Angående artikel i Expressen gällande Per-Axel Sjöholm och Karin Mattsson avgång från Svenska Boxningsförbundets styrelse.

Jag har fram till skrivandes stund inte erhållit något avskedsbrev, varken via epost eller vanlig post, från varken Pax eller Karin.

Endast en artikel i Expressen påvisar deras avsked från SBF.

Men jag väljer ändå att bemöta den kritik som framförs, även om inget officiellt brev inkommit från dessa personer.

 

Citat Pax/Karin:

Vi anser att den ekonomiska kontrollen är direkt bristfällig, då vi efterfrågat förklaringar och förtydliganden, kan ingen svara, det finns inte kunskap. Detta innebär att styrelsen sätter förbundet i direkt ekonomisk fara. Även rapporteringen är undermålig och visar än en gång på demokratiska brister!”

 

Svar:

Den ekonomiska kontrollen har aldrig tidigare varit så detaljerad och transparent som idag, inte heller under Pax tid som ordförande.

Verksamhetschefen ansvarar för den ekonomiska redovisningen och presenterar på varje styrelsemöte resultatrapport, balansrapport, likviditet OCH chefsrapport.

Chefsrapporten har aldrig redovisats tidigare under dom åren jag har suttit i styrelsen. Detta innebär att vi alla är mer insatta detaljerat i de ekonomiska förutsättningar som finns. Verksamhetschefen har även tillsammans med RF tagit fram en ny kontoplan med nya projektnummer och kostnadsställen för att vi alla mer noggrant ska kunna följa varje krona. All information finns att tillgå för både Pax och Karin om intresse hade funnits.

Däremot när jag tillträdde som ordförande så fick varken jag eller den nya styrelsen information om tidigare ekonomiska förehavanden från Pax, trots att han satt kvar i styrelsen efter detta. Exempelvis så tog det tre månader innan jag fick besked, och då från RF ekonomi, att Pax hade dagen innan årsmötet skickat ett mail till RF ekonomi som sköter löneutbetalningar, att sportchef/headcoach’s lön skulle höjas med 12.500kr per månad, vilket är mycket pengar för SBF och påverkade naturligtvis vår budget, en information som borde ha framkommit tidigare från tidigare ordförande.

 

Citat Pax/Karin:

”Nu har det också kommit fram att för de flesta att kunna bli en elitboxare på internationell nivå måste boxaren själv, eller familj och/eller klubb satsa ca 100 000 kronor per individ/boxare för att hen ska kunna bli delaktig i en internationell satsning. Plötsligt har breddidrotten boxning blivit en ”rikemanssport”. ”

 

Svar:

Här verkar man ha blandat ihop vad en elitboxare kostar totalt för en förening och förbundets egenavgifter.

Det finns en uträkning på en snittkostnad för en förening att ta fram en elitboxare,

som är ca 50-100 tusen per år. Det här är fakta och det är inget nytt, alla föreningar är smärtsamt medvetna om vad det kostar när de reser runt på aktiviteter med sina boxare.

Den här summan som nämns är INTE de egenavgifter som SBF tar ut för vissa aktiviteter, den summan är i snitt 10-20 tusen per år. SBF har så länge jag kan minnas tagit ut egenavgifter i någon form, bra och dåligt. Landslagsgruppen har idag arbetat fram ett system som ska vara mer rättvist, och där SBF kan erbjuda fler aktiviteter för fler boxare, d. v. s. att fler ska få chansen att satsa mot EM, VM och OS. SBF önskar ha en bredare och en mer utvecklad bredd, ett större urval och som sagt fler chanser för alla.

Regeringen ger RF en summa pengar per år som delas ut till alla förbund och det är dom pengar som finns och dom pengarna räcker inte till allt som man behöver göra för att nå världstoppen. SBF fördelar sedan dessa pengar till landslagsaktiviter och där kan man välja att satsa på några få och betala allt för dessa eller satsa på flera och behöver då använda medfinansiering i vissa fall.

Så nej, boxning har inte blivit en rikemanssport. Däremot ska det drivas ett gemensamt arbete från alla sporter mot regeringen vad gäller anslag till idrotten, framför allt när man vet vilken stor samhällsinsats alla vi som jobbar ideellt gör. Det diskuterades bl. a. på SOK’s årsmöte där jag deltog.

 

Citat Pax/Karin:

”Få personer inom en snäv krets bestämmer väldigt mycket inom svensk boxning. Jävsfrågor diskuteras aldrig. Egenintressen styr före boxningens bästa”

 

Svar:

Jävsfrågor har självklart diskuterats och i de frågor som styrelsen tagit beslut gällande exempelvis Boxinghost och Boxerbase, där jäv förekommit så har man jävat ut sig i beslutet. Verksamhetschefen har även lyft detta med våra revisorer som inte har haft några synpunkter på detta.

 

Det nämns även i artikeln i Expressen Mikael Bromans roll i landslagsgruppen. Först och främst så fanns den här gruppen långt innan Linda Broman blev invald i styrelsen, d v s även under Pax tid som ordförande. Den här gruppen har sedan blivit åsidosatt när vår tidigare sportchef/headcoach tillträdde. Efter att SBF valde att inte förnya sportchef/headcoach’s kontrakt så fick denna grupp i uppdrag att inom gruppen forma en organisation som de tror ska fungera. Styrelsen har INTE tagit beslut om vilka som ska vara ansvariga för vad i landslagsgruppen.

Däremot så har dom efter den kritik som framförts mot den avgående sportchef/headcoach fått i uppdrag att arbeta för att inkludera fler, informera och rapportera om alla aktiviteter, göra en transparent planering för hela året, vilket också har skett.

 

Avslutningsvis så vill jag säga att jag och styrelsen, tillsammans med kansliet, alltid finns tillgängliga för frågor eller funderingar. Vi kan alla alltid bli bättre och jag tror att direktkommunikation kan stoppa många missförstånd och därmed få en större förståelse för varandras arbete. Vi älskar alla denna sport, så låt oss hjälpas åt att skapa de bästa förutsättningarna för våra boxare, tillsammans.

 

Vi ses runt ringen

 

 

Susanne Kärrlander
Ordförande
Svenska Boxningsförbundet