Damjunior och ungdomarnas förbundstränare Katrin ”Enock” Enoksson sammanfattar turneringen 3 Girl Box Cup i Hamburg.

Torsdag 24 februari
Frida, Love och Sona tog sig till Norrköping och hoppade in i den hyrda bilen med Mathias bakom ratten. Vid klockan tre på eftermiddagen anslöt även jag och hoppade på i Helsingborg. Vi tog oss till Tyskland via Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarten, efter elva timmar och 78 mil i bil anlände vi till Hamburg.  Vår blivande bas var ett mycket enkelt, men mysigt och rent vandrarhem. Resan hade satt sina spår så vi alla somnade som klubbade sälar.

Fredag 25 februari
Vi startade dagen med 40 min träning som bestod av en kortare morgonjogg, lite skuggövningar, parövningar och tränarhandskar. Vandrarhemmet kunde efteråt leverera en helt okej frukost. Framåt eftermiddagen kom Höllviken som även hade stoppat in Ida, Agnes och Patricia i sin bil. En lunch hanns med för de som hade lite viktutrymme kvar och därefter lyckades vi utan missöde ta oss till Sporthallen med hjälp av kollektivtrafiken.

Efter en lite rörig invägning och lottning visade det sig att endast Ida hade match under kvällen. I sin kvartsfinal, hon fick gå upp i J64, ställdes hon mot Linda Maier, som vann silver i höstas på UEM i 63 kilosklassen där Ida vann ett brons. Trots lite respekt innan hittade Ida genast tryggheten i sin boxning där hon i första ronden jobbade i sidled och satte tyliga träffar. I andra klev Ida in och tog ett tydligare kommando då hon började styra allt mer. Tyskan visade under rond respekt då hon blev träffad av en del tunga slag. Ida var riktigt trött i fjärde ronden men lyckades ha koll på garden och hålla ihop sin boxning. En helt rättvis seger till Ida med 15-2 efter bra boxning.

Resten av gänget genomförde en lättare träning som innehöll skuggövningar, parövningar utan handskar och tränarhandskar för de som ville.

Lördag 26 februari
Patricia och jag startade dagen med en kortare morgonjogg och spurter när de andra låg och sov. Tyvärr kunde inte Patricia matcha under denna turnering då hon hade en överansträngd högerhand som var tvungen att vilas.

Först ut var Ida som mötte Caroline Heimann, LV Sachsen-Anhalt i semifinal. Från första stund tog Ida tag i matchen med tydlig och trygg boxning, efter 28 sekunder träffade Ida med en hård höger upper-cut som resulterade i räkning. Ringdomaren valde att stoppa matchen så RSC r.1.

Love Holgersson hade fått Muazzez Jawutz, Team Niedersachsen i semifinal J69. Denna tyska hade sett Love på plattor och var riktigt rädd för henne. Muazzez klev ut och ville göra en extra hälsning efter det att gong-gongen gått, Love gjorde helt rätt och drog till henne med en höger. Det var skott mot ett mål och efter 36 sekunder satte Love en stenhård höger upper-cut i kroppen. Sekonden gjorde helt rätt och slängde in handduken, resultat Ab r.1.

Patricia, Agnes och Sona genomförde en timmes träning mellan passen, som innehöll skolboxning, fokuseringsövningar, parövningar med handskar och tränarhandskar.

Frida fick vi flytta upp till senior A 51 kg för att hon skulle få match, hon fick möta Elena Walendzik Team Niedersachsen. John Brikell hade skickat ett SMS så vi visste att det var en stark, southpaw landslagstjej med bra tryck i sin vänster. Frida hittade bra distans där hon kom in och träffade bra med sin höger i kroppen, efter första ronden stod det 2-2. I andra ronden täppte Elena igen i kroppen och blev mer aktiv där hennes styrka började visa sig, 3-6. I den tredje ronden svarade Frida upp, men hade behövt lite fler attacker, 6-10. Inför den sista ronden gällde det bara att kliva in och jobba stenhårt för att plocka poäng, tyskan väntade taktiskt in och satsade på tydliga kontringar. Siffrorna rann iväg till 7-15. För att i framtiden ta denna typ av motståndare krävs en ökad styrka hos Frida så att poängen blir tillräckligt tydliga för att registreras.

