Boxningsvänner,

 

Det är nu 3 månader sedan jag tillträdde som ordförande för Svenska Boxningsförbundet, och mycket har hänt sedan dess.

Första veckan som ordförande rivstartade med att SBF blev avstängt av IBA för samröre med en ny internationell organisation, World Boxing. En månad senare blir IBA avstängt av IOK permanent och kommer inte att kunna delta i OS-kval eller OS i framtiden.

SBF bedömde att vi behövde se över våra stadgar för att frigöra oss från kravet att tillhöra en namngiven världsorganisation.

Så började förberedelserna för ett extra årsmöte där vi ville ändra 1kap §3 för att möjliggöra en valfrihet. Extra årsmötet hölls 20:e augusti där majoriteteten röstade för styrelsens proposition. SBF lämnade därefter in sin ansökan till World Boxing och har blivit antagna.

Så, är detta det bästa för svensk boxning?

Det är en nystart för boxning, och en möjlighet att kunna påverka för en mer demokratisk styrning. Och vi vill ge våra boxare en chans att kunna uppfylla den olympiska drömmen.

Sedan anser jag att det också är en sorg att vi idag har två världsförbund, att boxningen har hamnat här, det känns naturligtvis inte bra för våra boxare inledningsvis som kan känna oro för framtiden. Men vi får alla hjälpas åt, vi kommer att ha samarbete med i stort sett samma länder som tidigare, och förhoppningsvis med nya också. Det viktigaste är att det kommer att finnas mästerskap, turneringar, tävlingar och läger för våra boxare. Vi måste jobba hårt för detta.

Så, är detta det bästa för svensk boxning?

Ja, jag tror att det är det. Om vi alla deltar och kan enas i processen så har vi en stor chans att lyckas.

 

För att lyckas återkommer jag till vår kärnverksamhet där jag vill hylla alla hjältar vi har i vårt avlånga land, eldsjälar som mitt sommaren arrangerar ett flertal läger för våra yngsta boxare, offrar sina egna semestrar för att genomföra dessa viktiga sammankomster för våra barn och ungdomar.

Alla ni som bedrivit verksamhet under sommaren, som har låtit alla komma och träna gratis, där barn och ungdomar har haft någonstans att ta vägen och alla ni som har tagit våra boxare, både ungdomar, juniorer och seniorer, på turneringar och läger utomlands under semestertider.

Damgruppen och ni som jobbar stenhårt för att utveckla och utöka samarbetet nationellt och internationellt, som skapat matchtillfällen och träningsläger för våra tjejer, med utländska och svenska klubbar, och jobbat oavbruten under sommaren.

Alla ni som lyfter svensk boxning, ni är grymma!

 

Men vi kan alltid bli bättre, och vi bör jobba för att engagera fler att delta i dessa initiativ.

Och hur gör vi det? Vi behöver tillgodose mer specifik utbildning, ingen ska behöva göra allt, vi måste dela på uppgifterna och vi behöver tillsätta ekonomiska resurser för detta.

Vi behöver stärka och stötta vårt arbete med våra kommittéer och arbetsgrupper, och även bilda nya för specifika uppgifter.

Vi vill ju inte bränna ut de eldsjälar vi har.

 

Avslutningsvis så vill jag än en gång gratulera Nebil Ibrahim för sin bronsmedalj i European Games, och därmed säkrat sin plats i OS 2024.

Det kommer det nya chanser  för våra boxare i de kommande världskvalen som går av stapeln i Italien feb/mars och i Thailand maj/juni.

 

Susanne Kärrlander

Ordförande Svenska Boxningsförbundet