Head coach Daniel Nash rapporterar från Balkan Tournament 12-15 Oktober, där det blev ett Guld för Sverige genom Love Holgersson i 75 kg och ett brons i 69 kg genom Marianne Ahlborg. Läs hela Daniels rapport i denna artikel.

en 12-15:e oktober deltog Svenska damlandslaget på 4th Balkan Championship i Botevgrad, Bulgarien. Balkan har tidigare varit en bra turnering för svenska damer som har gjort bra resultat så det kändes bra att delta igen. Med 16 länder och 112 boxare från både damjunior och damsenior var tävlingen lagom stor med några toppklassboxare som förberedde sig inför damernas VM i november.

Turneringens bästa lag blev Bulgarien, följt av Brasilien och Thailand. Det var ett bra tillfälle för våra svenska boxare att mäta sin nivå mot bra internationellt motstånd. Höjdpunkten för laget var förstås Love Holgerssons guld i 75kg klassen, alltid kul för laget att ha en boxare som vinner turneringen! Resultat för resten av laget var lite blandat. Tävlingen gjordes i samband med en Aiba 2 Star domarutbildning vilket både var bra och dåligt. Jag tycker att vi fick några lite märkliga domslut p.g.a. domare som var orutinerade och nervösa. Bra var att våra svenska tjejer som åkte ur turneringen fick bedömd matchsparring mot andra nationer som Algeriet, Marocko och Ryssland. Detta var organiserat från arrangören som träning för domare under utbildningen. Under sparringen passade vi på att jobba med grunderna som vi måste förstärka så det kändes bra. Överlag var det en bra turnering för våra tjejer att utvecklas på.

Den svenska truppen bestod av:

1)      51kg Lise Sandebjer BK Örnen

2)      54kg Sara Svensson Skurup KBK

3)      57kg Helena Envall IF Linnéa

4)      60kg Jelena Jelic Malmö BC

5)      60kg Steffi Thour BK Värend

6)      69kg Marianne Ahlborg Vänersborg BK

7)      75kg Love Holgersson BK Swing

Ledare: Daniel Nash, Carlos Bermudez

Domare: Alex Da Silva

Matchrapport

51kg Lise Sandebjer med 14 boxare i klassen. Lise boxade mot Claudia Nechita från Rumänien. Första ronden hade Lise lite svårt att komma på rätt distans mot sin längre motståndare, men ju längre matchen gick kom Lise på bättre distans och träffade sin motståndare med rena träffar. Matchen var i högt tempo och Lise avslutade matchen starkt. Med domslutet 3:2 vann rumänskan med liten marginal, slagväxling från båda boxarna gjorde det jämnt.

54kg Sara Svensson med 11 boxare i klassen. Sara mötte Zohra Ez-Zahraoui från Marocko. Marockanskan var en OS boxare från Rio i 51kg klassen som var lång och teknisk duktig. Sara lyckas träffa med rena träffar när hon gjorde enkla attacker med raka slag. Stundtals boxade Sara bra men marockanskan var lite vassare och fick domslutet 4:1. En godkänd match och Sara kan ta med sig flera positiva saker hem.

57kg Helena Envall med 12 boxare i klassen. Helena mötte Viktoria Glover från Skottland i första matchen. I första ronden vann skotskan med bra kontringar och bra boxning. Under andra ronden ändrade Helena taktik och kom in närmare och börjar träffa från halvdistans. Helena avslutade andra ronden starkare och fortsatte under tredje vilket gav henne vinsten med 3:2.

I nästa match, en kvartsfinal mot Helena Doaa Toujani från Marocko fick Toujani en varning för fasthållning i första ronden. Helena lyckas att hålla sig borta från den bökiga marockanskan och träffade rent med sin bakre. Efter matchen hade domarna oavgjort och efter en omröstning blev det förlust med domarsiffrorna 4:1.

I 60kg hade vi två svenskor som blev lottade till direkt kvartsfinal. Först boxade Stephanie Thour med 10 boxare i klassen. Efter ett års uppehåll gjorde ”Steffi” sin comeback mot en OS-boxare från Marocko, Hasnaa Lachgar. Matchen var i hög kvalité och Steffi gjorde fina attacker med bra träffar men blev kontrad på väg ut av den duktiga marockanskan. Stundtals boxade Steffi riktigt bra och visade att hon är på väg tillbaka.

Vår andra boxare i 60kg Jelena Jelic mötte Cristina Cosma från Rumänien. I första ronden hade Jelena för långt avstånd och rumänskan lyckas ta hem den med bra boxning. Under matchens gång kom Jelena in på en bättre distans och hittade rätt med en fin bakre hand. Tyvärr kom hon igång lite för sent och rumänskan tog hem segern med domslutet 4:1.

69kg Marianne Ahlborg med 6 boxare i klassen. Marianne var lottad till direkt semifinal och mötte där Nataliya Sychugova RUS. I första ronden rörde sig ryskan bra och Marianne lyckades inte hitta sin boxning mot henne. I andra ronden stod ryskan mer stilla och Marianne hittade rätt distans och träffade bra med sin bakre, en jämn rond 2. I tredje ronden stod ryskan och Marianne och växlade slag och trots att Marianne kämpade under hela matchen och bjöd på en underhållande match så säkrade ryskan vinsten med 4:1. Bronsmedalj till Marianne och en chans att bygga på rutinen.

75kg Love Holgersson med 7 boxare i klassen. I första matchen (Kvartsfinal) mött Love Lonela Nane från Rumänien. Love träffade bra med raka slag från lång distans och när rumänskan pressade lyckades Love sidestepa och kontra bra. Klar vinst med domarsiffrorna 5:0.

I semifinal mötte Love Thi Huong Nguyen från Vietnam. Love var mycket längre och utklassade Nguyen med långdistansboxning och vann med stor marginal och det blev, återigen, domarsiffrorna 5:0.

I final mött Love Nisa Rodriguez från Puerto Rico som var en stor och stark tjej. Rodriguez hade visat en bra nivå sina tidigare matcher. Taktiken var att jobba med snabbhet och det fungerade. Rodríguez lyckas träffa med några bra träffar men Love träffade mest och hennes snabbhet var för mycket för Rodriguez och domslut blev 3:2 och vinst till Love. Guld till Love som det här året har vunnit 10 av 10 matcher och visat en hög nivå i sin boxning. Grattis Love!