Förbundets ordförande Per-Axel Sjöholm har inför sommaren skrivit ett ordförandeord med tankar om verksamheten som varit och framtiden. Ni kan läsa det här.

Vi inom svensk boxning har all anledning att vara glada och stolta! Vi finns med på OS i Tokyo! Agnes Alexiusson klarade pressen och får representera de svenska färgerna i OS. Det här är förmodligen det absolut största någon idrottare kan få vara med om som ”amatör”.

Dessutom var det så oerhört nära att Adam Chartoi och Liridon Nuha kom med. Det handlade mer om slumpen och egentligen direkt otur att de inte kvalificerade sig. Love Holgersson gjorde en fantastisk insats genom att slå proffsstjärnan Christina Hammer från Tyskland.
Stephanie Thour gjorde en utmärkt match mot Ukrainas Julia Tsyplakova och vann solklart, men sedan tog det inte oväntat stopp, Stephanies OS är egentligen om fyra år.

Fortfarande finns chansen för framförallt Adam att komma till OS via rankingplats – vi håller tummarna.

All heder till hela teamet i Paris med Lennart Bernström i spetsen.

Nu skall vi understryka att det är p.g.a. allt hårt arbete som läggs ner dagligen i våra fantastiska föreningar runt om i hela landet som gör att vi har landslagsboxare som kan ta sig till OS och andra mästerskap. SBF finns där för att ge lite extra krydda och möjligheter för våra elitboxare så de alla  står så väl förberedda som möjligt inför de stora uppgifterna.

Men det är Ni ute i vårt avlånga land som skall ha all eloge för det tuffa och hårda arbete som läggs ner för att få fram välutbildade och väl förberedda boxare som kan dra på sig landslagskläderna.

 

Vi gör det tillsammans!

Och det är Vi tillsammans som kan föra svenska boxning vidare, framåt och uppåt! Glöm bort jaget – det är vi tillsammans som kan göra positiva förändringar. Det är samspelet som är avgörande.

Vi i Svenska Boxningsförbundet är till för alla er klubbar och föreningar.  Klubbarna är inte till för SBF! Vi i förbundet skall hjälpa och underlätta för klubbarna! Era boxare skall alltid kunna känna sig trygga och säkra när det är dags att komma in i ett landslag. Oavsett gender eller ålder. Det är en ära att få iklä sig landslagskläderna, men det är också en ära att som landslagscoach få ta hand om landets  ungdomar, juniorer och seniorer.

 

Klara riktlinjer!

Vi har i SBF i dag klara riktlinjer som skall följas när det gäller landslaguttagningar! Men vi har inte haft lika tydliga och transparenta regler när det gäller att utse landslagstränare och ledare.

Nu arbetar vi med såväl en krav- och kompetensspecifikation när det gäller våra uttagskriterier avseende landslagsledare och coacher.

För det är enbart genom transparens och tydlighet vi kan skapa förtroende mellan oss alla. Vi i SBF skall vara tydliga, prestigelösa och uppvisa fullständig transparens. Vi skall alltid visa respekt för varandra och tillsammans hjälpas åt att utveckla svensk boxning och det gör vi tillsammans och i samarbete med alla fantastiska föreningar, ledare, tränare och boxare i vårt avlånga land.

 

Den nya styrelsen

Den nya styrelsen är unik på många sätt. För första gången har vi 50 procent kvinnor och 50 procent män i styrelsen, Verkställande Utskottet består av två kvinnor och en man.

Vi har bland den lägsta medelåldern någonsin i SBF:s styrelse, Jag kan också garantera att det sjuder av liv, idéer, framåtanda och ren kärlek för sporten boxning. Hela styrelsen är överens om att vi ska sprida ansvar och delaktighet. Vi tittar över vilka kommittéer som behövs för att få så stor delaktighet och att svensk boxning får del av så goda initiativ och tankar som möjligt.

Vi vet att det är tillsammans vi kan hålla en god färdriktning och det är tillsammans som vi kan nå framgång.

OK att tävla igen

Styrelsen har nu också gett  ok för att åter söka tävlingstillstånd. Tänk er utomhusboxning under sommaren så vi kommer väl förberedda inför en höst som kan bli mer normal än på länge.

Vi i styrelsen har preliminärt sagt att i de bästa av världar kan diplom SM kan gå i slutet av september, början av oktober och u, j och senior-SM i december. Och vi har planerat och står redo för dessa SM tillsammans med våra samarbetspartners.

Låt oss hålla tummarna. Men att träna och tävla i sommar ska ge frukt under hösten. Jag ser framför mig många olika trevliga och spännande tävlingsarrangemang utomhus för att vi sedan till hösten får en verksamhet som andas mer normaltillstånd.

 

Mycket har skett digitalt

Redan i januari startade verksamhetschefen och förbundskoordinatorn sitt arbete med att kontakta alla distrikten och föreningar för att informera om det statliga kompensationsstödet. Samtidigt kom det fram tankar som inspirerade till en föreläsningsserie . Så här blev det slutliga digitala föreläsningsresultatet:

Dr Robert Ludwig föreläste om hjärnskakningar

Mikael Wallsbeck föreläste om idrottspsykologi och motivation

Tomas Lindblom tog upp träningslära

Mikael Brobeck föreläste om ledarskap

Emma Lindblom tog upp näringslära

Headcoacherna föreläste om kravanalysen, Svenska Modellen och kriterier för landslaget.

Diplomkommittén berättade om deras arbete, planering och upplägg.

Vi har även haft steg 1 och 2-kurser digital, dock enbart den teoretiska biten, den fysiska får vi planera in längre fram. Även utbildningar av såväl domare som tävlingsledare har hållits digitalt.

En utbildning av unga ledare genomförs den 12-13 juni.

Den 19-20 juni har styrelsen sin första arbetshelg där bl. a. styrelsearbetet, strategi 2030 samt förbundsutveckling står på programmet. Styrelsen ska också fortsätta arbeta fram den oerhört viktiga utvecklingsplanen som i mångt och mycket utgör grunden för vilka resurser vi får från RF. Kansliet har även tagit fram förslag på en modell med fokus på barn -och ungdomsidrott.

I planen ligger också att vi efter sommaren ska genomföra en barn -och ungdomskonferens samt en ordförandekonferens , där samtliga distriktsordförande bjuds in för framtidsdiskussioner. Självklart hoppas vi på fysiska möten.

Vi måste finna goda samarbetsöppningar med alla distrikt för att vi tillsammans ska kunna utvecklas och bli ännu starkare och ännu bättre.

Värdegrundsarbete, som SBF sjösatte i april, är också i full gång.

Trots pandemin har det genomförts väldigt mycket! Nu hoppas vi på ökad träning och start på tävlingar i Sverige. Sommaren öppnar inte minst upp för dessa möjligheter.

Stort tack!

Avslutningsvis vill jag tacka för det stora förtroende Ni har visat mig.

Jag tar verkligen uppdraget på största allvar och ska jobba hårt för att vi tillsammans ska utveckla och stärka svensk boxning. Och vi ska göra det tillsammans utan prestige och med fullständig transparens.

Önskar er alla en härlig sommar där det  kanske står mer boxning på programmet än någonsin tidigare.

Allt gott önskar jag er!

Per-Axel ”PAX” Sjöholm

Ordförande Svenska Boxningsförbundet