchen. Känslan är att det kommer bli en seger för Adam men tyvärr så slutar matchen med domarsiffrorna 3-2 till förmån för Bulgarien.

29-28, 29-28, 29-28, 28-29, 28-29

Först ut under lördagen är Liridon Nuha 81 kg som får ta sig an Frankrikes Raphael Monny. Raphael är en tekniskt skolad boxare som under första och bitvis av andra ronden klarar av att hålla Liridon borta med sin jabb. Under 3:e ronden tar Liridon över matchen och vinner klart men detta räcker tyvärr inte till seger utan även här får vi en förlust med 3-2 till förmån för Frankrike.

Domarsiffrorna för denna match blev aldrig offentliga utan vi fick bara veta att det var förlust 3-2.

Hampus Broman 63 kg möter Serbiens Nenad Javanovic, en match som även denna slutar med förlust 3-2 till förmån för Serbien. Matchen ser ut att gå vår väg men domarna har även denna jämna match till motståndaren.

27-30, 27-30, 29-28, 29-28, 29-28

Peter Ahlberg 69 kg möter Kroatiens Filip Kolar, en match där Peter ger allt från start. Peter kontrollerar den första ronden men använder lite för mycket kraft och tar slut inför den 3:e ronden. Även detta en mycket jämn match som tyvärr faller på fel sida för vår del, förlust 3-2.

28-29, 28-29, 29-28, 29-28, 29-28

Vi kan se att det finns lite ringrostighet hos de aktiva, då de aktiva inte haft möjlighet att tävla i den omfattning som de borde ha gjort. Gemensamt kan man se att alla behöver göra lite till, vi ger bort vissa moment i onödan. Men överlag så är jag väldigt nöjd med insatsen baserat på den Covid-situation som har varit – alla visade att de hör hemma i det startfält som kom till Serbien för Belgrad Winner 58. Totalt 34 nationer från både Europa och Asien var på plats. Bortsett från de serber som lyckades ta sig till semifinal och final så imponerade framförallt Team GB och Scotlands Sam Hickory. Visst var det Kazakstan och Ryssland i var och varannan final men eftersom Governors Cup pågick samtidigt i S:t Petersburg så var inte alla de bästa på plats. När våra aktiva var ute ur turneringen ställde vi om till träningsläger och fick även den del internationell sparring.

Organiseringen av turneringen var en direkt katastrof, men det till trots blev det bra boxning och en möjlighet för de aktiva att se var de står och vad de behöver göra för att nå toppen. Denna gång var det inte Sveriges bästa insats men vi kommer igen och ser fram emot nya utmaningar inom kort.

Under de resterande dagarna, blev det träningsläger där alla fick ihop mellan 6-9 ronder sparring med boxare från Grekland, Frankrike, Bosnien, Serbien, Montenegro samt Ungern.

Damerna reser inom några dagar till Tjeckien och Usti Nad Labem – de OS-aktuella herrarna reser till Spanien på träningsläger inför kvalen och U22- Herrar reser till Schwerin i Tyskland för träning och tävling inför U22-Em som startar 15 Juni.

// Mikael Broman – Ansvarig Ungdom, Junior & U22

Svenska Boxningsförbundet.