Herrarnas avgående förbundstränare Majid Jelilli rapporterar från OS i London.

Olympiska spelen är ett av de största  evenemang för en idrottare att delta på.
Inga mästerskap inom boxningen går att jämföra med denna folkfest.
I Norden och norra Europa har vi inte heller några ”Spel” som är likt ett OS arrangemang där alla Olympiska idrotter genomför mästerskap samtidigt.
Europa är ensamt om att inte arrangera kontinentala spel.  Förutom kontinentala spel så arrangeras bland annat spel för de engelsktalande nationerna (commonwealth games), de fransktalande nationerna (francophone games) och medelhavs spelen. För våra svenska boxare kanske en Olympiad blir oerhört stort och svårhanterligt då vi inte har erfarenhet av dessa arrangemang.

OS i London startade med invigning den 27 juli och vi fick möjligheten att delta på denna fantastiska öppningsceremoni. Visserligen fick vi inte se mycket av invigningens början men atmosfären och känslan på väg in och i stadion var otrolig . Längs hela promenaden från OS-byn till friidrottsstadion som tog oss omkring en timme hyllades alla Olympier av Londons befolkning med ett fantastiskt mottagande och en utstrålning av glädje och lycka.

Att vara i OS-byn tillsammans med hela svenska truppen är en skön avslappnad känsla. Man väljer själv vad som passar bäst, vill man umgås med andra idrottare och ledare så finns samlingsrum, tv-rum och spelrum eller att vara mer för sig själv och sköta sin uppladdning. Boendet är enkelt och bra. Maten och dess tider lägger man upp som det passar en själv. Det finns en stor matsal som har öppet dygnet runt, en mindre matsal med begränsade öppettider och flera små matstånd med frukter, sallader, smörgåsar och kaffe finns lite runt om i byn.

Boxningstävlingen hölls i den stora Exel arenan som hade plats för 10 000 besökare. Alla boxnings sessioner var fullsatta. Arrangemanget var mycket bra, enkelt för de tävlande att orientera sig i lokalerna, materialutlämning, kontroll av utrustning, omklädningsrum och uppvärmningshallen låg allt inom ett litet område. Under tävlingarna skapades en fantastisk atmosfär tack vare arrangemanget med häftigt intro för varje tävlande och publiken som var enastående. Enligt många individer som varit och sett flera olika OS evenemang så hade boxningens Exel den mest spektakulära stämningen. Som sekond kunde vi skrika allt vi kunde och boxarna hade ändå svårt att höra oss eftersom ljudnivån var så hög. Att komma in i arenan var en fantastisk känsla för boxarna som i de flesta fall påverkades positivt medan andra fick uppleva känslor som var svårare att kontrollera.

Våra svenska herrboxare Salomo Ntuve (52kg) och Anthony Yigit (64kg) kom snabbt in i den svenska OS truppen och jag fick snabbt höra många lovord om våra boxare som skötte sig exemplariskt under vår tid i OS.

Sveriges insatser under OS var för mig godkända. Siktet var inställt på medalj från alla i truppen vilket jag tycker är rätt inställning, med tanke på det så kan jag inte vara nöjd med våra resultat. Allt är relativt, det var Sveriges bästa resultat sedan 1996 vilket är ett steg i rätt riktning men vi har en bra bit kvar för att kunna vara nöjda.

Lottningen såg på pappret bra ut under den första omgången och skulle i andra omgången bli riktigt tuff då båda våra boxare skulle få möta de andra seedade boxarna som var tvåa på senaste Världsmästerskapen.

Salomo Ntuve vs Kazakstan, Suleimenov Ilyas

Suleimenov Ilyas, 22 år är en meriterad boxare som var tvåa på de Asiatiska mästerskapen och vann det Asiatiska OS kvalet. Salomo ville för mycket och var aningen övertänd vilket gav honom en tuff start som kom att stressa honom ytterligare under matchens gång. Salomo fick aldrig ordning på distansen och det blev en bökig match. Så här är vi inte vana att se Salomo boxas när hans boxning är som bäst och det var oerhört smärtsamt att genomgå när jag känner till Salomos kapacitet och vet vilken form han befann sig i. Salomo var oerhört besviken efter matchen och vill helst glömma den o gå vidare. Salomo var kvar och stöttade Anthony som under tävlingen och var en mycket bra lagkamrat under resten av OS.

