Roberto Bengtsson 64 kg | Ismail Kurt 69 kg | Noor Yacko 75 kg |

Rapport Junior-EM i Antalya Turkiet 2017.

Det fanns 33 länder på plats under detta EM med deltagare på mellan 11 -25 boxare i varje kategori. Det gick framförallt riktigt bra Ryssland som hade totalt 7 Finalister av 10 möjliga. Övriga Finalister var Ungern, England, Turkiet, Ukraina, Azerbajan & Grekland. Där medaljerna fördelades enligt nedan

Ryssland          5 Guld & 2 Silver

Turkiet             1 Guld & 2 Silver

Ukraina            1 Guld & 2 Silver

England           1 Guld & 1 Silver

Azerbajan        1 Guld & 1 Silver

Georgien         1 Guld

Ungern             1 Silver

Grekland         1 Silver

När det kommer till våra svenska insatser så får vi börja med att ge en eloge till våra ansvariga på plats – Susanne Kärrlander (Supervisor), Dorian Butar (Domaransvarig) & Cem Önal (domare). De gjorde alla ett bra arbete och såg till att bedömningen blev så korrekt som möjligt.

Alla våra boxare hade fördelen att bli direktlottade till 8-delsfinal vilket innebar att de stod över tävlan första dagen.

69-kilosklassen och Ismail Kurt var först ut av våra aktiva & han möter Englands Mark Dickinson, Ismail som drogs med en förkylning kom inte in 100% i matchen men lyckades ändå skapa en hel del attacker och visade att han var med i matchen men Mark visade sig var en mycket kompetent boxare som sedan visade sig bli den europeiska mästaren i 69 kilo. Mark Besegrade först Spanien i 16-delsfinal innan han tog sig vidare till kvartsfinal via Sverige & besegrade där Georgien, i semifinalen väntade Irland och i finalen Ryssland.

64-kilosklassen och Roberto Bengtsson fick en bättre start där han i 8-delsfinalen möter Armeniens Benik Nikoghosyan, en match som är otroligt jämn men där Roberto visar vilken explosiv boxare han kan vara och tar matchen med minsta tänkbara marginal, i kvartsfinalen så möter han Badri Khutsishvili från Georgien och även här får vi en match som är jämn, det är dock lite för lite aktivitet av båda boxarna i de 2 första ronderna, slagväxlingarna blir för få och matchen utspelar sig mest med singelslag och taktiska förflyttningar med fötterna, det är dock Roberto som styr i ringen och har kommandot men dessa ronder går ändå till motståndaren som vinner matchen.  Georgien förlorar sedan en jämn match mot Ryssland som i sin tur förlorar mot Turkiet & Europamästare i 64 kilo blir Turkiet. Turkiet hade inte heller någon lätt resa till guldet utan besegrade Azerbajan, Tjeckien, Georgien, Bulgarien samt Ryssland.

75-kilosklassen och Noor Yacko, Noor möter Djorge Bujisic från Serbien i sin 8-delsfinal, en match som inte riktigt går Noors riktning, Serben lyckas klänga & hålla fast Noor som inte riktigt får igång sin boxning, hamnar lite för långt ut eller alldeles för långt in, och upplever att det mesta låser sig, det blir en ganska händelselös match med få slagväxlingar & resultatet blir 1-4 till Serbien. Serbien förlorar sen kvartsfinalen mot Irland i ett väldigt tvivelaktigt domslut där man klart kan se hur irländaren är helt säker på förlust – tittar upp på sina supportrar på läktaren och skakar på huvudet och inser att han har förlorat, Serbien boxade riktigt bra denna match, men domslutet går till irländarens fördel och hela läktaren buar åt domslutet, men Irland vidare till semifinal. I semifinalen möter irländaren ryssen i en match som blir svår för irländaren och ryssen vinner tydligt. Även finalen mot Azerbajdzjan blir en ganska tydlig match för Ryssland som blir Europamästare i 75 kilo.

Vi kan konstatera att nivån på juniorboxningen i Europa är enormt hög. Vi kan också se att Sverige behöver delta på ännu fler internationella tävlingar och att finna ytterligare tillfällen för våra ungdomar & juniorer att sparras och dela erfarenheter samt träna med de bästa nationerna i Europa för att kunna hävda oss fullt ut i dessa mästerskap.

För även om vi har boxare som är i närheten av samma klass och kan boxas jämnt med toppnationerna så saknas det en del erfarenhet. Erfarenhet som bara kan skaffas genom deltagande internationellt.

Det har funnits möjlighet till träning & sparring varje dag, och sparring har skett med nationer, som Lettland, Österrike, Tjeckien, Bulgarien, Spanien & Rumänien.

Ledare som var med på turneringen var Nigel Davies samt Mikael Broman.

Som ivrig supporter och hjälpande hand har vi även haft nöjet att ha Jonas Rosén från Halmstad med oss.

Stort tack till alla medverkande

Mikael Broman / Headcoach Ungdom & Junior

Svenska Boxningsförbundet