Söndag 27 februari
Frida och Patricia genomförde en morgonträning som bestod av jogg och parövningar utan handskar.

Vi hade avtalat om en matchsparring för Sona direkt då vi kom till arenan, mycket oturligt backade tyskan ur i sista sekund. Således körde Sona, Patricia och Frida ett litet tuffare fyspass på en timme.

Ida var först upp i final, i den andra hörnan stod Jasmine Nilsson, Höllviken. Dessa damer har mötts en gång tidigare och då drog Jasmine det längsta strået med 3-2 i siffror. Jasmine gjorde en riktigt bra och taktisk första rond, Ida å andra sida fick en varning för insida, 1-3. I andra ronden kom Ida igång lite bättre och knappade in till 3-4. Inför tredje fick hon order om att verkligen kliva in och styra med distans och raka slag och här avgjordes matchen, 8-4. Sista ronden blev lite bökig då det var mycket vilja från bådas håll vilket resulterade i att Jasmine fick varning för lågt huvud och Ida för insida igen. Vinst till Ida med 11-6.

Agnes hade fått en direktfinal mot Elisabeth Wohlgemuth, PSV Wismar. Denna tyska hade ett record på 14-0 i matcher innan detta möte. Alexiusson kändes trygg och bra i uppvärmningen och var härligt tänd, direkt klev hon in och visade vem som bestämde och satte tunga tydliga träffar med sin höger. Efter en minut och två helt korrekta räkningar var segern i hamn och Tyskans record förstört – RSC r.1.

Love fick avsluta vårt deltagande genom final mot Viktoriya Avramenko, Team Baden-Wurtmberg. Direkt tog Love kontroll över matchen och plockade ronderna 3-0, 5-0, 7-0. Inför sista hade hon order om att skruva upp tempot och jobba mycket med dubbelattacker, detta resulterade i slutsiffrorna 13-0.

Sammanfattning av turneringen
Tyskarnas turneringsvana är inte den bästa så det har varit lite bökigt, men de har å andra sidan en härlig inställning och är lösningsfokuserade.  Jag kan varmt rekommendera denna tjejturnering och kommer att lägga in den i U/J-landslagets planering även nästa säsong.

Det här tjejgänget har en positiv inställning och en härlig gruppdynamik, de och vi har haft jäkligt kul tillsammans. Ett flertal ledare har kommit fram och påtalat hur duktiga de svenska tjejerna är. I jämförelse boxas vi tekniskt snyggt och rent, samtidigt som vi har tryck i slagen. Ni tränare gör ett jättejobb ute i klubbarna!

/Katrin Enoksson, Förbundstränare

 

Resultat

25/2

63 kg Ida Lundblad, SWE – Lina Mayer, GER 15-2

26/2 (semifinal)

51 kg Elena Walendzik, GER – Frida Stenholm, SWE 15-7
63 kg Ida Lundblad, SWE – Caroline Heimann, GER Rsc rond 1
69 kg Love Holgersson, SWE – Muazzez Jawutz, GER Uppg. rond 1

27/2 (final)

60 kg Agnes Alexiusson, SWE – Elisabeth Wohlgenmuth, GER Rsc rond 1
63 kg Ida Lundblad, SWE – Jasmine Nilsson, SWE (Höllvikens BK) 11-6
69 kg Love Holgersson, SWE – Viktoriya Avramenko, GER 13-0

 

Damjunior- och ungdomslandslaget deltar på 3 Girl Box Cup i Hamburg den 25-27 februari. Turneringen är ett led i förberedelserna inför det kommande ungdoms- och junior VM som hålls i Turkiet den 29 april – 8 maj.
Sveriges trupp på 3 Girl Box Cup i Hamburg:
Ungdom
60 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK
63 kg Ida Lundblad, TIFA BC
81+ kg: Sona Hakhverdyan, Upsala IF

Junior
51 kg Frida Stenholm, BK Kelly
60 kg Patricia Berhgult, Höllvikens BK
69 kg Love Holgersson, IF Linnea

Ledare: Katrin Enoksson och Mathias Hedlund