Förbundstränare Hichem Aouali lämnar sin rapport med intryck och reflektioner från herrarnas junior-EM som hölls i Dublin 21-28 augusti

Efter två dagars vila i Sverige Åkte vi till Irland söndag den 21 augusti. Dit resan gick smidigt vi blev hämtade från flygplatsen tillsammans med det danska och skotska landslagen. Vi bodde på ett stort hotell med ungefär 800 rum, med en stor och fin golfbana som låg runt omkring hotellet. Själva arenan för tävlingen låg också i hotellet.

Invägningen gick ganska snabbt och smidigt, det var 212 invägda boxare från 38 nationer. Lottningen gick snabbt och smidigt eftersom lottningen gjordes med hjälp av dator. I Nurbos viktklass 64 kg så deltog 31 boxare och i Hampus viktklass 75 kg så deltog 23 boxare.

Hampus Henriksson var första boxare upp i ringen för Sverige han fick möta Ivan Nesterenko från Ukraina. Hampus inledde första ronden ganska försiktigt men försökte pressa ukrainaren ett par gånger men hade svårt att komma in. I vissa slagväxlingar får ukrainaren tidigare träff Än Hampus och tack vare det slutade ronden med 5-3 till ukrainaren. I andra och tredje ronden pressade Hampus Ännu mer i högt tempo och började närma sig ukrainaren poängmässigt men tyvärr räckte det inte till då matchen slutade 10-8 till Ivan.

Andra svensk upp i ringen var Nurbo Bozan som fick möta tysken Philip Nsingi som Nurbo mött tidigare i Tyskland och förlorat mot. Nurbo började första ronden ganska rörligt och försänkte stressa tysken. Tysken lyckades störa Nurbo under hela matchen och Nurbo hade mycket svårt för honom. I sista ronden försänkte Nurbo pressa Tysken men tyvärr gick det inte då tysken var mycket bestämd och dominant matchen slutade 8-3 till tysken.

Under resterande dagar på EM lyckades vi para ihop några sparringspass tillsammans med Wales, England och Kroatien våra killar gjorde bra ifrån sig på sparring, och man märker att det bara Är det lilla extra som behövs för dom att vinna på stora mästerskap.

Boxningen under junior EM höll hög kvalitet från flera nationer man glömmer att grabbarna Är 18 år eftersom att dom Är väldigt explosiva i sina attacker, kan hålla högt tempo i tre ronder och kan växa igenom mästerskapet. De flesta boxare bjuder inte på någonting och Är disciplinerade i ringen. Det var mycket öppen och bra boxning och man kan vinna på många olika sätt. Det var många jämna och underhållande matcher under mästerskapets gång. Ryssland var dominerande i finalerna dom hade nio stycken i final och vann sex guld. De andra länderna som vann guld var Azerbaijan, Litauen, Armenien.

Bedömningen var oftast rättvis och dom tryckte ganska bra för kroppslag, tyvärr så stoppade matchläkaren många matcher på grund av näsblod, vilket många nationer blev besvikna över. På det här mästerskapet var det två kvinnliga domaren en av dom var den svenske domaren Anne-Merete Mellemsaether som gjorde sitt första mästerskap, hon gjorde en mycket bra insatts. Hon fick döma fyra poängmatcher i finalen. På plats var Även Fredrik Nordquist ordförande för ungdomskommittén i EUBC.

Även om killarna Åkte ut i första matchen så var det en lärorik upplevelse, det är bara för dom att jobba vidare så kommer vi få se resultat i slutändan. Det var bra stämning i gruppen och killarna hade en bra inställning till allting under mästerskapet. Irland har lyckats att organisera ett mycket bra mästerskap, det var smidigt att allting låg i hotellet och dem hade mycket funktionärer som var noggranna i sitt arbete.

/Hichem Aouali Förbundstränare

 

Resultat JEM på Irland den 22-28 augusti

22/08
75 kg Ivan Nesterenko UKR – Hampus Henriksson SWE 10-8

23/08
64 kg Philip Nsingi GER – Nurbo Bozan SWE 8-3

Sveriges JEM- trupp på Irland

64 kg Nurbo Bozan IFK Linköping
75 kg Hampus Henriksson Malmö BC

Ledare: Hichem Aouali
Domare: Annemerete Mellemsaether