Förbundstränare Majid Jelili och Santiago Nieva har sammanfattat EM i Ankara med en fyllig rapport.

I november förra året fick vi besked om att inom boxningen skall mästerskapsintervallerna ändras. Från att genomföra EM och VM vartannat och olika år till att dessa framöver skall genomföras samma år men fortfarande vartannat år. Detta medförde att EM detta år inte fanns med i vår planering.

Vårt huvudmål har hela tiden varit VM och OS-kval i September. Vi har följt planeringen mot VM och därmed inte gjort någon större satsning till detta EM.

Vi deltog med 5 boxare som en vecka tidigare deltagit på tufft träningsläger och tävling på Kuba.

 

Salomo N´tuve

Salomo var vår första man uppe i ringen. Inledningsvis började han bra och ledde matchen efter första ronden. Kommande ronder kämpade Salomo och visade vilja som alltid men han fick inte boxningen alls att stämma. Jag vet att Salomo kan mycket bättre men detta var inte hans dag.

 

Bashir Hassan

Bashir Inledde EM mot en polack. Han tog kommandot direkt och skapade sig en ledning. Bashirs boxning stämde när han styrde sin motståndare och var först att attackera. Slarvade en del med garden i samband med clinch och vid break, bjöd därmed på några poäng. Bashir tog ändå en kontrollerad seger.

 

Matchen som inte blev av…

Under detta mästerskap bodde boxarna på 5-7 olika små hotell, alla i närheten av det officiella hotellet där invägningen skedde. På varje hotell fanns provvågar, ingen av dessa stämde med den officiella vågen. På det officiella hotellet fanns en provvåg som var den ”officiella provvågen”, denna visade 0,5 – 1 hekto mer än den officiella vågen. Våra rutiner före invägningen var kontroll av vikten på vårt hotell sedan lätt morgonträning och för de som vägde bra kontrollerade vi vikten ännu en gång på den officiella provvågen och därefter till invägning.

Denna morgon vägde Bashir 55.95 kg på vårt hotell. Han tränade lätt och vi gick mot invägningen. Bashir och övriga svenska boxare gick några meter före oss ledare och hann ner till den officiella invägningen innan vi sett dem på den officiella provvågen. Kort därefter meddelar en av våra boxare att Bashir har problem med vikten. Invägningen skedde en trappa ner och inga andra än boxarna fick ta sig ner på detta plan. Efter en stund kommer Bashir tillbaka och meddelar att dem inte godkänner hans vikt (vi såg aldrig vad Bashir vägde på den officiella vågen och det var ingen tidsbrist, över 30 min kvar av invägningen). Vi går ner och konfronterar den tekniska delegaten och ITO:s och vi framför att Bashir vägt 55.95 kg på provvågen.

Den tekniska delegaten tar med oss upp till den officiella provvågen och låter Bashir väga sig på den. Han väger då 56.10 kg och den tekniska delegaten påpekar att det är denna provvåg som gäller och inte den på vårt hotell.

Därefter var det färdigboxat för Bashir Hassan.

Dagen efter skulle regerande världsmästaren väga in och blev stoppad då vågen visade 0.15 kg för mycket. Hela Bulgariska ledningen på 10 personer argumenterade med den tekniska delegaten som stod på sig och meddelar att reglerna är till för att följas.

 

Redouane Kaya

Redouane inledde tävlingen mot Juri Jaanissoo från Estland, detta var en match vi skulle vinna på pappret. Redouane går bestämt ut och dominerar med attacker och i andra attacken släpper han en höger uppercut som landar på hakan och Estländaren går i golvet. Detta tog 7 sekunder och var mästerskapets snabbaste RSCH.

I åttondelsfinalen mötte Redouane Artur Bril från Tyskland, en ung boxare med fina juniormeriter, inte minst segern på junior VM. Det blev en tuff match där Redouane var den starkare och mer rutinerade boxaren. Lite slarv från Redouanes sida annars en klar seger.

Kvartsfinalen utkämpades mot regerande världsmästaren Domenico Valentino från Italien. Detta visste vi skulle bli en tuff match men långt ifrån omöjlig.

Redouane gör en bra första rond med få misstag men hamnar i underläge.

