Damernas förbundstränare John Brikell lämnar sin rapport med intryck och sammanfattning från EM i Rotterdam. Bilden ovan Helena Falk med sitt EM-brons. Foto: Petri Eriksson.

Arrangemanget var bra med högklassiga hotell och relativt täta bussar mellan arena och hotell. Det som lämnade lite att Önska var informationen kring olika tider samt matchlistor och stegar. Arenan var mycket fin och hade en bra träningshall med två¥ ringar i anslutning till sig Även om man hade kunnat Önska några säckar också. Tävlingshallen rymde uppskattningsvis strax över 1000 personer och på finalpasset var det nästan fullt, vilket skapade en härlig stämning, särskilt under holländskornas matcher.

Boxningen på detta EM bjöd på många matcher med bra tempo och modig boxning då detta premierades i bedömningen. Den som tog tag i matchen var oftast den som vann Även om en och annan lyckades med att kontringsboxa. Ryssland och Ukraina var de länder som tog flest medaljer och det som var den gemensamma nämnaren mellan dessa länder var att de slog med hög beslutsamhet, dvs de la verkligen kroppen bakom slagen när de väl gick in för att ta poäng. Lite ovanligt för dessa länder var att de hellre gav upp sin balans och riskerade att bli kontrade för att själva kunna träffa Än att finboxas. De hade helt klart insett att den som visade domarna att den verkligen ville träffa/vinna var den som fick med sig poängen om båda träffade. Det ska tilläggas att när de slog sig ur balans var det inte ett misstag och de blev sällan kontrade då de förberedde väl för att sen falla in och skapa bökiga situationer som inte lät motståndet boxas. Ibland kunde jag tycka att finliret försvann lite, men det gav också många härliga kämpamatcher och de som var riktigt bra på finliret kom långt Ändå. Det var en hel del nya länder med och det märktes ibland då detta EM bjöd på fler ojämna matcher Än föregående, samtidigt var de Olympiska viktklasser nedlusade med tidigare världs och Europamästare från andra viktklasser, vilket gav en del fantastiska kvartsfinaler, samt den efterlängtade drömmatchen mellan Ryskan Ochigava och Helena Falks Överkvinna Katie Taylor, Irland. Totalt deltog 153 boxare från 31 länder.

Armine Sinabian tog ett historiskt silver får Armenien i 64 kg klassen. Hon gjorde en fin turnering med tre vinster men räckte inte till i finalen mot Turkiets Gulsum Tatar som boxade mycket säkert.  Armine tackade nej till Svenska landslaget i våras då hon på sikt vill satsa på 60 kg och var säker på att få en plats i Armenien. Pappa Kaspar sekonderade. Grattis Armine!

Bedömningen var mestadels rättvis men det var många dåliga domare som tryckte ojämnt och en del fadäser förekom i ringdomare. Det verkade som om de mer orutinerade domarna höll nere poängen i fösta ronden får att inte ligga får mycket fel Ät ena eller andra hållet och sen när de visste vem som tagit ledningen tryckte de Överdrivet mycket på den. Det gjorde att första ronden blev otroligt viktig och att vinstsiffrorna ofta blev väldigt stora. Tyvärr verkade inte kroppsslag ge den utdelning som man sagt att det skulle och det nya sättet att undvika passivitetsvarning när man leder Är att attackera med det egentliga syftet att falla in och hamna i clinch. Som coach i damsammanhang Är det för mig en stor sorg att många länder väljer att testa domare på ett EM. Stefan Nordin visade toppklass i såväl ringen som poängdomare och fick döma en final i ringen samt fyra poäng. Stefan rör sig säkert i ringen och läser av boxningen mycket bra. Bra jobbat Stefan!

Svenskornas insatser.

48 kg Elin Rönnlund

Elin hade sett mycket bra ut under de förberedelser som skett under sommaren och Även sparrat med den Ukrainska hon mötte. Elin gick in och sökte upp Ukrainskan direkt, men kanske var hon lite spänd då hon inte riktigt fick ut kraften i sin boxning och Ukrainskan fick ut poängen i slagväxlingarna. Elin jobbar i andra och tredje in sig i sin boxning, men kan aldrig riktigt komma ikapp den rutinerade ukrainskan som kan dra ifrån i sista när Elin måste chansa lite mer för att vända matchen. Elin har jobbat metodiskt med sin boxning under senare Är tillsammans med sin tränare Klas Sandberg och det har gett en bra utveckling. Detta var hennes debut i stora sammanhang och det Är alltid tufft att ta in alla nya intryck innan match med nya rutiner för handlindor, handskar och vetskapen om att det Är ett mästerskap. Jag tror dock att det Är något som Elin tar med sig och kommer att ha nytta av nästa gång hon står inför den situationen. Ukrainskan Nataliya Knyas tog sig sedan till semifinal där hon föll mot slutsegraren Gnevanova, Ryssland.

