Först, grattis Anna Laurell till VM-bronset! Ytterligare en medalj att lägga till den ansenliga samlingen sedan tidigare. Anna är en god förebild som visar gott omdöme i många situationer.

Men tyvärr är inte sporten alltid fairgame, det finns personer som utnyttjar sin position på ett fruktansvärt sätt. Under våren har boxningen figurerat i utkanten av en uppmärksammad rättegång gällande dråp och övergrepp. Modiga personer från rörelsen har trätt fram för att sanningen ska komma i dager, all heder åt dessa. I samband med detta har dock flera av våra klubbar fått klä skott för händelser bakåt i tiden, och våra förtroendevalda har såsom representanter för klubbar blivit hårt ansatta i media. Jag vill lyfta fram Mellannorrlands distriktsförbund, som har varit föredömliga i hanteringen av denna fråga, under stor press. Det är tufft att möta kriser för våra förtroendevalda. I samband med händelserna i Mellannorrland hölls ett möte med representanter från distrikt, förbund, RF/SISU dit Scoutförbundet blivit inbjudna. Detta med anledning av Scoutförbundet har identifierat problematiken kring möten med media i krissituationer och för att de även tagit fram ett utbildningsmaterial för hantering av situationer av övergrepp, kallat Trygga Möten. SBF håller på att ta fram eget material och vi gör det med stöd och processledning av RF/SISU och deras material ”Trygga idrottsmiljöer´´, som motsvarande Scoutförbundets material. SBF kommer även att samarbeta med Budo och kampsportsförbundet. Detta är något som vi kommer att återkomma till vid våra olika konferenser. Arbetet med att förebygga övergrepp är otroligt viktigt, och Ida Nordin driver denna fråga i SBF:s regi.  Vad som är viktigt är att klubbarna och förbunden ute i landet informerar kansliet i de fall incidenter av tragisk karaktär eller andra viktiga saker inträffar. Förbundsledningen behöver få förstahandsinformation, dels för att kunna agera på rätt sätt, men även för att kunna vara ett stöd.

Boxningen har även fått mycket publicitet efter den medicinska rapport som presenterades under våren, där boxningens skadeverkan återigen undersökts. Det är viktigt att vi tar till oss nya rön, men som ofta med vetenskap finns det olika uppfattningar om hur tolkning ska göras och detta kan skapa diskussioner. SBF har tagit till sig rapporten och tillsatte, som tidigare presenterats, en projektgrupp för att göra en konsekvensanalys av rapporten. Förslag har lagts fram till styrelsen för att ytterligare säkra sporten. Den redan gällande sjudagarsregel har fastslagits, med restriktiv men möjlig dispens från sportchef eller generalsekreterare. Matchsparring ska bygga på regeln om sju dagars vila och barn under 15 år ska sparra enligt diplomreglerna och inget annat. SBF har tagit fram rutiner för att säkerställa att klubbarna inhämtar målsmans godkännande. Det gavs också i uppdrag till medicinska kommittén att ta fram en praktiskt användbar lista på ”Rekommendationer för träning i boxning” innehållande de 10-15 viktiga punkter som alla som tränar boxning skall känna till och utbildningskommittén att se över hur detta ska hanteras i ordinarie steg-utbildningar.

SBF jobbar vidare när det gäller översynen av organisationen, för att förbättra verksamheten genom att använda våra resurser på bästa sätt. I linje med detta genomfördes i maj en Nationell planeringsdag med styrelsen på initiativ av Fredrik Nordqvist. Syfte var att planera lågsiktigt eftersom framförhållning gällande utbildningar, konferenser, träningsläger, tävlingar och annat är nödvändigt för att kunna lägga upp verksamhetsåret. Budgeten för nästa år är på gång, och som ett år efter OS-satsningarna blir upplägget därefter.

I slutet av april passade jag på att under en privat resa till Paris besöka European Boxing Confederation (EUBC) och Franska Boxningsförbundet och vi blev varmt välkomnade av staben. Skillnaderna mellan länderna var påtagliga; Frankrike har 40 000 licensierade boxare (!), och resurser därefter, 23 anställda däribland en heltidsanställd journalist och en egen imponerande tidning. Tydligt är att besöket uppskattades av våra franska vänner, jag kom därifrån med en inbjudan till en turnering och förfrågan om vi ville samverka angående träningsläger inför OS. De tränare som fanns på plats hyste stor respekt för svenska boxare, framförallt de kvinnliga.

