Här hittar ni en rapport från Junior-EM i Budva som head coach för Dam U/J Lina Skoghagen sammanställt efter mästerskapet.

EM laget bestod av:

57 kg Zehra Milli, BK Masen

60 kg Sipel Duna, Nässjö BK

63 kg Lucin Seropian, NBK Akilles

Ledare: Lina Skoghagen och Niklas Valtonen

Det var en annorlunda uppladdning inför mästerskapet med tanke på covid-19 pandemin som vi fortfarande påverkas av även om vi går mot bättre tider. Dock lyckades vi få till en bra förberedelse för tjejerna med några läger samt tävlingar i Grekland, Danmark och Polen mot internationellt motstånd. Tjejerna har sedan gjort ett fantastiskt jobb på hemmaplan på sina respektive klubbar och verkligen kommit i sin bästa form till detta mästerskap.

Laget anlände till Montenegro sent på kvällen den 13 oktober. Lottning skedde dagen efter och alla blev lottade till åttondelsfinalerna som gick 17 oktober. Totalt deltog totalt 360 boxare från 38 nationer!

Resultat åttondelsfinaler:

57 kg / Zehra Milli SWE vs Kristina Markovic SRB – vinst RSC r2

Zehra vinner första ronden överlägset och har serbiskan för räkning en gång. I andra ronden växlar Zehra upp tempot ytterligare och efter 2 räkningar till bryter domaren matchen och Zehra är vidare till kvarsfinal!
60 kg / Sipel Duna SWE vs Cristina Chiper MDA – förlust 4-1

Sipel ställdes här mot en stark moldaviska, där Sipel vinner första ronden solklart hos alla domare. I andra ronden kommer moldaviskan ut med ett högre tempo och trots att Sipel fortsätter pricka henne på vägen in och sätter de tydligaste träffarna, faller hon in lite i moldaviskans boxning. Dock får Sipel inte med sig ronden här och förlorar den med 4-1 hos domarna. Sista ronden ser liknande ut och svänger fram och tillbaka. En match som kunde gått vilket håll som helst. Sipel vinner alla ronder hos en domare men får tyvärr inte med sig resterande.
63 kg / Lucin Seropian SWE vs Anastasija Nikolovski SRB – vinst 5-0

En tydlig vinst för Lucin som går in bestämt från rond ett och sätter tydliga hårda träffar och höjer sin boxning för varje rond som går. Lucin vinner samtliga ronder hos alla domare och är vidare till kvartsfinal!
 

Resultat kvartsfinaler:

57 kg / Zehra Milli SWE vs Teresa Makinen FIN – vinst 3-1

En jämn match mot en stark finska som gärna vill hålla och böka, vilket gör att Zehra fastnar lite på insidan emellanåt. Zehra får instruktioner att boxa in och ut snabbt med dubbla attacker, vilket hon lyckas väldigt bra med och finskan hänger inte riktigt med Zehras snabba tempo. Ibland lyckas finskan träffa Zehra bra påvägen in men det är Zehra som träffar mest och styr matchen igenom. Vinst till Zehra och vidare till semifinal!

63 kg / Lucin Seropian SWE vs Saule Kardokaite LTU – vinst RSC r1

Lucin går in väldigt bestämt och får direkt fäste med tunga slag. Domaren går in och räknar väldigt kort in i första ronden. Lucin fortsätter sedan och kort efter kommer andra räkningen och domaren bryter matchen. Vinst till Lucin och vidare till semifinal!

Resultat semifinaler:

57 kg / Zehra Milli SWE vs Bojana Gojkovic MNE – Förlust 5-0

Zehra ställs här mot regerande Europamästaren från Montenegro som är en väldigt skicklig kontringsboxare. Första ronden blir mycket av ett ”ställningskrig” då båda boxarna läser av varandra och inte vill släppa in något gratis. Inte många rena träffar som delas ut, men ronden går till Bojana. I rond 2 lyckas Zehra få ut sina attacker mer vilket jämnar ut matchbilden och här får Zehra med sig 2 av domarna men resterande 3 ger ronden till Montenegro. Sista ronden blir även den jämn men även här är det Bojana som drar det längsta strået. Zehra gör en väldigt stark insats här och vinner brons på sitt första junior-EM. Bojana vann även detta EM och tog sitt fjärde EM-guld.

63 kg / Lucin Seropian SWE vs Iulia Starchenko RUS – Förlust 5-0

En tuff match med mycket vilja från båda håll. Lucin är den som sätter press från början till slut och gör verkligen allt hon kan för att få tag på ryskan. Ryskan är väldigt rörlig och boxar lite oförutsägbart med mycket tempoväxlingar vilket gör henne lite svårläst. Lucin lyckas stundtals att sätta fina träffar men ryskan är snabb på att gå in och hålla och dra i Lucin för att komma undan. En jämn match som tyvärr inte räcker till vinst men Lucin vinner här ett brons på sitt första junior-EM efter en väldigt stark insats. Även Lucins motståndare vann sedan finalen och blev europamästare.
Sammantaget ett väldigt lyckat mästerskap där vi kommer hem med två bronsmedaljer. Även Danmark tog ett brons på damsidan (50 kg) och toppades av Norge som tog ett guld (75 kg) som vi hade äran att få heja fram! Detta visar at vi i Sverige och Norden är på god väg för framtiden! Värt att nämna är också att våra tjejer gick in i detta mästerskap med väldigt få matcher – sett till de större nationerna – Sipel med 17 matcher, Lucin med 16, Zehra med 25 – och lyckades ändå placera sig som topp 3 i Europa. Nu har ju covid-19 såklart bidragit till att vi inte kunnat tävla så mycket som vi önskat, men oavsett covid-19 eller ej så har vi svårt på damsidan att få matcher vilket är en utmaning vi behöver jobba vidare med.

Slutligen, Stort grattis till Lucin och Zehra och deras respektive klubbar NBK Akilles och BK Masen!
// Lina Skoghagen Headcoach U/J Dam