51 kg Shipra Engelke

Shipra klev in i turneringen mot Zastli Lital, Israel och var mycket säker och stabil. Den långa Israelen drevs runt ringen och fick ta emot många tunga träffar mot både huvud och kropp. Efter rond två bevakade Shipra sin ledning och straffade Israelen när hon försänkta attackera. I nästa match väntade polens EM och VM-mästare i 54 kg Karolina Michalsczhuk. Planen var att jobba med snabba attacker och flytta undan. Det blev en tuff första rond där polskan lite för ofta kunde fånga in Shipra efter en attack och där Shipra inte kunde slå igenom garden. Polskan fick en ledning med 6-4 och sen drog poängen iväg på ett sätt som vi som håller på Shipra inte kunde förstå särskilt då Shipra slog många fina kroppsslag som man sagt ska premieras. Polskan var dock lite bättre denna dag.

60 kg Helena Falk

Helena gjorde en mycket fin prestation och visar här att hon Är en av de få som kan komma att utmana boxningens superstjärnor Katie Taylor och Sofiya Ochigava. I första matchen besegrade hon lovande Estelle Mosselly genom att gå ut hårt och sen ha kontroll på matchen trots hård press från fransyskan. I andra blir Spanska Jennifer Miranda alldeles får svag får en avslappnad och explosiv Helena och i kvartsfinalen Är det samma sak mot den svåra Sandra  från Schweiz. Helenas framgångsrecept genom dessa matcher var att pressa med mjuk midja och komma in med explosiva serier från vinklar för att i ledning kunna variera pressen med stenhårda kontringar som gjorde motståndaren ovillig att attackera. Helena säg stundvis ut som en leopard som smyger efter ett byte. I semifinalen var et så dags får the big time; mästerskapets största namn. Helena boxar helt respektlöst och träffar fint många gånger men Taylor kan också kontra med explosiva serier. Efter två ronder har två domare Helena i knapp ledning medan tre har Taylor vilket har gett ett fyra poängs underläge. Helena jobbar vidare, men Irländskan kan kontra mer avslappnat och dra ifrån under de två sista ronderna. Efter matchen kommer många fram och säger att de verkligen tyckte Helena var bra och att Katie var pressad, så Även Katies pappa och tränaren. Helena har en bit kvar till guldet, men hennes utveckling Är otroligt positiv. Grattis Helena till ett välförtjänt EM-brons där Även BK örnen och klubbtränaren Petri Eriksson skall gratuleras. Taylor vann sen finalen mot Ryskan efter en tillknäppt taktikmatch mellan två skickliga boxare.

75 kg Anna Laurell

Anna inledde mot Azerbaijan och Även om hon inte boxade på topp så kontrollerar hon matchen och distansen direkt. När hon i andra börjar slå serier får Azeren ta en räkning och efter ytterligare en räkning i tredje bryter domaren matchen.  I nästa match väntar förhandsfavoriten Nadezhda Torlopova från ryssland. Anna har två knappa förluster mot henne men kände att det var dags för revansch, tyvärr blev det inte så. Vi hade valt att inleda matchen som högerboxare, något som funkat väldigt bra på träning. Efter två clincher kliver den Ukrainske domaren in och varnar Anna för fasthållning utan att först ha gett tillsägelser. Anna som direkt vill ta igen poängen blir konrad och ligger under med 4-0. Hon boxar sen in sig i matchen med bestämda serier, men ryskan lyckas hålla jämna steg poängprotokollet och matchen slutar 15-10. Ryskan vann sen guldet.

 

/John Brikell Förbundstränare

Resultat EM i Holland den 17-22 oktober:

17/10:
60 kg Helena Falk SWE – Estelle Moselly FRA 15-11

18/10:
48 kg Natalya Knyaz UKR – Elin Rönnlund SWE 17-6
51 kg Shipra Engelke SWE – Lital Zastlin ISR 17-4
60 kg Helena Falk SWE – Jennifer Miranda ESP 20-6
75 kg Anna Laurell SWE – Leyla Javadova AZB Rsc rond 3

19/10: (kvartsfinaler)
51 kg Karolina Michalszuk POL – Shipra Engelke SWE 22-9
60 kg Helena Falk SWE – Sandra Brügger SUI 14-8
75 kg Nadezda Torpolova RUS – Anna Laurell SWE 13-10

21/10: (semifinaler)
60 kg Katie Taylor IRL – Helena Falk SWE 25-11