Kul att få vara på plats i Sala och få se den 84:e landskampen mot Finland, med den vinsten bygger vi på vår raka svit utan förlust till den tionde i rad. En landskamp som avgjordes med minsta marginal, rent ut sagt en nagelbitare som avgjordes i sista matchen, (6-5).

Sveriges lag i landskampen mot Finland.

AIBA har kommit med nya regler som till stor del påverkar domarnas riktlinjer. SBF fanns representerade med Stefan Nordin på plats vid AIBA:s APB/WSB R&J Workshop i Korea i oktober/november i år där deltagarna utbildades i dessa regler. Arbetet har sedan dess pågått med att ta fram utbildningsmaterial och den första planen är att domarutbildningarna kommer att hållas redan under januari, så planera in detta i kalendrarna. De nya reglerna gäller inte förrän tidigast till nästa säsong, och det är beroende av samarbetet med Kampsportsdelegationen. Mer om detta finns på vår hemsida och ytterligare information om införandet kommer att presenteras fortlöpande. Våra domare har med glans genomfört AIBAs kontrolltest under USM&JSM i Göteborg och därmed fick Sverige  flera godkända AIBA-domare för ytterligare fyra år. Stort grattis Leo Vainonen, Per Sönnerby, Rolf Nilsson, Mats Berntzen, Per Engström och Tom Svenonius! Testerna var omfattande och det känns bra med en så säker domarkår.

När det gäller tävlingar så har jag sagt det förut och säger det igen, reglerna är till för att följas. För att underlätta administration och genomförande av tävlingar vill SBF utöka stödet för de föreningar som gör det som är så viktigt för vår sport; anordna tävlingar. Det är många saker att hålla reda på i samband med detta, och SBF kommer att satsa på mer information till föreningarna. Om det finns  saker som ni tror att SBF kan underlätta med, hör gärna av er. Vi har ett mål att inga regelöverträdelser ska ske, och för att detta ska bli möjligt måste vi göra det tillsammans.

Som tidigare har meddelats så kommer sportchefen Erik Bredler inte att fortsätta inom SBF. SBF önskar Erik lycka till med sin nya utmaning i Norge. Under den senaste tiden har sportkommittén hanterat den sportsliga planeringen för SBF och rekryteringsprocessen för en ny rikstränare går snart in i slutskedet. Samtidigt är tjänsten idrottslyftkoordinatorn utökad. Ida Kvist går från 50 % till heltid, och vara klubbarna behjälplig med att uppdatera idrottOnline. Det känns väldigt bra nu när alla bitar börjar falla på plats med SBF:s organisation.

SOK meddelade att man nu är klar med utvärderingen av London OS 2012 och den presenterades på SOK:s möte i början på december. Det är en positiv utveckling då 85 % av de aktiva klarade uttagningskriterierna dvs. att komma bland de åtta bästa. Den nedåtgående trend i antal medaljer som varit sedan toppåret 2000, då Sverige kammade hem 12 medaljer, bröts i senaste OS. 2004 fick svenska truppen ihop sju medaljer, 2008 var det nere i fem medaljer, så årets åtta medaljer var en god prestation. Mer än hälften av dessa atleter räknar man med att skicka i truppen till Rio, så det bådar gott för kommande OS. Nu gäller det även att boxningssektionen överträffar resultatet i London, som var godkänt, men vi har högre ambitioner än så. Jag tror att satsningen med Team Rio och vår nye rikstränare är rätt väg att gå, och vi har även lovande yngre förmågor som kan stärka upp boxningslandslaget. Topp- och talangprogrammet är en av satsningarna och där har det tillkommit flera sponsorer som ger en möjlighet att inkludera fleraaktiva i programmen.

SOK och RF har kommande år möten med bland annat val av ordföranden. SBF har väldigt bra dialog med båda dessa organisationer och de nuvarande ordförandena, så SBF kommer att nominera Stefan Lindeberg (SOK) och Karin Mattson-Weijber (RF) för omval.

Året går mot sitt slut och jag vill passa på att önska dig med nära och kära en riktigt god jul och gott nytt år!

Patrick Wheeler
SBF