Ett lag på 3 st boxare och 2 ledare samt 1 domare åkte till Tammerfors för den 43:e upplagan av Tammerforsturneringen  2023

 

Uttagna boxare var

54 Sara Svensson Föreningen Redline

63,5 Hampus Broman BS-Tor

71 Kevin Scott IF Linnea ( Sjuk )

80 Erik Mendoza Djurgårdens IF

Ledare Sander Lauritsen och Mikael Broman

Domare Mats Berntzén

Tyvärr så blev Kevin sjuk och kunde inte åka med

 

Detta var det andra eventet arrangerat i World Boxings regi och deltagande länder var:

England, Wales, Litauen, Lettland, Nigeria, Tyskland, Sverige, Norge, Refugee Team samt Finland

Totalt deltog 19 damer och 33 herrar så totalt 52 boxare.

I 63,5 kg var det totalt 7 deltagare och efter lottningen stod det klart att Hampus skulle möta en  boxare från Finland som heter Dimitri Kataja som visade sig vara en mycket snabb duktig boxare, Hampus kontrollerade ringen från mitten och satte press från start men domarna valde att ge första ronden till Finland, rond 2 ökade Hampus pressen och följde upp attackerna tydligare och fick med sig domarna vilket innebar lika inför den 3:e ronden. Även i denna rond kunde Hampus kontrollera ringen och med tydliga träffar plocka hem matchen Vinst 4-1 Sverige och vidare till semifinal.

I Semifinalen blev motståndet Joe Tyers från England. Det var tveksamt om Hampus skulle kunna ta denna match då han hade sviter av en tidigare förkylning som kändes av i lungorna samt att han dagen innan skallat ihop med sin första motståndare där näsan tagit lite stryk men beslutet blev ändå att göra ett försök. Tyvärr så funkade det inte att hålla nere tempot och jobba relativt stillastående. Joe fick övertag tidigt i matchen, men i 3:e fann Hampus kroppen och Joe tappade lite tempo vilket jämnade ut situationen lite men förlust 5-0 och en bronsmedalj.

I Finalen Boxades Joe mot Finlands Ismail Omar som Hampus besegrade i Rovaniemi det blev en vinst till Finland Guldet gick till hemmanationen.

I 80 kg var det totalt 6 deltagare och ställdes Erik Mendoza mot Finlands Nikita Nystedt en boxare som varit med länge. Erik tog kommandot tidigt i första ronden genom att lägga lite lagom press och med hjälpa av främre hand ta sig in relativt nära och följa upp med tydliga serier detta gav första ronden 5-0 till Erik som fortsatte på samma sätt i rond 2 vilket även denna gav alla domare till Sverige. I början på tredje släppte Erik lite på pressen men då kom Nikita till sin rätt och Erik gick på några tydliga träffar och valde då att fortsätta lägga press på Finnen och matchen slutade 5-0 till Sverige och vidare till Semfinal.

I semifinalen möter Erik Ramtin Musah från England där Erik i första ronden försöker jobba smart med rörelse och pricka Ramtin men det blir mestadels singelslag med vänster ömsom höger och räcker inte riktigt till, så taktiken läggs om och Erik sätter i stället lite mer press och jobbar mer på halvdistans vilket ger betydligt mer framgång, det räcker dock inte till vinst hos alla domare men ett delat domslut så förlust med 4-1 vilket ger Erik en bronsmedalj.

I Finalen ställdes Ramtin mot Tysklands Kevin Schumann där Ramtin kontrollerade samtliga ronder och tog hem Guldet till England.

I 54 kg damer vägde endast 3 boxare in och Sara Svensson blir lottad mot Charley Davison från England en boxare som redan har kvalat till OS i Paris och dessutom deltagit även 2020/21 i Tokyo så det är en meriterad boxare. Sara mötte henne senast i GB-Turneringen tidigare i år då det inte gick så bra. Denna gång blev det en betydligt bättre insats från Sara, dock kunde denna långa southpaw utnyttja sin räckvidd på riktigt bra sätt och Sara hade svårt att komma in så tyvärr blev detta en förlust med 5-0 men en bronsmedalj

I Finalen Mötte Charley Emma Jokiaho från Finland och även denna match kontrollerade hon fullständigt och även i denna viktklass  vinner England Guldmedalj.

GB (ENG/WAL) tog 4 guld, Finland och Tyskland tog 3 Guld var samt Norges Sunniva Hofstad tog 1.

Det var många bra matcher och ganska hög nivå på turneringen trots det låga antalet boxare.

// Mikael Broman och Sander Lauritsen