Rapport efter damernas UVM och JVM i Albena, Bulgarien den 21-29 september 2013

Finaldag U-JVM laget och coacherna Katrin Enoksson & Joakim Berghult

 

VM-Truppen

  • U57 kg Stephanie Thour, BK Värend
  • U63 kg Amelia Hall, Ljungby BK
  • J57 kg Josefine Persson, BK Fox
  • J60 kg Ida Lundblad, TIFA BC
  • J64 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK

Coacher: Katrin Enoksson och Joakim Berghult

Målsättning

Min målsättning var tre pallplatser, tyvärr nådde vi inte riktigt enda fram kvantitetsmässigt, däremot nådde vi högst upp då Agnes vann JVM-guld!
Vi hade till skillnad mot tidigare mästerskap en betydligt tuffare lottning där Steffi och Ida möte silvermedaljören i kvarten, Amelia stötte i sin tur på guldmedaljören.

Prestationer

U57 kg Stephanie Thour, BK Värend

Steffi gjorde en mycket bra mästerskapsdebut där hon vann åttondelen mot en tyska. Tyvärr mötte hon på den riktigt grymma ryskan i kvartsfinalen. För att vara uppe och verkligen kriga om seger med de absolut bästa ungdomstjejerna i världen behöver hon fysiskt bli mycket starkare, då hon i dagsläget är lite för svag för 57 kg, konditionsmässigt är hon redan i världsklass. Boxningsmässigt har hon ett skönt rörelsemönster och en härlig blick som passar mycket bra för 10 point must-systemet. Den bit hon behöver jobba med allra mest är att få till en trygg och tät gardering, som det var nu blev hon nästan alltid träffad de gånger hon inte hann komma undan med hjälp av sina fötter.

U63 kg Amelia Hall, Ljungby BK

En riktigt tuff lottning att få stå över åttondelen och gå och vänta i tre dagar på att möta vinnaren mellan RUS och POL i kvartsfinal. Fysiskt behöver Amelia jobba riktigt mycket med att förbättra sin styrka för att kunna stå emot motståndarens framfart och ge den internationella toppen en match. Boxningsmässigt har hon en mycket bra raka slag och en skön räckvidd. Även hon behöver jobba med att få till en riktigt tät och trygg gardering, i nuläget tappar hon ner händerna och åker på helt onödiga träffar. Jag är riktigt nöjd gällande hennes mod och inställning där hon inte vek ner sig en millimeter mot den mycket hårdslående polskan, utan Hall vågade ta den tuffa fighten.

J57 kg Josefine Persson, BK Fox

JP gör sin absolut bästa match någonsin och var den klart bättre boxaren tekniskt. Hon har en bra blick och valde här att verkligen kämpa om segern matchen igenom utan att vika ner sig för tröttheten, en härlig utveckling. Persson tappar denna match på grund av på tok för dålig kondition. Hennes inställning tog henne en bra bit, men syreupptagningsförmågan behöver förbättras rejält för att kunna ta hem segrar mot internationellt toppmotstånd.

J60 kg Ida Lundblad, TIFA BC

Lundblad visade upp sin fantastiska rutin och erfarenhet i åttondelen där hon gick segrande ur striden mot den ryska VM-tvåan från 2011 i 54 kg.  I kvartsfinalen mot KAZ kom hon inte igång med fötterna fullt ut och tappade första ronden, hon kom tillbaka och vände matchen till egen favör. Hade hon inlett som hon avslutade hade hon troligen vunnit matchen då den ena domaren tycktes ha bestämt sig i första ronden vem som skulle segra och de andra två valde att se samtliga ronder (36-40, 38-38, 38-38). Riktigt trist att hon inte för avsluta sin tid med ungdoms-/juniorlandslaget med en femte medalj för det förtjänar hon. Ida är världsklass fysiskt och har utvecklats oerhört mycket det senaste året boxningstekniskt. Hon är definitivt redo att gå upp på internationella seniormästerskap efter årsskiftet!

J64 kg Agnes Alexiusson, Värnamo BK

Agnes förberedelser innan mästerskapet var tyvärr inte de bästa då hon haft skador och sjukdomar som i stort sätt avlöst varandra sedan UEM i POL förra året. Vi har varit lösningsfokuserade och jobbat hårt för att kunna följa den årsplanering vi lagt upp, genom kreativa lösningar har det till stor del fungerat och vi fick till en formtopp även hos henne.  Hon har en fantastisk förmåga att verkligen vara som bäst när det gäller och hon fick gå fyra tuffa matcher mot mycket bra motstånd. Jag är oerhört imponerad av hennes prestationer och det är många Aiba-pampar och coacher som lovordat hennes fantastiskt fina tekniska boxning. Ett mycket stort grattis till Agnes och Värnamo BK till JVM-guldet. Jag vill verkligen hylla Ulf Perssons gedigna jobb i den dagliga träningen, han ligger till största delen bakom dessa fantastiska framgångar!

Laget

Vi har valt att jobba med DU/DJ under devisen ”laget före jaget”. Det finns ett krav på samtliga individer i gruppen och oss ledare att se till att hela tiden verka som ett lag. Detta innebär att var och en tar ett personligt ansvar där individen håller tider, tar hand om övriga i laget, vågar uttrycka sin åsikt, tar ställning och säger ifrån samt är alltid ärlig och raka vid feedback. Detta mönster är nu ett väl inarbetat koncept vilket gör att vi har skapat en trygghet i gruppen och vågar lita på varandra.

Utveckling för DU/DJ internationellt

I jämförelse med förra VM:et var det klart högre standard då det inte finns med några direkta blåbärsnationer. Vi svenskar har något svårare att vinna i dagsläget då våra boxare tenderar att känna sig för initialt i matchen. Det har man inte råd med i 10 point must- systemet när man bara boxar 3-4 ronder, eftersom första ronden då kan bli förlorad och därefter är det svårt att vända. Det svensk boxning behöver jobba med, såväl i klubbar som i landslag, är följande bitar:

  • Ta initiativet och styra/föra matchen genom fotarbete med vinkelförändringar
  • Jobba mycket med att få till en trygg tät gardering, vi tar onödiga träffar
  • Fysik, kondition för att orka föra matchen och styrka för att kunna stå emot motståndarens attacker och själv bli den som tar kommandot

Det satsas alltmer på tjejerna i många av länderna som deltog på VM:et, där en hel del nationer tränar och lever ihop större delen av året. För att kunna konkurrera med det och ha en möjlighet att tillhöra den absoluta europa- och världstoppen för U/J-damer krävs en seriös elitidrottssatsning.

En sådan satsning innebär att boxaren har en årsplanering med ett periodiserat träningsupplägg gällande boxning, styrka och kondition. Det krävs en total träningsmängd på 500-700 timmar per år för U17 U19 som fördelar sig på 8-14/pass per vecka.

Vill vi kunna konkurrera om medaljerna även fortsättningsvis behöver de DU/DJ- landslagstjejer som ska ut på mästerskap ha minst 50-70 dagar/år tillsamman i form av landslagsläger och turneringar. De som ingår i elitgruppen, men ännu inte är redo att delta på internationella mästerskap, bör åtminstone komma upp i 30-40 dagar per år för att säkra återväxten.

/ Katrin Enoksson Head coach DU/DJ