Trots det mediokra väder som den svenska sommaren har bjudit på detta år, så hoppas jag att ni alla har fått era ljusglimtar i tillvaron som ni kan minnas tillbaka till!

För egen del har definitivt sommarens olympiska spel blivit något som jag kommer att kunna berätta för barnbarnen om. Från att ha suttit i TV soffan hemma och sett på boxning var det dags att åka till London. Mitt första OS någonsin, helt fantastiskt. SOK hade bokat in mig på ett hotell där även olympiska kommittéer från Island, Norge och Finland fanns under samma tak, kallat Nordic House. Ett stort tack till SOK för ett fint arrangemang kring detta. Av de nordiska länderna var det endast Sverige och Danmark som hade boxare i sina OS-trupper. När jag väl kom till arenan Excel och hade passerat den gedigna säkerhetskontrollen fick jag tillfälle att träffa andra ordföranden, folk från London Organisation Commity och AIBA. Biljetterna till boxningen hade varit slutsålda tidigt, över 10 000 åskådare fanns på plats vid varje pass och publiken jublade så det stod härliga till när boxarna äntrade ringen. När jag fick se den första hemmaboxare britten Andrew Selby komma in på arenan lyftes taket av ett jubel som var helt enastående. OS är speciellt på många vis, och man ser att detta är gräddan av världens alla boxare med hög kvalitet på matcherna.

Efter mycket tuffa kvalturneringar lyckades ju Anna Laurell från IF Linnéa, Anthony Yigit, Skarpnäcks BK och Salomo Ntuve, Angereds BC att kvalificera sig till OS.  Svenska Boxningsförbundet skickade därmed den största OS truppen sedan 1996 i Atlanta. Konkurrensen om platserna till OS är minst sagt tuff och det är en stor bedrift att överhuvudtaget kvalificera sig.  Sammantaget gjorde vi förhållandevis bra ifrån oss genom att Anthony och Anna gick vidare till andra omgången, något som inte heller har hänt sedan 1996. Konkurrensen är som sagt oerhörd hård och marginalerna är små ibland, något som Anthony fick erfara i sin andra match, en mycket tung förlust. Anthony gjorde en heroisk insats, gav allt men domslutet lydde 24-23 till ukrainaren Denys Berinchyk som sedermera tog OS silver.

Många var vi då som sedan satte våra förhoppningar till Anna. På inmarschen såg Anna både glad och stolt ut, med all rätt. Historiskt är att damerna nu för första gången var på OS programmet. Anna kom att vinna sin första match, men förlorade i kvartsfinalen mot OS guldmedaljören Claressa Shields (USA). Ett hårdare motstånd kunde hon inte ha fått. Anna hade de första ronderna men tappade sin ledning mot den mycket tuffa och hårdslående amerikanskan. Det blev ändå en hedervärd femteplacering.

Under min vistelse i London hade jag stämt träff med Engelska Boxningsförbundets ordförande Keith Walter, ett väldigt givande möte. Och värdnationen, vilka framsteg man gjort. Brittiska boxare som jag följt under åren, slår sig nu fram i världseliten. Man kan bara bli imponerad av hur toppningen av atleterna verkligen har lyckats till denna tävling. Och framgång föder framgång. Britterna skördar medaljer och många av ädlaste valör. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera värdnationen som knep hem hela tre guld, ett silver och ett brons. Stort i svenska ögon blev det när vår domare Dorian Butar äntrade ringen och blev den första svenska ringdomare att döma en OS final, vilket han gjorde med bravur.  Vi kunde även under OS höra vår förbundstränare Santiago Nieva som jobbade som expertkommentator i SVT:s studio, ett jobb han skötte mycket proffsigt. Efter finalerna begav jag mig till Olympic Park för att vara med på avslutningsceremonin. Kan bara säga att det var magiskt. SBF:s arbete inför nästa OS har redan påbörjats med Team Rio, och vi hoppas på att denna långsiktiga satsning ska göra att vi tar medalj i Brasilien 2016!

Under OS fick jag även nyheten att vår generalsekreterare Håkan Stigzelius blivit pappa, en härlig nyhet och ett stort grattis till den nya familjemedlemmen! Samtidigt har ni säkerligen läst att Håkan Stigzelius har sagt upp sig, han kommer att jobba fram till årsmötet den 14 oktober. Ett stort tack till Håkan för dessa fyra år, när han nu flyttar till nya utmaningar i Göteborg. Rekryteringsprocessen för att tillsätta tjänsten har pågått sedan länge, eftersom det från en början var tänkt att det skulle bli ett vikariat under föräldraledigheten, och vi har fått in många bra kandidater. Det sker även andra personalförändringar. Efter OS har John Brikell avsagt sig huvudansvaret som headcoach för damseniorerna, men kommer att ingå i förbundstränargruppen som en resurs. Vi hade ekonomiskt stöd för John från SOK fram till september. Majid Jelili kommer också han att träda tillbaka från sin roll på grund av familjeskäl, men även han kommer att vara kvar i arbetet kring landslaget. Vi får tacka SOK för det stöd vi haft under den här tiden, John för fina framgångar med damlandslaget och Majid för ett väldigt bra jobb som headcoach för herrarna. Det pågår som jag vid ett flertal tillfällen tidigare informerat om ett arbete med organisationen kring SBF, och den kommer att presenteras inom en snar framtid med hänsyn tagen till personalförändringarna. Jag är övertygad om att vi går en ljus framtid till mötes.

Tyvärr kantades sommaren även av sorg då vår förre boxningsordförande Bertil Knutssons gick bort. Bertil var en av de bidragande personerna till att Sverige anordnande EM 1991. Han boxades själv från fjädervikt till lätt tungvikt och var en framstående domare. Bertil var en drivkraft inom många områden, och mina tankar går till Bertils familj. Vi minns Bertil med glädje. Begravningen hölls då jag befann mig i London, så jag kunde tyvärr inte närvara själv. Anders Holmberg representerade SBF.

En annan fd ordförande kommer att hålla i förmötet till Årsmötet helgen 13-14 oktober, Björn Rosengren, på årsmötet kommer Hans Hellqvist att hålla i klubban. Dessa herrar hade samma uppdrag förra året och de genomförde dem med den äran. Inför årsmötet har det inkommit flera motioner som kommer att komma er tillhanda inom kort. Jag hoppas på att se så många som möjligt på mötena.

Vi står inför en händelserik ny höst med tävlingar nästan varje helg och ett avslutande USM-JSM 7-9 december i Göteborg, där vi har möjligheten att se framtidens OS-aspiranter. Ett annat datum som jag önskar er skriva in i kalendern är den 20 oktober, då det planeras en landskamp i Sundsvall, håll ögonen öppna kring det. Vi syns!

Patrick Wheeler
Ordförande SBF