Här kan ni läsa en rapport från Junior EM i Sofia, Bulgarien i september 2019

I årets upplaga av EM för juniorer deltog 37 länder och 339 boxare från följande länder: Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Israel, Italien, Kosovo, Lettland, Litauen, Moldavien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Ryssland, Skottland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Wales.

Sveriges deltagande bestod av:

Noah Nordby 56kg         Kalmar Bk

Kevin Scott 60kg             Upsala IF

Hampus Broman 64kg   BS-Tor

Nasir Eivaz 69 kg            Guldstadens BK

Rebecka Ljunglöf 63 kg  Sundsvalls BK

Som ledare deltog Lina Skoghagen & Mikael Broman

Mästerskapet pågick under 10 dagar, 2 – 11 september, där 1:a och 2:a september var ankomstdagar där lottning och ledarmöte skedde 3:e september.

Den 4:e september startade själva turneringen och först ut var Noah Nordby som fick möta Greklands Lampropoulos Konstantinos som visade sig vara en betydligt bättre boxare än vi hade förutsatt. Det blev en jämn match där Noah fick med sig domarna i en av ronderna men matchen slutade med 5-0 till Lampropoulos, som fortsatte sin resa mot Serbiens Alicic Semiz. Även där vinst med 5-0 men i kvartsfinalen blev det en tuffare match som slutade 2-3 för Grekland och en förlust mot Rysslands Shumkov Vsevolod som sedermera tog guldet i viktklassen genom att besegra Englands Mohamed Adan i semifinal och Bulgariens Marinov Nikolay Nikolov i finalen.

Kevin Scott ställdes mot Balkou Dzmitry från Vitryssland, denna match svänger lite fram och tillbaka, stundtals hittar Kevin in fint med både främre och bakre hand. Tyvärr så har Balkou ett rörelsemönster som gör att det blir svårt att träffa huvudet, Kevin växlar över till att slå mot kroppen och den andra ronden går till Kevin men i sista ronden tappar vi lite och slutresultatet blir 4-0 till Balkou. Han fortsätter sin resa fram till semifinal med vinst mot  Kroatiens Mamic Diego och Moldaviens Bucsa Adrian. I semifinalen kommer förlusten efter en jämn match mot Rysslands Magamadov Usman som till slut tar guldet genom att besegra Englands Azim Adam med siffrorna 5-0.

Hampus Broman lottades direkt till 8-delsfinal och fick där möta Hasanov Rashid från Azerbajan. En match som under de första 2 ronderna var solklara för Hampus men i den tredje ådrog han sig ett cut under höger öga vilket skapade lite passivare boxning där Hasanov kunde komma allt mer men en trygg 5-0 seger för Hampus och vidare mot kvartsfinal. Där väntade Shakirov Ilia från Ryssland som denna gång fick med sig vinsten i en relativt jämn match och Shakirov fortsatte sen till semifinalen och besegrade Bulgariens Hristov Stilyan. I finalen vinner Shakirov mot Moldaviens Gudzi Vladislav och tog guld.

Nasir Eivaz möter Litauens Kudriavec Roman, även här har vi en jämn match där Nasir både rör sig väldigt smidigt och gör det svårt för motståndaren att träffa men ingen tar riktigt kommandot och får in slagen. I slutänden så går matchen till Kudriavecs fördel och förlust för Nasir. Kudriavecs förlorar sen 8-delsfinalen mot Ukrainas Zakharieiev Yurii som fortsätter sin resa hela vägen och vinner guldet genom att besegra Tysklands Dedic Gianni i kvartsfinal , Bulgariens Mehmed Emirdzhan i semifinal och i finalen besegrar han Rysslands Zakharov Dmitry.

Rebecka får den kanske tuffaste starten mot Rysslands Bersteneva Mariia (regerande ungdomsmästare), en match som till en början ser ut att gå bra för Rebecka, hon ligger på distans och träffar ryskan med jabben men efter att Rebecka blivit träffad av en hård smäll så blir hon mer och mer avvaktande till att attackera. Ryskan får mer och mer utrymme att göra sin grej och en förlust till Rebecka, ryskan förlorar sedan mot Englands Gemma Richardson som är regerande Juniorvärldsmästare och Europamästare. Hon går sen och vinner för andra året i rad genom att ganska enkelt besegra även Finlands Taimi Eveliina och Tyska Von Berge Stefanie.

Detta var Rysslands & Englands Mästerskap skulle man kunna säga, de fick med sig väldigt många medaljer.

Ryssland tog med sig 7 guldmedaljer varav 6 var på herrsidan, totalt 12 medaljer.

England tog med sig 3 guldmedaljer alla på damsidan, totalt 7 medaljer.

Sen kom Bulgarien med 8 medaljer, Ukraina med 9 medaljer och Italien med 6 medaljer men inte så många guld.

Vi är relativt nöjda med mästerskapet i sin helhet då allt var bra arrangerat och kanske skulle man velat se lite mindre favör till värdnationen. Bulgarien fick med sig en del tveksamma segrar, annars var bedömningen helt ok,.Visst har Ryssland en fördel i jämna matcher men de var helt klart den starkaste nationen på herrsidan.

Denna gång blev det inga medaljer men god erfarenhet och vi ser att vi närmar oss de starkaste nationerna då vi inte gav bort några vinster gratis. Vi fick även en junior rankad som 5:a i Europa, det är ändå helt ok.

För de boxare som åkte ur turneringen så väntade 2-3 träningspass med sparring, parövningar och säckträning så nån vila blev det inte – utveckling för framtiden. En bra insats av alla inblandade. Jag får tacka alla för denna gång.

Med vänlig hälsning

Mikael Broman

Huvudansvarig för Ungdom & Junior Svenska Boxningsförbundet.