Herrjuniorernas Headcoach Hichem Aouali rapporterar från Junior-EM i Anapa, Ryssland där Adam Alexiusson och Samer Tabal försvarade de svenska färgerna.

Resan till Junior-EM i Anapa, Ryssland, gick som planerat. Anapa visade sig vara en trevlig liten turistort med bra väder och mycket idrott. Vi bodde på ett bra hotell med gångavstånd till och från tävlingsarenan.

På mästerskapet deltog 28 nationer och 180 boxare. I Adam Alexiussons viktklass 56 kg deltog 22 boxare och i Samer Tabals klass (64 kg) deltog 20 boxare.

Adam Alexiusson (56 kg) var först upp av de svenska boxarna i ringen. I åttondel fick han möta Lettlands Sergejs Hodjusins. Efter en något spänd inledande första rond, kom Adam igång bra i andra och ökade i tredje ronden. Han fick den gängliga och långa letten att tappa balansen. God styrning med främre handen, fina träffar med främre handen, högt tempo och bestämd boxning gav Adam segern. Seger i Adams mästerskapsdebut.

I kvartsfinal stod Marutyan Zhorzhik från Armenien för motståndet. Adam inledde bra, och höll den korta samt explosiva armenen på distans. Han följde sin taktik till punkt och pricka. I andra och tredje ronden ökade Armenen tempot och blev för stark. Förlust, men en mycket bra mästerskapsdebut av Adam som visade på bra fokus, fin teknik, följde sin taktik och hade god vilja.

Samer Tabal mötte i åttondelsfinal Lubomir Penev från Bulgarien. Efter bra kontroll på distans och tydliga singelträffar i första ronden ökade Samer takten i andra ronden. Han fick in flera bra slagserier och boxades mer offensivt. I tredje ronden styrde Samer återigen på distans och fick Bulgarien att missa. Vår man träffade mer och blev minst träffad i alla tre ronderna men lyckades inte övertyga domarna och förlorade. En godkänd insats av Samer på hans första mästerskap som junior. Samer visade prov på att han har en mycket hög kapacitet tekniskt och taktiskt.

Under de återstående dagarna fick killarna sparring med Italien, Ukraina, Vitryssland och Bulgarien. Bägge våra boxare skötte sig utmärkt med god inställning, disciplin och fokus under träning, matcher och sparring. I matcher och sparring visar de att det finns kapacitet att bygga på inför kommande mästerskap och vi är inte långt ifrån medaljkandidaterna.

Förutom träningar har vi hunnit med sightseeing i stan under vilodagen och bad i Svarta Havet.

I detta mästerskap har det visat sig att de som dominerar, håller ett högt tempo, följer upp attacker, är starka i närkamper och är offensiva har stor framgång. Den första och sista delen i ronderna är mycket viktig med det rådande poängsystemet där varje rond är lika viktig. Man märker att de mest rutinerade boxarna startar ronderna bäst och avslutar ronderna bäst. Ryssland blev bästa nation på mästerskapet med 9 finalister och 8 guld.

Den absolut vassaste boxaren under finalerna var Nikita Puskonov i 52 kg. Han utklassade den mycket duktiga Ruslan Rustamov från Azerbajdzjan. Under alla tre ronder visade Nikita prov på alla bedömningskriterierna i det rådande poängsystemet med tydliga träffar, aktivitet, dominans, försvar och ren boxning.

Jag vill tacka Joel Grandell för ett bra samarbete. Det har fungerat mycket bra under hela resan. I allt från träning, sparring och matcher till lagaktiviteter utanför boxningen.

Junior-EM
Anapa, Ryssland
6-15 juni 2016

56 kg
08/06 1/8 Adam Alexiussion, Sverige – Sergejs Hodjusins, Lettland 3-0
11/06 Kvart Marutyan Zhorzhik, Armenien – Adam Alexiusson, Sverige 3-0

64 kg
09/06 1/8 Lubomir Penev, Bulgarien – Samer Tabal, Sverige 3-0

Den svenska truppen på Junior-EM i Anapa, Ryssland 6-15 juni 2016

56 kg Adam Alexiusson, Värnamo BK
64 kg Samer Tabal, Hammarby IF

Lagledare/Coach: Hichem Aouali
Coach: Joel Grandell

Domare: Mika Moisio