Därefter boxar Italienaren på sin ledning och gör det han behöver. Stundtals får Redouane in bra träffar och vi ser ut att närma oss en seger men Domenico håller undan och får några kontringsträffar som drygar ut ledningen.

 

Anthony Yigit

Anthony möter i sextondelsfinalen en Kroat som rusade på med attacker matchen igenom. Anthony boxade på distans och kontra ut honom, fick stundtals problem när han blev stillastående. En tuff match men ett lätt byte för Anthony.

Åttondelsfinalen boxas mot Frankrike, detta blir en spännande och tuff match.

Denna match boxades i högt tempo med bra boxning. Anthony hamnar i underläge inför den sista ronden men visar en bra vilja. I slutsekunderna får Atnhony in en bra dubbelattack som avgör matchen.

I kvartsfinalen ställs Anthony mot Azerbadjan, en boxare han förlorat mot tidigare och som idag boxar i WSB. Inledningsvis började Anthony boxas på distans men detta var inte till hans fördel. Denna match kom att avgöras i halvdistans. Även denna en tuff kamp mellan två jämna boxare. Anthony ligger efter poängmässigt och tvingas forcera, han gör det bra men detta passar motståndaren och Anthony får se sig besegrad efter 3 tuffa ronder.

 

Leon Chartoi

Leon ställs mot rivalen Adriani Vastine, Frankrike i första omgången. Dessa har mötts för ca 6 månader sedan då Leon fick se sig besegrad.

Leon var revanschsugen och visade detta, han uppnår nästintill sin bästa boxning. En mycket taktisk och tät match.  I tredje ronden avancerar Leon i slutminuten och vem som står som segrare är helt öppet. Tyvärr blir det en knapp och tung förlust.

 

Varning

Efter Redouanes match mot Tyskland kommer en man från AIBA Medical Commission fram till oss och vill se Redouanes astmamedicin samt meddela att vi bryter mot AIBAs regler då vi använder denna under match. Därmed får Svenska Boxningsförbundet en varning. Vi kan inte finna något i AIBA reglerna om detta, däremot i AIBA medical handbook står det att inget annat än vatten får ges till boxaren i rondpausen.

 

 

Organisationen under detta mästerskap har totalt sett varit bra. Lite svagt med information och dåligt kalibrerade provvågar fick vi uppleva. Annars var det bra med gångavstånd till arenan, bra standard på hotellet och maten var godkänd.

 

Bedömning

Under våren ändrade AIBA poängsystemet och detta har förändrat boxningen till det bättre. Boxningen idag är mer händelserik och roligare att följa. Det är lättare att vända en match från underläge då fler poäng utdelas. Eftersom poängställningen inte visas under pågående rond tvingas den ledande boxaren till en mer aktiv boxning. Vi upplever att bedömningen är mer rättvis idag än tidigare däremot är systemet inte helt felfritt.

Dagens boxning gynnar ingen speciell stil. De flesta toppboxarna har två till tre kvaliteter som de behärskar väldigt bra, de har också en förmåga att få motståndaren att boxa på deras villkor dock har även dem sina brister som framhävs när de inte kan dominera matchen.

 

Det var ett år sedan EM i Moskva, ett år är kort tid och vårt huvudmål denna säsong är VM och OS-kval i Azerbadjan som står framför oss. Sverige har utvecklats men likaså andra nationer. Vi närmar oss OS i London och världens boxningsnationer satsar alla hårt inför kommande OS-kval. EM är nu över och vi har inte fått de resultat vi hoppats på men vi har visat att vi slåss om medaljerna och kan besegra starka nationer som Tyskland och Frankrike.

 

I detta mästerskap deltog 40 nationer och 250 boxare.

Det blev ett mästerskap med stor spridning av medaljerna. Hela 18 nationer fick dela på 40 medaljer. Ingen nation lyckades ta mer än två guldmedaljer. Ryssland vann medaljstriden med fyra silver och två guld. Sverige hamnade precis bakom de 18 nationer som tog medalj, alltså på en 19 plats tack vare våra fem matchvinster. På grund av kommande VM och OS-kval deltog Ryssland, Ukraina och Tyskland med sina andralag, det fanns också nationer som sparade sina WSB boxare.

 

Förbundstränare

Majid Jelili & Santiago Nieva