Historiens vingslag slog över dessa tävlingar som gick på gammal legendarisk OS mark, OS 1912 gick här i Stockholm. Nu hundra år senare var detta en plats för kraftmätning inför OS i London. Mästerskapen var historiska i den bemärkelsen att det var första gången som Island hade deltagare. Återigen visade sig våra svenska boxare vara starka, Sverige kom att bli bästa nation för sjunde året i rad. Härligt! Om man är intresserad av hur OS genomfördes 1912 så finns utställningen DEN FEMTE OLYMPIADEN på Riksidrottsmuseet. Jag hade förmånen att vara med vid utställningens öppnande och rekommenderar den varmt.
På tal om OS, vilket det gärna blir mycket av ett sådant år, så kan vi glädja oss åt att vi nu har två boxare klara för London tävlingarna. Anthony Yigit är klar sedan kvalturneringen under VM i Azerbadjan och han kommer att få sällskap av Salomo Ntuve som just blev klar efter kvalturneringen i Turkiet. Salomo gjorde en bra tävling, men stötte på patrull i semifinalen, dock räckte resultatet till att säkra upp en OS-biljett! Nu hoppas vi på damerna i VM i Kina, som också är deras kvalturnering till OS. Jag är säker på att vi kommer att ha fler svenska boxare att hålla tummarna för i juli och augusti.
Att ett arbete med att förbättra förutsättningarna för vårt förbund genomförs är något som jag återkommer till . Fokus har legat på att se till att vi arbetar med gemensamma mål. Rutiner och möten har genomförts med styrelsen och kommittéerna. Vi har även valt att utöka samarbetet med RF när det gäller administration av ekonomifrågor . Det konstaterades vid senaste mötet som vi hade med RF, där en genomgång av arbetssätt, rutiner och kontrollpunkter gjordes, att förbundets ekonomiska ställning är god. Vi har haft en intensiv vår och marknadskommittén med Mats Kullström i spetsen har jobbat flitigt inför landskamper, Nordiska och SM med våra samarbetspartner; bland andra Adidas/Kamisport, HSB, PEAB, Svenska kyrkan, Sofia församling och inte minst Punchpralinerna som kommer att stötta damtruppen som åker till VM i Kina. Under senare år har vi aldrig haft så stort stöd som nu.
I mitten av april stormade det till kring boxning i media. En rapport från vår vice ordförande i medicinska kommittén, Sanna Neselius, redovisade medicinska resultat som återigen satte igång diskussioner kring risken med boxning . Studier av denna karaktär tar SBF givetvis till sig. Efter ett möte med representanter från olika delar av SBF tillsattes en projektgrupp bestående av Gunnar Ekman (ordf. Medicinska kommittén), Hans Lindahl (ordf. Narva), Majid Jelili (Förbundstränare SBF och även utbildad sjuksköterska), Sanna Neselius och undertecknad. Vi kommer tillsammans att göra en analys av studien, därefter görs en sammanställning av utredda, uppkomna förslag som presenteras för styrelsen med delrapportering innan sommaren. Mer finns att läsa om detta på http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBoxningsforbundet/Nyheter/Egnanyheter/Forskarstudiensframtid
Under april var det även dags för det 93:e Svenska mästerskapet i Torvalla sporthall, Haninge. Bakom mästerskapet stod Haninge BK och Haninge Kommun, som genomförde tävlingarna med bravur. Jag tycker att det var kul att se så många boxningsprofiler på plats, allt från våra mer namnkunniga boxare till tränare som har lyft fram så många under åren. Startfältet i år var med 127 boxare, anmälda och trots manfall kom 112 till start. Detta är en mycket bra siffra när man ser tillbaka på hur många som deltagit i mästerskapen de senaste åren. Och då var även många av landslagsboxarna på annat håll och deltog inte. Jag vill passa på att gratulera alla nyblivna svenska mästare och även Djurgårdens IF, som återigen blev bästa klubb. Det känns som om att bredden har blivit starkare i vårt land. Vi har en otrolig styrka i alla er som ger våra boxare möjlighet till träning och tävling, tack till er!
SBF:s ordförande Patrick Wheeler med Skarpnäck BK:s svenska mästare Anthony Yigit och Clarence Goyeram.
Den 16 april hade Specialidrottsförbunden (SF), varibland boxningen ingår, ett dialogmöte med Riksidrottsförbundet (RF). En av de stora punkterna var den utredning som är tillsatt för Idrotts-AB. Idrotts-AB-utredningens direktiv syftar till att framlägga en ny svensk idrottsmodell som har möjlighet att konkurrera på både landslags- och klubbsidan och i både små och stora idrotter. Utredningens arbete ska vara klart fram till Riksidrottsmötet (RIM) 2013. Därefter pratade man om den översyn av LOK-stödet som pågår, där kommer ett förslag att presenteras för Riksidrottsstyrelsen i oktober nu i år. Översynen utgår bland annat ifrån att enkel administration är en förutsättning framöver och att LOK-stödet ska vara ett stimulansbidrag. RF lyfter fram att det är viktigt att ta fram verktyg som gör det lättare att leda föreningar i framtiden. Även SF:s syn på tillgång av anläggningar presenterades och hur SF-stöd ska hanteras. Det har blivit en tydligare fördelning mellan RF och SOK. En viktig sak till er klubbar därute som RF vill att vi förmedlar är att ni måste ha ett organisationsnummer, om ni inte har det så registrera er via Skatteverket.
April lider mot sitt slut, jag vill önska er alla en trevlig Valborg!
Patrick Wheeler
Ordförande SBF
Foto: Ingrid Niklasson