Dam-EM är över för den här gången och det blev en bronsmedalj genom Love Holgersson. Head coach Lennart Bernström har sammanställt denna rapport från mästerskapet.

Det var 136 st. boxare som vägde in från 31 olika nationer på detta mästerskap.

Detta EM fanns inte med i planeringen när vi inledde år 2019, plötsligt dök det bara upp. Vi såg EM som en bra förberedelse för kommande VM. Förberedelserna för EM var lite annorlunda än i vanliga fall inför mästerskap.

Vi hade varit på läger i Vålådalen och kört mycket fys. Allt med tanke på kommande VM.

Till detta EM ställde vi upp med i 60 kg Agnes Alexiusson och i 75 kg Love Holgersson.

I Agnes viktklass kom 17 st. boxare till start och i Loves klass kom 10 st. boxare till start.

Agnes var seedad som nummer fyra i klassen och ställdes mot Sandra Brugger från Schweiz i sin första match. Agnes har tidigare besegrat Brugger och gjorde det igen. Agnes träffade tydligt och klart med sina slag och vann med klara 5 – 0. En bra start för Agnes på detta EM.

I kvarten ställdes Agnes mot Maiva Hamadouche från Frankrike. En kort och stark attackboxare som kunde passa Agnes perfekt. Vi såg när Fransyskan körde över sin motståndare i sin första match på EM. Agnes vann mycket riktigt första ronden på att flytta och kontra. Den andra ronden började likt den första men nu kom Maiva in på halvdistans och träffade, speciellt vid ett tillfälle, Agnes hårt i kroppen.  I stort samma matchbild i den tredje ronden. Det blev för mycket boxning på Maivas favoritdistans. Agnes lyckades inte hålla henne ifrån sig. Förlust med 5 – 0 i kvartsfinalen. Fransyskan gick till final, förlorade den ytterst knappt mot Potkonen från Finland som Agnes har slagit i år.

Den polska boxaren som Agnes besegrade i sin första match under EG Games hade nu gått upp i 64 kg och hon vann den klassen.

Agnes är ”där”, det gäller bara att få alla stenar på plats vid rätt tillfälle.

Love Holgersson ställdes i sin första match mot Milena Matovic från Serbien. En ganska så oskolad boxare. Love vinner med 4 – 1 och har kunnat vunnit mycket klarare med att ”göra” mer. Hon var  den klart bättre boxaren av de två. Bronsmedaljen var nu klar, men nu gällde det att gå vidare och sikta på högre mål. I semifinalen mötte Love Elzbieta Wojcik från Polen. Denna Wojcik gick med högern före. Wojcik vinner med 5 – 0, men siffrorna var ytterst jämna. Love förlorar den viktiga första ronden. Sedan är matchen jämn. Hade bara Love gjort lite till så hade hon varit i final. Vi har tjatat om detta att den första ronden är oerhörd viktig att vinna. Att visa domarna vem som vill vinna. Wojcik förlorade sedan finalen mot O´Rourke från Irland som vår Malena Hede besegrade i vår 100-års gala i april på Nalen.

Vi tar åter medalj på ett internationellt mästerskap detta år för våra damseniorer. Vi har dock kapacitet att vara mycket längre fram.

Ryssland blev bästa nation och med mina gamla rysskontakter så kommer vi att vara på läger med det Ryska laget inför VM. Det skall bli mycket spännande och se vad det ger.