Herrjuniorernas förbundstränare Santiago Nieva lämnar sin rapport från Danas Pozniakas tournament i Litauen.

Vi deltog med en stark femmannatrupp på den stora juniorturneringen Danas Pozniakas tournament i Vilnius. 112 boxare från 19 nationer deltog i denna turnering som är uppkallad efter Litauens störste boxare, OS-guldmedaljören (Mexico City 1968) och trefaldige europamästaren Danas Pozniakas. Detta var sjunde gången turneringen hölls och den har växt till en av Europas största juniorturneringar.

Tack vare Juri Dirrells kontakter i öst har vi kunnat delta på denna turnering två år i rad. Juri är värdefull att ha med sig på en sådan här turnering där all information inte alltid finns på engelska.

Omar Abdul Majid stod för en suverän insats under fyra dagar då han vann tre matcher fram till finalen för att där förlora ytterst knappt. Omar inledde med att besegra en stenhård georgier, Aleko Lursmanashvili, som gick fram i dubbelgard och svingade allt vad han hade när han kunde. Det blev en spännande match där Omar stod för den bättre boxningen men slarvade ibland och blev stillastående för länge. Det blev en knapp men klar seger för Omar med 17-15. I andra matchen låg Omar under inför sista ronden med 7-6 men boxade som på räls i sista och vann klart med 12-8. I semifinalen styrde Omar händelseförloppet i varje minut av matchen och golvade lettländaren med en snärtig vänsterkrok i andra ronden, vinst 13-8.


Omar Abdul Majid näst högst upp på pallen.

I finalen ställdes Omar mot meriterade slovaken Michal Zatorsky, som tidigare i år var i final i den prestigefyllda seniorturneringen Bocskai Memorial. Slovaken hade imponerat i sina tidigare matcher där han klart besegrat Polen, Frankrike och Tyskland. Omar gör ännu en imponerande insats, kanske sin bästa match, där han vaket håller slovaken på distans och prickar in slag från olika vinklar. I första ronden var det svårt att få in rena träffar på den tätt garderade slovaken, underläge 3-2. Men i den andra ronden började Omars slag hitta rätt genom Zatorskys gard och ställningen var 6-6 inför sista. Här tycker jag att Omar gör sin bästa rond. Han går ut bestämt och tar matchen till slovaken, höjer tempot och tycks ha in flera bra träffar bl.a med högerkrok sidestep när slovaken anföll. Visst hade Zatorsky inne några krokar när Omar gick ifrån med händerna vid sidan efter att ha slagit, något vi ska jobba vidare på, men jag trodde att det skulle räcka till seger men det blev slutligen 11-9 till slovaken. Kändes lite snöpligt men Omar ska ha all heder till en finfin silvermedalj.

Övriga svenskar hade inget vidare flyt. Vi förlorade två matcher på slagräkning. Ali Rezai ledde med 7-6 inför den sista ronden men var redan ganska trött och föll 12-12+. Hampus Henriksson låg under med en poäng mot långe tysken Roman Fress (brons på UEM och UVM) i sin internationella debut i nya viktklassen 81 kg. I sista ronden sätter Hampus in en grym press på tysken och tycks ha vunnit ronden klart men det blev bara en poängs överläge och ännu en slagräkning och förlust med 8-8+. Hampus gjorde två riktigt bra sparringar mot Estland och Kazakstan efteråt.

Adam Sakhnini mötte en hård georgier Irakli Katamadze. Adam bröt tummen redan i första ronden, troligtvis från en högerkrok. Adam fortsatte att boxa som inget hänt men var naturligtvis hämmad av att inte kunna slå högern fullt ut men var nära att vända matchen ändå i sista ronden. Det blev 10-8 till georgiern och dagen efter fick vi åka till sjukhuset och få handen gipsad. Adam missar Nordiska Mästerskapen men kan möjligtvis vara tillbaka till SM.

Alban Kuci startade med att stoppa polacken Kukasz Duszynski. Alban fick en knapp ledning i första ronden och den utökades i den andra då Alban hela tiden var ett snäpp snabbare än motståndaren. Polacken skadade armbågen i slutet på andra ronden och efter rondpausen gav hörnan upp matchen.

I nästa match fick Alban möta den svingande hemmaboxaren Tomas Stankevicius. Alban boxade jämnt men slarvade med att dra tillbaka vänsterhanden till garden efter att ha slagit och detta utnyttjade litauern som hade en vass högerkrok. Det blev en räkning i varje rond och automatiskt stopp i en ändå hyfsat jämn match. Det kändes onödigt och vi tyckte att domaren var lite väl snabb på att räkna men detta var inget i jämförelse med den kalldusch vi fick när vi såg matchresultatet när vi skulle åka hem. Domaren hade dömt RSCH vilket innebär 30 dagars avstängning mao att Alban missar både Nordiska och senior-SM. Läkaren kom aldrig fram för att undersöka Alban efter matchen och vi kunde aldrig föreställa oss att Alban skulle bli avstängd för den matchen.

Resultat Danas Pozniakas International:

15/3:
52 kg Briga Almog ISR – Ali Rezai SWE +12-12
56 kg Omar Abdul Majid SWE -Aleko Lursmanashvili GEO 17-15
60 kg Alban Kuci SWE – Kukasz Duszynski POL RET 3
69 kg Irakli Katamadze GEO – Adam Sakhnini SWE 10-8
81 kg Roman Fress GER – Hampus Henriksson SWE +8-8

16/3: (kvartsfinaler)
56 kg Omar Abdul Majid SWE – Viktor Agateljan CZE 12-8
60 kg Tomas Stankevicius LTU – Alban Kuci SWE RSCH rond 3

17/3: (semifinaler)
56 kg Omar Abdul Majid SWE – Arturs Smajs LAT 13-8

18/3: (finaler)
56 kg Michal Zatorsky SVK – Omar Abdul Majid SWE 11-9

 

/Santiago Nieva, förbundstränare herrjunior & ungdom