Något väldigt roligt har hänt svensk boxning! Kennedy Katende kom att bli den första svenska boxare som kontrakterades till World Series of Boxing (WSB), och boxas nu för klubben Mexico City Guerreros. (Foto: Arne Forsell, Bildbyrån)

Debuten blev en vinst. Detta är en av de största investeringar som AIBA har genomfört och Sverige finns representerat, mycket positivt, och Katendes deltagande sporrar förhoppningsvis flera av våra amatörboxare. Det kan bli en väg till OS, och vi har en möjlighet att se Katende i helgen när han kommer hem för att boxas i SM. Nu i dagarna blev det även ytterligare en svensk i WSB. Redouane Kaya kommer att boxas för Istanbulls i Turkiet, det ska bli intressant att se vart det leder!

29 december lämnade vi in motionen om undantag för amatörboxning från Kampsportslagen till RF i enlighet med uppdraget som gavs i på årsmötet. Styrelsen tackar Hans Lindahl och Björn Rosengren för ett utmärkt arbete, nu får vi hoppas att det håller hela vägen! Styrelsen fick även i en annan bifallen motion i uppdrag att se över stadgarna. Den Stadgerevideringsgrupp som är tillsatt med Erik Forss och Kjell Ågren är jag övertygad kommer att göra gott ifrån sig. Till sitt förfogande som kompetenser har gruppen bland andra Björn Rosengren och Hans Lindahl, dessutom finns RF representerad genom Elin Johansson.

Under min tid som ordförande har det blivit tydligt att det finns en mycket att vinna för oss alla på förbättrade rutiner och arbetssätt. Vi som är ett relativt litet förbund måste vara än mer noggranna med hur vi hanterar våra resurser. För att få till det bästa möjliga har därför en arbetsgrupp fått i uppdrag att se över vår organisation. Dessutom har den arbetsgrupp som skulle se över ekonomin nu blivit en kommitté så att vi ska få en kontinuitet i ekonomiarbetet.

Vi är beroende av ideella krafter som bär upp Idrotts-Sverige. Eldsjälsgalan var en fröjd att se på, när Tommy Månsson (BK Revansch) tog emot utmärkelsen Årets Eldsjäl! Tommy är ett föredöme, och visar än en gång vilken viktig funktion våra ideella ledare spelar i samhället, inte bara för oss på boxningsklubbarna.

Den 8-9 januari var det dags för SDF och ordförandekonferens i Skövde.  Utbildningskommittén gick igenom den till SDF tidigare utskickade enkäten och de synpunkter som togs upp och har sammanställts och kommer att skickas ut till respektive kommitté för genomgång. Under konferensen delades styrdokumentet ”Skyldigheter och rättigheter för Distriktsförbund” till närvarande distrikt (de distrikt som inte deltog på konferensen ska ha fått dokumentet genom ett utskick via mail och är komplement till stadgarnas kapitel 6).  Själv presenterade jag SBF:s organisation, se här. En presentation av Box Allsvenskan gjordes av Hans Lindahl, och distrikten såg mycket positivt till att hjälpa till att jobba vidare med detta från flera håll. Parallellt gick under helgen en konferens kring Idrottslyftet samt en elitdomarutbildning där även domarkommittén fick en ny ordförande, L-O Rydfalk, Ett stort tack till ungdomskommittén för att ha anordnat denna lyckade helg.

Jag vill på Svenska Boxningsförbundet vägnar rikta ett stort tack till Haninge Kommun, Haninge BK och Stockholm-Gotlands BF för att man varit med och anordnat den traditionella landskampen mot England den 14 januari i Torvalla sporthall, Haninge. Ytterst intressant då England står inför sitt eget OS i London 2012. Sedan 1935 har länderna möts åtta gånger och det stod fyra lika inför mötet. Sverige vann glädjande nog med 7-5.

Jag har även träffat seniorlagen för att prata igenom ett eventuellt ”De aktivas råd” eller vad vi väljer att benämna det. Oavsett namn så kommer en manlig och en kvinnlig boxare att tas ut av lagen som representant och föra de aktivas talan.

Sverige är verkligen ett härligt idrottsland! Den 17 januari var det dags för den årliga Idrottsgalan på Globen som blev en mycket trevlig afton, där tillfälle gavs att träffa ordföranden från andra förbund samt att glädjas åt alla svenska framgångar återigen. Inget boxningspris denna gång, men det kommer flera tillfällen! Vi kan dock verkligen glädjas åt att Shipra Engelke och Kennedy Katende som är bland de 54 som har fått Riksidrottsförbundet elitidrottsstipendium 2010/2011. Förutom 40 000 kronor får stipendiaterna tillgång till kompetensstöd från Riksidrottsförbundets elitstöd och möjligheter att åka på träningsläger.

Den 24 januari hade jag ett väldigt givande möte med Ho Kim på AIBA:s huvudkontor i Lausanne, Schweiz.  Han var intresserad av att höra hur jag har det i min roll som ordförande, vi hade en diskussion angående AIBA:s regler kontra Svenska kampsportsdelegationen och att AIBA gärna ser att vi satsar på utbildning av tränare och domare för att få flera med stjärnstatus, detta för att vi ska ge våra duktiga utövare internationella utmaningar. Ho Kim presenterade även AIBA:s framtidsplaner, otroligt proffsigt, där vartefter vi diskuterade ämnen så kom respektive ansvarig på AIBA in på mötet för att redogöra. De berättade att planeringen inför OS 2012 är igång med bland annat domaruttagningarna. AIBA ser väldigt positivt på WSB och att vi har med en boxare från Sverige (vilket nu efter mötet har blivit två) och att det nya scoring systemet, för att ge bättre poängutdelning, nu är på väg ut (men vi kommer inte att ha det till SM). Jag kom ifrån mötet med en mycket positiv erfarenhet.

Som ni har sett, eftersom ni nu läser detta, har hemsidan fått nytt utseende, men det är mer än bara det vi ser, tekniken bakom har ändrats och nu ska det förhoppningsvis bli lättare att lägga ut information snabbare. Nu har vi alla möjligheter att bygga upp hemsidan på ett bra sätt, men inte heller det görs över en dag utan det kommer att bli ett fortlöpande arbete.

Nu har vi en har vi ett härligt SM att se fram emot i helgen i Sundsvall! Hoppas att vi syns!