FOTO: EUBC och Franska Boxningsförbundet ordförande Humbert Furgoni och Andre Martin.

SBF fanns med bland de 36 olympiska förbund som deltog på Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) 99:e årsmöte i Stockholm. Det var inget valår, utan mycket fokus låg på laddningen inför OS. Dessa tävlingar som återkommer var fjärde år ger en extra uppmärksamhet till våra idrotter och gynnar SOK kommersiellt. SOK har även arrangerat festligheter till minne av de olympiska spelen som gick i Stockholm 1912. SBF blev först inbjudna till Stadshuset i närvaro av Konungen och Drottningen samt ordförande för Internationella Olympiska Kommittén (IOK) Jacques Rogge och sedan till stadionfesten till minne av Solskensolympiaden. På den anrika arenan paraderade runt 750 av våra olympiska hjältar bakom fanor, med skyltar som visade vilket OS de deltagit i. Det var med stolthet som jag såg bland andra Vesa Koskela, Kjell Fredriksson, Ove Lundby, Christer Corpi, Leo Vainonen, Stefan Sjöstrand, George Scott, Håkan Brock, Kwamena Turkson få den hyllning av publiken som de är så väl värda. Men, flest applåder fick nog ändå hjälten från 1948, då OS också gick i London. Stadion och SOK´s kontor var även plats för maj månads ”Öppet samtal´´, ett forum som SOK månatligen bjuder in sina förbund till, denna gång med MTG (Modern Times Group, media) som står för TV-sändningarna i kommande OS. De presenterade sina planer för årets OS-sändningar, men även sina planer för OS-sändningarna 2014 och 2016. MTG ser värdet i ett bra samarbete och vill höra förbundens synpunkter och idéer redan nu, också för tiden före och mellan Spelen. Även SBF ligger i planering inför 2016, då projektgruppen Team Rio är i full gång och hade avstämningsmöte nu innan sommaren. Långsiktigheten tror jag kommer att löna sig!

Och nu är det inte långt kvar till årets höjdpunkt! Nedräkningen har kommit långt, och Sebastian Coe som OS-general har nog bråda tider (ändå tog han sig tid att ta sig till festen till minne av OS 1912).

Glädjande nog har vi nu fyra kvalificerade representanter för svensk boxning i London! Först Dorian Butar, som håller den svenska traditionen med domare i ringen uppe! För tredje OS i rad har vi nu en R/J representerad. Dorian håller hög internationell klass och jag är inte förvånad att han har blivit uttagen. Den boxare som först blev klar var Anthony Yigit, Skarpnäcks stjärna som säkrade OS-platsen redan på VM. En ung lovande boxare som det ska bli intressant att följa. Därefter tog sig Salomo Ntuve, Angered in i den svenska OS-truppen genom en fin prestation i kvalturneringen i Turkiet. Salomo har fina meriter sedan tidigare, och har bra chanser i sin viktklass. Och, i sista stund, fick vi glädjande nog med Anna Laurell, IF Linnéa genom beslut från internationella boxningsförbundet AIBA och SOK. Och beslutet drog ut på tiden trots att Anna borde vara själskriven efter VM-brons och vinst i senaste mötet med världsmästarinnan! Men nu har Anna allt att vinna i detta första OS för kvinnor, som hon har kämpat för både i och utanför ringen. Hon fick ett Wild Card och blir historisk som första svenska damboxare i ett OS. Det är fantastiskt att vi får se Anna på Londonarenan ExCel efter det otroliga jobb som Björn Rosengren, Bettan Andersson och andra utfört för att få upp damboxningen i OS-programmet. Få länder kan glänsa med insatser och resultat inom damboxningen som Sverige, det ska vi vara stolta över! Jag önskar lycka till i London, kommer att vara supporter på plats!

Glad midsommar önskar jag er alla med nära och kära!

Patrick Wheeler

Ordförande SBF