Först vill jag uttala ett stort grattis till våra damer på ungdom och juniorsidan som helt sensationellt knep hem tre guld och tre silver på sex deltagare på VM i Antalya, Turkiet. (Foto: Arne Forsell, Bildbyrån)

Katrin Enoksson lät minst sagt nöjd över insatsen när jag efter deras hemkomst ringde och framförde mina gratulationer. Jag får till och från frågan om svensk boxnings återväxt och detta visar ju på att den ljusnande framtid är vår!

Vår nya hemsida som lanserades i början på 2010 är en del i ledet att underlätta administration kring vår organisation. Som komplement till denna håller vi nu på och utvärderar ett TA-system som skulle vara ett stort stöd. Det är en investering för framtiden, men det kräver också att allt är ordentligt genomarbetat, från system till avtal. För att se till att vi får bästa möjliga utfall har jag haft en genomgång med Elisabeth Borg från RF i frågan och även haft sittning med Anders Hedlund, som har utarbetat TA-systemet, så att styrelsen har ett bra underlag att fatta beslut utifrån. Vi behöver underlätta tävlingshanteringar, men även för de aktivas skull se till att vi verkligen följer det regelverk som vi baserar vår verksamhet på.  Boxningen är ofta granskad och de misstag som har begåtts följer gärna med långt i tiden. Senast nu när Kampsportsdelegationen på nytt tar upp gamla ärenden, bland annat från 2008, vilket hamnar i pressen och fås att framstå som nya övertramp på regelverket. Jag vill verkligen poängtera att SBF har en god dialog med Kampsportsdelegationen och har förekommit ärenden genom egenrapporter . Dock måste vi ta till oss kritiken kring licenshanteringen inför tävlingen i Kumla den 17 oktober 2010, även om de omdiskuterade reglerna i och med det senast godkända regelverket är borttagna.

Boxningen satte Halmstad på AIBA:s karta, i samband med den lyckade Round Robin turneringen. Tyvärr kunde inte jag eller någon från styrelsen vara på plats, vilket var synd, men vi gläds åt det stora internationella gensvar som fanns på inbjudan då vi hade nationer som Kazakstan, Ukraina, Brasilien representerade.  Jag vet vad som krävs för att genomföra en turnering av den kalibern och vill lyfta på hatten för och tacka Halmstads AIS för de insatser man gjort, med det goda resultatet som blev. Hoppas att vi kan få se en sådan turnering igen inom en snar framtid. Turneringen blev även uppmärksammad på AIBA:s hemsida.

En ny chans att se internationell boxning ges i början på juli i Ljungbyhed (1-3 juli) då Baltic Sea Youth Games anordnas för projektet FutureFighters av Sydsvenska Boxningsförbundet i samarbete med Skåneidrotten . Våra tjejer (födda 93-96) och killar (födda 95-96) får möta motstånd från länder som Polen, Ryssland, Lettland, Estland, Danmark och Finland. I min sommarplanering har jag bokat in en visit i den skånska myllan och hoppas på att se framtida namns kraftmätningar på plats.

SBF uppvaktade RF:s generalsekreterare Erik Strand när han firade sin 60-årsdag ute på Bosön. Den bok och framförallt de boxningshandskar som överlämnades av SBF:s representanter, Håkan Stigzelius och undertecknad, uppskattades verkligen av jubilaren. Jag och Gunnar Ekman (ordförande från medicinska kommittén) uppvaktade även en av Sveriges stora internationella idrottsprofiler professor Arne Ljunqvist, IOK ledamot och IOC member på dennes 80-årsdags mottagning. Flera hundra personer fanns på plats och SBF valde att visa sin hyllning genom ett bidrag till den anti-dopingfond som instiftas i Arne Ljungqvist namn.

Foto: Wheeler, Ljungqvist och Ekman.

I slutet av maj hölls Riksidrottsmötet i Uppsala, vilket jag hade sett fram emot då det också skulle bli mitt första RIM.  Tyvärr blev jag sängliggande (personligen blev jag mycket besviken då jag sett fram emot mötet) så Håkan Stigzelius och Hans Lindahl fick allena hålla SBF:s fana högt.  Den motion som SBF lagt fram avslogs tyvärr, men Narvas motion klubbades. Jag är glad att BK Narvas motion gick igenom och att vi som förbund står bakom våra föreningar. Se mer på vår hemsida.  RF har i dagarna kommit ut med en rapport om svensk idrott, Färsk fakta om svensk idrott, som visar att det som idrottsföreningarna ser som det största hotet mot föreningens utveckling är ”minskade ideella insatser”. Därefter följer ”ledarbrist” samt ”färre medlemmar”, så Narvas motion ligger helt rätt i tiden.

Ett glädjande besked var även att Punchpralinerna klev in som ny sponsor till EM för herrarna . Så herrarna fick ytterligare utrustning till mästerskapet. Sponsringen har varit ett område som styrelsen har velat fokusera på, och även om mer tid har önskats för det så kommer givarna in, härligt!

Foto: Lennart Hoa Hoa Dahlgren (ordförande i Punchpralinerna) och Patrick Wheeler

Och ekonomi har det varit mycket arbete kring i styrelsen senaste tiden. Ekonomigruppen har lagt fram ett budgetförslag och den 28 juni är det budgetmöte och sedan genomgång av verksamhetsplanen med styrelsen. Det tunga arbetet med SBF:s organisation har pågått sedan november förra året och arbetsgruppen har där kommit med en slutrapport som ska presenteras för styrelsen.

En sak som jag hade hoppats på att få till innan sommaren och semestertider var ett dialogmöte med klubbarna. Detta med anledning av debatten kring finansiering av boxares kostnader i samband med tävlingar och tränings deltagande i förbundets regi. Först blev mötet uppskjutet på Stockholm klubbarnas begäran då de ville ha sin ordförandekonferens avklarad innan dialogmötet, sedan blev SBF:s andra datumförslag avslaget och vi försöker nu att få till stånd ett nytt möte och hoppas på att komma till skott snarast möjligt. Jag återkommer i frågan!

Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!