Anthony Yigit vs Puerto Rico, Vargas Ramirez Francisco

Vargas Ramirez Francisco, 19 år är en ung boxare som vid panamerikanska OS kvalet tog sig till final  och därmed till OS.
Athony kände även han av atmosfären i arenan och känslan av att boxas i OS vilket begränsa hans boxning till en början. Anthony inledde mycket disciplinerat med bra försvar och plockade tydliga poäng vilket fick hans boxning att komma igång ju längre matchen gick. Anthony tog ledningen från första ronden behöll den matchen igenom. Mycket bra genomförd match där Anthony höll bra fokus matchen igenom.

Anthony Yigit vs Ukraina, Denys Berinchyk

Denys Berinchyk, 24 år är mycket meriterad och slog igenom på VM i Baku 2011 då han körde över många av sina motståndare och tog sig till final.
En kraftfull och uthållig boxare som klarar av att arbeta explosivt matchen igenom. Anthony som också är en stark och uthållig boxare hade här två val av taktik. Antingen möte upp den tuffa ukrainaren med samma medel eller att vara väldigt rörlig i sin boxning eftersom vi visste att Anthony var den snabbare boxaren. Anthony har tidigare visat att han just behärskar dessa två taktiker mycket bra och därmed inga tvivel om att det var möjligt att överraska Berinchyk. Matchen kom att bli en av OS mest publikvänligaste då bägge boxarna bjöd på en mängd långa slagväxlingar matchen igenom och hela arenan var i extas. Anthony fick se sig besegrad med knappa ett poäng i matchen som kunnat sluta till Anthonys fördel. Matchen var oerhört jämn men från mitt perspektiv var Anthony segraren. Anthony gjorde en heroisk insatts och boxade mycket bra, han hade förmågan att variera de två taktiska alternativ han hade och gjorde det strålande. Trots poängförlusten vann Anthony publiken och fick en större hyllning än sin motståndare.

Dagens boxningen som vi fick se under OS tycker jag var publikvänlig och bra boxning. Jag kan inte se några större förändringar under de senaste året. Vi fick se alla typer av boxningsstilar och var stil har sin fördel. Jag tycker dock att det blir allt svårare att kunna koppla en boxningsstil till en nation vilket man kunnat göra tydligare förr om åren. Då ett helt landslag kunde boxas med samma karaktärsdrag. Dock har det skett små förändringar inom sporten den senaste tiden och jag tycker vi fick se dessa hos många boxare under OS i London.
Försvaret har blivit mer betydelsefullt, färre misstag med mer disciplin i försvaret. Här kan vi se att två duktiga boxare som tar ut varandra och matchen tycks inte bli så händelserik då båda boxarna väntar på att motståndaren skall göra ett misstag. Initiativet visade sig också vara avgörande under OS, att vara den boxaren som styr och till stor del är offensiv gav resultat och avgjorde många jämna matcher. Detta innebar inte att alla boxare var attackboxare!
Åtta av tio guldmedaljörer bjöd på en mer offensiv boxning.
Poängbedömningen går alltid att diskutera i en bedömningssport men jag tycker den var godkänd med undantag för vissa enskilda matcher.
Bedömningen kommer alltid att styra boxningstaktiken till viss del och jag tycker mig redan kunna se detta. Under kommande säsong kan bedömningen komma att ändras ytterligare vilket innebär att vi skall vara medvetna om vilka krav det ställer på boxningen.

77 nationer deltog på herrsidan.
40 Medaljer fördelat på 17 nationer

            49kg      52kg       56kg  60kg     64kg
Guld:    Kina       Kuba       GB     Ukraina Kuba
Silver:  Thailand Mongoliet Irland Korea    Ukraina
Brons:  Irland     Irland      Japan Kuba     Italien
Brons:  Ryssland Ryssland  Kuba  Litauen  Mongoliet

 

69kg        75kg         81kg      91kg       +91kg 
Guld:   Kazakstan Japan         Ryssland  Ukraina    GB
Silver: GB            Brasilien    Kazakstan Italien      Italien
Brons: Ryssland   GB             Brasilien   Bulgarien  Azerbajan
Brons: Ukraina     Uzbekistan Ukraina     Azerbajan Kazakstan

 

Medaljligan

1. Ukraina  2 G  1 S  2 B
2. GB   2 G  1 S  1 B
3. Kuba  2 G    2 B
4. Kazakstan  1 G  1 S  1 B
5. Ryssland  1 G    3 B
6. Japan  1 G    1 B
7. Kina   1 G
8. Italien    2 S  1 B
9. Irland    1 S  2 B
10. Brasilien    1 S   1 B
11. Mongoliet    1 S  1 B
12. Korea    1 S
13. Thailand    1 S
14. Azerbajan      2 B
15. Bulgarien      1 B
16. Litauen      1 B
17. Uzbekistan     1 B

 

/Majid Jelili